ABD'de hemşire kıtlığı başladı: Çocuklarına bakacak insan bulamıyorlar!

ABD'de pandemi ile birlikte pek çok sağlık personelinin istifa etmesi, kimilerinin ise iş değiştirmesi evde bakım hizmetlerini aksattı. Aralarında çocukların da olduğu ve hayati tehlikesi olan pek çok kişi hemşire bulamıyor.

Son Güncelleme:

Pazar sabahı saat 09:00’da giyinmiş ve oturma odasında hazır bir şekilde duruyordu. 7 yaşında omur iliğine bağlı kas atrofisi hastalığı ile mücadele eden oğlu Henry’nin hasta yatağındaki başını tutup top oynamasına yardımcı olurken bir yandan 4 yaşındaki kızı yastıklardan kendine bir kale inşa etmekle meşguldü.

“Bunların hepsiyle ilgilenmek için fazladan beş kola ihtiyacım var.” dedi.

Chloe Mead, normalde bu işlerin hepsiyle tek başına ilgilenmek zorunda kalmıyordu. Kocası işte olmadığı vakitlerin tümünde desteğini esirgemezken evde onlara yardımcı olan özel bir hemşireleri de vardı.

Şimdi çocuklarına bakabilmek için vardiyalı uyuyorlar. ABD’de 4.5 milyon insan terapistler veya hemşireler tarafından evde bakılıyor.

Bu insanların çoğu yaşlı olsa da aynı zamanda kompleks hastalıklara sahip ebeveynlerin çocukları da evde bakım hizmeti alabiliyor.

İSTİFA ETTİLER

Pandemi ile birlikte sağlık sisteminde yaşanan sıkıntılara bir de hemşirelerin istifası eklendi. Ülke genelinde pandemi korkusuyla veya karantina döneminde çocuklarına bakmak için hemşirelikten istifa eden insan sayısı çoğaldı.

Bir hemşire evde bakım işi aldığı zaman hastanede kazanacağı paranın yaklaşık iki katını kazanırken ülkede pandemiden önce de önemli bir hemşire açığı vardı. Salgın öncesi ülkedeki sağlık çalışanlarının yüzde 29’u sektörden çıkmak veya emekli olmak istiyordu.

Evde hasta çocuklarına bakan ailelerin umudu biraz da başkan Biden’ın yeni altyapı planında… 6 trilyon dolar tutarındaki ekonomiyi canlandırma planında evde bakım ve toplum hizmetleri için 400 milyar dolar ayrıldı ama bu planın da ne zaman yürürlüğe gireceği net değil.

EVDE HASTA İLE TEK BAŞINA

Evde bakım bir hemşire için hastaneden daha zor çünkü hastanede gerektiği zaman tıbbi yardım alabileceği uzman personeller var. Evde ise acil bir durum oluştuğunda hemşire hasta ile tek başına.

Federal yasalara göre ailenin gelirine bakılmadan evde bakım hizmetine ihtiyacı olan çocuklu ailelere devlet hemşire gönderiyor. Fakat bütçe kesintilerinden dolayı bu hemşirelere hastanedeki hizmetlerinden bile daha az para ödeniyor.

New York’ta bulunan Northwell Hastanesi açığını kapatmak için 2020’de hemşire kadrosunu yüzde 40 artırmış.

'2-3 KİŞİ BULURSAK ŞANSLIYIZ'

Kas hastalığı bulunan küçük Henry için hemşire sağlayan Caring Hands isimli ajansın yöneticisi Robert Pacella, “Önceden haftada 20 kişi ile iş görüşmesi yapıyorduk. Şimdi iki veya üç tane bulursak şanslıyız” diyor. 

31 yaşında evde bakım hemşiresi olan Jarred Rhatiagan bütün gün hastanede çalıştıktan sonra akşamları evlere özel hemşireliğe gidiyordu. Pandemide istifa edip aşı vurma merkezinde saati 75 dolara çalışmaya başladı.

'AŞI VURMA MERKEZİ DAHA ÇOK PARA VERİYOR'

Benzer bir durum hemşire Jen Semple için de geçerli, Semple pandemide saatine bir dolar zam yapılan evde bakım işini bırakıp aşı vurma merkezinde saatlik ücretini 7 dolar artırarak çalışmaya başlamış.

Semple, “Aşı merkezinde insanların yüzü gülüyor, aşılanmanın verdiği bir mutluluk var. Fakat evde baktığım hastamı bıraktığım için de suçluluk duyuyorum” diyor.

Haziran ve Ekim 2020 döneminde çocuk doktoru Carolyn Foster tarafından Chigago’da yapılan bir ankete göre çocukları için evde bakım hizmeti alan ailelerin yarısı bu hizmeti kaybetmiş.

'OĞULLARI İLE UĞRAŞIRKEN KIZLARI DİYABET ÇIKTI'

Pandeminin başında kas hastalığı olan Henry’ye bakan hemşire Covid-19 şüphesi ile karantinaya alındı. Birkaç ay sonra kamu tarafından evde bakım ödeneklerini geri aldılar fakat bu sefer de hemşireler bir gün gelip bir gün gelmemeye başladı. Aile oğulları için daha iyi bir bakım koşulu ararken küçük kızlarına da tip bir diyabet teşhisi konması ile ne yapacaklarını şaşırdılar.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times gazetesinde Ted Alcorn imzasıyla yayımlanan, 'To Keep Their Son Alive, They Sleep in Shifts. And Hope a Nurse Shows Up' (Oğullarını hayatta tutmak için vardiyalı uyuyorlar ve bir hemşirenin gelmesini umuyorlar) isimli makaleden alınmıştır

Sonraki Haber