ABD donanması isyanda, F-35 savaşa adapte olamıyor!

F-35 savaş uçağına ilişkin skandallar bitmezken, Pentagon, ABD Kongresine yanlış bilgiler verdi, ABD Kara ile Hava Kuvvetleri ise uçağın performansına yönelik çok sayıda uyarı yazısı yazarken, Deniz Kuvvetleri de “gerçek savaş koşullarına adapte olamıyor” ifadesiyle tartışmalı uçağa ilişkin bir rapor hazırladı.

Son Güncelleme:

ABD'de kara ve hava kuvvetlerinde teknik eksiklikleri ve arızaları dolayısıyla isyana sebep olan F-35'e ilişkin son tepki Birleşik Devletler Deniz Kuvvetleri'nden geldi. ABD merkezli küresel savunma yayın organı Defense One'ın elde ettiği bilgilere göre orduda daha önce F-35'lerden memnun olan tek birim durumundaki Deniz Kuvvetleri de diğer birimler gibi çerçeveli bir rapor hazırlayıp Pentagon'a sundu. Raporda Deniz Kuvvetleri için özel üretilen F-35B ve F-35C'lerin donanmanın elindeki diğer savaş uçaklarıyla senkronize hareket edemediği, ayrıca hafif savaş uçaklarına sahip deniz kuvvetlerinin grup halindeki operasyonlarında manevra, hız ve teknik sistem adaptasyonu gösteremediği bilgilerine yer verildi. Raporda Deniz Kuvvetleri için üretilen F-35 versiyonlarının yeniden dizayn edilmesi gerektiği önerisinde bulunuldu. Pentagon'un daha önce tüm eksikliklerini Kongre'den saklayarak F-35'lerin alım ve üretim projesinin onaylanmasını sağladığı da ortaya çıkmıştı.

ABD Deniz Kuvvetleri'nin çoklu operasyon tatbikatlarında F/A-18 savaş uçaklarının “daha etkin oldukları için” artık F-35'lerin önüne konulduğu ifade ediliyor.

ADAPTE OLAMIYOR

Elde edilen bilgilere göre ABD Deniz Kuvvetleri'nin kalıcı bir çözüm sağlanana kadar F-35B ve F-35C'lere ilişkin çok daha büyük ve kapsamlı simülasyon eğitim araçları istiyor. Deniz Kuvvetleri “gerçek zamanlı ortak eğitim simülasyon araçlarının tüm deniz hava üslerine dağıtılması gerek” şeklinde bir notu raporuna eklediği ifade ediliyor. Raporun detayları arasında, "Gerçek savaş koşullarında uçağa yaklaşan düşman füzeleri uzakta olmasına karşın pilot kabin fırlatma sistemi hata veriyor. Düşman uçaklarına karşı füze sistemlerini hızlı kitlenmesi oldukça zor. F/1-18, E-2D ya da EA-18 gibi uçaklar birlikte müthiş bir uyum ve senkronizasyon ile hareket edebiliyorlar ancak F-35 bu adaptasyona sahip değil" görüşleri sıralanıyor. 

TEKNİK PROBLEMLER

ABD Deniz Kuvvetleri Hava Savaşları Geliştirme Merkezi Yardımcı Komutanı Yüzbaşı Andrew Mariner'in başında olduğu ekibin hazırladığı detaylı teknik rapora göre F-35'ler birçok deniz havacılık askeri üssünde gerçek zamanlı savaş tatbikatlarında kullanılamaz durumdalar. ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait silahlı hava araçlarının 2023 yılında 20 bin sorti yaptığı dile getirirken, F-35'ler düşman uçaklarının olduğu gerçekçi durumlarda “hayati” teknik problemler yaşıyorlar. Rapora göre uçakların yeni jenerasyon sensörleri de ani tepki verilmesi gereken durumlarda pratik ve hızlı çalışamıyor.

Raporda Deniz Kuvvetleri'nin havacılık okullarında F-35'lere uyum sağlamak için pilotlara iki hafta ek eğitim verilmek zorunda kalındığı vurgulanıyor. 

F-18 TERCİH EDİLİYOR

Deniz Kuvvetleri'nin yorumuna göre 5. Nesil savaş uçağı olarak F-35'ler çok hızlı ve gelişmiş platformlar ancak bu durum pilotların eğitimi ve diğer savaş uçaklarıyla ortak hareket etmesini oldukça zorlaştırıyor. Rapora göre Deniz Kuvvetleri çoklu operasyon simülasyonlarında artık F-18'leri “daha etkin oldukları için” mecburen F-35'lerin önüne koyuyorlar. Pentagon'a ise “F-35'leri güncellemek ve sürekli geliştirmek mevcut durumu daha da problemli ve masraflı hale getiriyor. Raporda havacılık okullarında da F-35'lere uyum sağlamak için bir hafta havadan-havaya savaş bir hafta da havadan-karaya savaş için ek eğitim verilmek zorunda kalındığı da vurgulanıyor. Öte yandan raporda, “Gelişmiş F-35 simülatörü ülkede çok az sayıda olduğu için ABD içinden ve tüm dünyadan 820 pilot bu az sayıdaki simülasyonlarda eğitim için sıra bekliyorlar" görüşüne yer veriliyor. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber