AB'den şaşırtan talep, Rum Yönetimini yargılamak istiyorlar

Kıbrıs Rum Kesimi (KRK), AB'den Türkiye'ye karşı destek istedi ancak bu kez beklemediği bir karşılık aldı. Avrupa Parlamentosu'ndaki bazı gruplar ve vekiller Kıbrıs'taki vize ve casus yazılım programları dolayısıyla KRK'ya dava açılması gerektiğini ileri sürdüler. KRK'nın yargı raporu bile hazır.

Son Güncelleme:

Geçtiğimiz gün düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na Türkiye damga vurdu. Türkiye, Soğuk Savaş'tan bu yana hazırlanan en kapsamlı NATO Bölgesel Savunma Planı'na “Kıbrıs'a ilişkin coğrafi konumlarla ilgili kullanılan bazı ifadeler” dolayısıyla karşı çıktı. Kısa süre önce de Kıbrıs Rum Kesimi (KRK), Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye karşı destek istemişti.

Merkezi AB'nin başkenti kabul edilen Belçika'nın Brüksel kentinde bulunan AB'ye yakın yayın organlarından EU Observer'in “”Kıbrıs Erdoğan'a karşı AB'ye destek çağrısı yapıyor” başlıklı haberine göre Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Erdoğan'a karşı ABD'den destek talebinde bulundu. Christodoulides, AB'den Türkiye'ye, KRK'yı tanıması yönünde baskı kurmasını isterken AB'den Kıbrıs sorununun çözümü için “üst düzey bir Avrupalı politikacıyı” atamasını da istedi. Christodoulides'in talebinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'yi ziyaretinden hemen sonra dile getirmesi dikkat çekti.

Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki vize skandalları AB'de infiale yol açmıştı Fotoğraf: Shutterstock

KRK CUMHURBAŞKANI ELEŞTİRİLERE CEVAP VEREMEDİ

EU Observer'in elde ettiği bilgilere göre Christodoulides'in talebine Avrupa Parlamentosu'ndaki merkez sağ, liberal ve yeşil partilerden destek geldi ancak yayın organının üst düzey isimlere dayandırdığı bilgilere göre Belçika Yeşiller Partisi'nin başını çektiği bir grup KRK'yı sert şekilde eleştirdi. Eleştirilerde KRK'nin üst düzey yöneticilerinin Rusya ile yakın bağları olduğu, bölgenin çok sayıda Rus milyarderin off-shore firmalarına kapısını açtığı ve İngiltere ile ABD'nin yaptırım uyguladığı bu iş insanlarına AB vatandaşlığını sattığı dile getirilerek KRK'nın bu kirli para çarkına derhal son vermesi yönünde çağrıda bulunuldu. Elde edilen bilgilere göre Christodoulides bu çağrılara cevap bile veremedi.

 AB'DEN KRK'YA 'DAVA AÇILSIN' TALEBİ YÜKSELİYOR

Diğer yandan AB'ye yakın bir başka yayın organı EURACTIV'de yayınlanan “Kıbrıs nasıl İsrail casus yazılım firmaları için füze rampasına dönüştü” başlıklı yazıda da KRK'nın içinde bulunduğu bir başka skandala yönelik AB'li parlamenterlerden dava açılması talebi yükseldiği ifade edildi.

Yayın organının konuyla ilgili üst düzey isimlerden elde ettiği bilgilere dayandırılan haberde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya genelinde çok sayıda istihbarat skandalına adı karışan İsrailli yazılım firmalarının Kıbrıs'ı üs gibi kullandıkları bilgisine yer verildi. Yazıda Yunanistan'da hükümetteki birçok üst düzey ismin istifasıyla sonuçlanan İsrail kökenli Pegasus Programı Skandalı da örnek verilerek Yunanistan ve KRK'da hükümetlerin muhalifleri, gazetecileri ve siyasi parti liderlerini bile bu programla dinlendiğinin tespit edildiğine vurgu yapıldı.

Avrupa Parlamentosu KRK'daki siber güvenlik skandalı için dava açılması talebinde bulunuyor. Fotoğraf: Shutterstock

AP, 'KIBRIS'A DAVA AÇIN' DEDİ

Yazıda skandalın ardından KRK'ya gönderilen AB soruşturma komisyonunun araştırmasıyla, ülkede casus yazılım firmalarına ilişkin hiçbir kanunun olmadığının ortaya çıktığı ifade edildi. KRK için “Casus yazılım sektörünün Avrupa'daki giriş noktasına dönüşmüş durumda” açıklamasına yer verildi. Avrupa Parlamentosu'nun soruşturma komisyonu dava için raporun hazır olduğunu daha önce açıklamıştı.

CASUS FİRMALARI KRK'DA YEDİ YILDIR AKTİFLER

Yazıda merkezi KRK'da bulunan bir firma yetkilisi de adını vermeden ülkede bu durumu önleyecek yasal gereksinimlerin asgari seviyede olduğunu kabul etmekte. Görüşüne başvurulan Yunan siber güvenlik uzmanı Elias Athanasopulos da ülkede casus firmalarının yedi yıldır varlıklarını sürdürdüklerini açıkça söylemekte. Yazıda görüşüne başvurulan Hollandalı vekil Sophie in 't Veld, KRK'nın mevcut skandallara göz yumduğunu ifade ederken Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Avrupa Komisyonu'ndan (AK) skandal için soruşturma talep ettiğini ancak talebin reddedildiğini ve AK'nin görevini yapmadığını ifade etmekte.

EURACTIV'in yazısında Yunanistan'ın ve KRK'nın bu durumu önleyecek hiçbir adım atmadıkları ve bu şekilde AB'nin kanunlarını ihlal ettiklerinin altı çizildi. Hollandalı parlamenter 't Veld KRK'da yaşanan siber güvenlik skandalına ilişkin KRK'dan çok fazla duman yükseliyor. Saklanmaya çalışılsa da belli ki bir yerlerde yangın var” betimlemesini yaptı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber