ABD'de gizli rapor hazırlandı, "Çin savaşacak, planımız yanlış!"

ABD'nin Çin askeri istihbarat raporu hazırlandı. Raporda Pekin'in ABD'nin bölgedeki mevcut stratejisi ve organizasyonunun farkında olduğu ifade edildi. Raporda “Baştan sona yanlış. Tayvan'ı kaybedeceğiz!” ifadeleriyle eleştirilen mevcut strateji yerine “Büyük filo savaşı” fikrine geçilmesi önerisinde bulunulmakta.

Son Güncelleme:

ABD Savunma Bakanlığı'nın Asya-Pasifik Askeri İstihbarat Raportörü Gary Anderson olası bir Çin-ABD savaşında neler yaşanacağını ve ABD'nin ne yapması gerektiğini detaylarıyla anlatan raporunu tamamladı. ABD merkezli Real Clear Defense uluslararası savunma yayın organının elde ettiği bilgilere göre rapor Pentagon'a sunuldu. ABD'nin olası bir Çin saldırısı karşısındaki ilk deniz gücü olan '3. Marine Expeditionary Force'un eski Planlama Direktörlüğü görevinde bulunan ve Pentagon'un askeri istihbarat stratejilerini geliştiren birimi DART'ın da eski yöneticisi olan Anderson'un raporunda Çin'in, ABD'nin bölgedeki tüm stratejisini bildiği ifade edildi. Pekin, mevcut stratejideki boşlukları görüp Tayvan'ı işgal planlarını da yeniledi. Rapor ABD donanmasının hızla Çin'e yakın adalara çekilmesi gerektiği uyarısında bulunmakta. İşte o rapordan satır başları:

Çin hakkında hazırlanan askeri istihbarat raporuna göre olası bir savaşta ABD'nin Pasifik'teki “baştan sona yanlış” stratejisi dolayısıyla Tayvan hızla düşebilir.

ÇİN PLANIN FARKINDA

Çin'den elde edilen istihbarat bilgilerinin yanı sıra Pentagon'un Çin ile olası savaş senaryolarının masaya yatırıldığı değerlendirmelere göre Çin, Tayvan'ı topraklarına katmaya yönelik her adımında ABD'nin anında müdahalede bulunacağını biliyor. Ancak, ABD tüm Pasifik bölgesinde savaşa hazır çok sayıda büyük deniz filosu stratejisinden 2020 yılında vazgeçti. 'Güç Dizaynı' (Force Design-FD) adı verilen yeni strateji ise Güney Çin Denizi'ndeki ülkelerde hızlı deniz kuvvetleri birimlerini yayma şeklinde yapılandırıldı. Bu güçler özellikle Malezya, Filipinler ve Vietnam'da yoğunlaşmakta. Çin tüm bu değişikliğin farkında ve Pekin de deniz gücünü savaşın çıkması beklenen Güney Çin Denizi'ne yönlendirmiş durumda. ABD bölgeye çok sayıda anti-gemi korvetleri de yığarak Çin'in bölgedeki hareketliliği ve savaşa hazırlık manevralarını engelliyor. ABD'de İleri Üs Operasyonları (EABO) adı verilen bu manevra stratejisine karşı Çin bölgede inşa ettiği ve doğal olarak bulunan adalara uzun menzilli füzeler yerleştiriyor.

"LOJİSTİĞİMİZ KESİLECEK"

ABD'nin stratejisi baştan sona yanlış! ABD'nin bölgedeki gemileri Tayvan'ı koruyabilecek uzun menzilli ve ağır tonajlı gemiler değiller. Bütünüyle ticaret gemilerinin lojistik desteğine muhtaç olan çok sayıdaki savaş gemisi olası bir savaşta ticaret duracağı için destekten yoksun hale gelecek. Çin bu büyük boşluğun farkında ayrıca Pekin, bölge ülkelerinin olası bir savaşta ABD'nin kendi topraklarını kullanarak operasyon yapmasına da izin vermeyeceklerini biliyor. Bölgedeki savaş gemilerinde bulunan mühimmat yeni teknolojiye sahip ancak daha önce çatışmalarda denenmediği için ne tür sonuçlar verecekleri de tahmin edilemez durumda.

Pentagon'a sunulan raporda askeri tatbikatlar yapılan ABD'nin ileri uç Pasifik adalarının büyük filoların konuşlandırılması için hazırlanması gerektiği vurgusu yapılmakta.

ÇİN'İN GİZLİ PLANI

Çin, ABD'nin bu ufak ölçekli çok sayıdaki filosunu bulup batırmak için kendi özel filo takımlarını da kurarak tatbikatlar yapıyor. Pentagon'un bölgedeki savaş gemilerini havada ve hedefte patlayan mühimmatlarla donatması diğer yandan çok sayıda gözlem ve keşif hava filosu kurması gerekli. Pekin önce bu güçleri hedef alacak. ABD büyük filolarını bölgeye gönderene kadar ise Tayvan düşmüş olacaktır. Çin ise bugüne kadar hiç yapmadığını yapıp ABD filoları bölgeye varana kadar kendi büyük filolarını Tayvan etrafında savunma pozisyonuna çekecek. Bu ABD için büyük kayıpların yaşanacağı bir taktik hata olacaktır.

BÜYÜK FİLO SAVAŞI

ABD'nin Pasifik'teki adaları ise Deniz Piyade bölüklerinin savaş hazırlık alanına dönmüş durumda. Pekin'in dikkatini çekmeden yapılabilecek tek hamle mevcut stratejiyi bozmadan Çin'e en yakın en az iki ABD adasına deniz üsleri yapılması, lojistik depolar inşa edilmesi ve büyük filoların hızla bu adalara konuşlandırılması olacaktır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber