Personel sayısına takviye... 65-72 yaş arası doktorlar dönüyor!
Resmi Gazete'de yayınlanan kararla birlikte 65-72 yaş arası hekimlere mesleğe geri dönüş imkanı verildi. Hekimlerin başvurusu başladı. Peki hekimlerin geri dönüşü salgın için ne anlama geliyor? Yeterli sağlık personeli mi yok?
Koronavirüsle mücadele bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Aşılar kısa zamanda bulunmuş olsa da üretim ve lojistik sıkıntısı nedeniyle hala toplumsal bağışıklık sağlanabilmiş değil. Bulaş hızının artmasıyla beraber mutant virüsler de etkisini iyiden iyiye hissettiriyor. Birçok ülke rekor vaka ve ölüm sayıları açıklıyor.
Bu durumda salgının başından bu yana en kritik noktalardan biri olarak göze çarpan sağlık sistemi üzerindeki baskı, hassasiyetini koruyor. Rekorların kırıldığı birçok ülke ağır hasta tedavileriyle baş etmeye çalışıyor.
Tıpkı tüm dünyada olduğu gibi Türk hekimler ve sağlık çalışanları da canhıraş mücadelesini sürdürüyor. Salgında ön saflarda bulunan hekimler, vatandaşlar için canlarını her gün riske atıyorlar. Türk Tabipler Birliği verilerine göre, şu ana kadar 415 sağlık çalışanımızı Covid-19'a kurban verdik.
65-72 YAŞ ARASI HEKİMLER MESLEĞE DÖNEBİLECEK
Salgınla topyekün savaşan hekimlerimizin bazılarına Sağlık Bakanlığı tarafından mesleğe dönüş imkanı verildi. 26 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, 65-72 yaş arasında bulunan hekimler mesleğe geri dönüş için Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden başvurabilecekler. Başvurular salı günü başladı.
Peki 65-72 yaş arasındaki hekimlere mesleğe geri dönüş imkanı verilmesi ne anlama geliyor? Salgın döneminde nasıl bir etkisi olabilir? Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız ve Aile Hekimleri Federasyonu 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazgan haberglobal.com.tr okurları için yanıtlıyor.
“SAĞLIK SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ YÜK AYYUKA ÇIKTI”
Aile Hekimleri Federasyonu 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazgan, 65-72 yaş arası hekimlere mesleğe geri dönüş yolunun açılmasını salgın nedeniyle ortaya çıkan ciddi iş yüküne bağlıyor. Ayrıca salgınla mücadelenin sadece hekimlerin üzerinde değil, genel olarak sağlık çalışanları üzerinde bir baskı oluşturduğunu ifade eden Eryazgan, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Pandemi döneminde iş yükü sorunu tam anlamıyla ayyuka çıktı. Çünkü salgında hekimler arasında hastalığa yakalananların olmasıyla beraber izne ayrılmak zorunda olanlar oldu. Aynı zamanda uzun süre hastalığı atlatamayanların işe dönüşleri de gecikti. Bu sebeple hekimler üzerindeki yük oldukça arttı.”
“PERSONELİN YETERSİZ OLDUĞU GÖRÜLÜYOR”
Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, bu atama kararlarının sağlık sistemindeki personel sayısının yetersiz olduğunu açığa çıkardığını söylüyor. Bu süreçte emekliliğini veren ve yurt dışına giden hekimlerin de olduğunu aktaran Bacaksız, “Hekimlerimizin sayısında da bir azalma meydana geldi. Aynı zamanda kamu kurumları dışında özel sektöre hizmet veren hekim arkadaşlarımızın da sayısı artmış durumda” diyor.
Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız
SALGIN HEKİMLERİ DE VURDU
Sağlık Bakanlığı’nın hekimler noktasında ciddi bir sıkışıklık olduğunu fark ettiğini ifade eden Eryazgan, bu süreçte emekliye ayrılan hekimlerin de olduğunu belirtiyor. Bu sebeple ihtiyacın arttığını aktaran Aile Hekimleri Federasyonu 2. Başkanı, “İşten ayrılanların sayısı da fazla oldu. Bu sebeple hekimlerin sayısında azalmalar meydana geldi. Bu nedenle bakanlık istifaları yasaklayan genelgeler yayınladı. Bu açıdan bakıldığında hekimlerin işe geri dönüş yolunu açmak iyi bir karar elbette” diyor.
“ÖNEMLİ OLAN PLANLI HAREKET ETMEK”
Genel Başkan Bacaksız, özellikle salgın gibi olağanüstü dönemlerde planlı bir şekilde hareket etmenin ve yapılan her hamlenin yansımalarının iyi hesap edilmesinin gerektiğini ifade ediyor. Özellikle sağlık alanında bu gibi hesaplamalarının çok önemli bir yer tuttuğunu aktaran sendika başkanı, “Yapılan hamlelerin ardında nelerin gelebileceğini iyi analiz etmek gerekiyor” değerlendirmesinde bulunuyor.
“BELİRLİ YAŞ ÜZERİNE İMKAN VERMEKLE BASKIYI ATLATMAK ZOR”
Dr. Yusuf Eryazgan, hekimlerle birlikte yetişmiş kalifiye ek sağlık çalışanı ihtiyacının da fazla olduğuna değiniyor. Aile sağlığı çalışanları sayısının da az olduğunu belirten Eryazgan, “Sadece belirli bir yaş üzerine işe dönüş şansı vermekle bu baskının üstesinden gelmek zor. Şu an 10 aile hekiminden 2’sinin aile sağlığı çalışanı yok. Şanlıurfa gibi bir ilde 100 kişilik aile sağlığı çalışanı eksikliği var” ifadelerini kullanıyor.
Aile Hekimleri Federasyonu 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazgan
“VARYANTLAR DA HESABA KATILMALI”
65 yaş üzeri vatandaşların ve sağlık çalışanlarının aşılanmasına da değinen Bacaksız, aşılamaya çok fazla güvenilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Önlemlerin yine katı bir şekilde devam etmesi gerektiğinin altını çizen Bacaksız, “65 yaş üzeri ve sağlık çalışanlarında aşılamanın hızlı bir şekilde ilerlemiş olması tamamen korunacağımız anlamına gelmiyor” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
“Toplumun en az yüzde 65-70’i aşılanmadan toplumsal bağışıklıktan söz edemeyiz. Aksine aşı olan vatandaşların taşıyıcı olma riskleri de bulunuyor. Hastalık belirtisi olmadan hastalığı yaşıyor da olabilirler. Şu an içinde bulunduğumuz aşılama oranıyla önlemleri artırmamız gerekirken, hiçbirimiz kendimizi tam anlamıyla güvende hissetmemeliyiz. Aynı zamanda varyantların da etkili olduğunu hesaba katmamız gerekiyor.”
AŞILAMA ETKİLİ OLMUŞ OLABİLİR Mİ?
Dr. Yusuf Eryazgan, bakanlığın vermiş olduğu bu kararda aşılamanın etkili olmadığı görüşünde. Sağlık çalışanlarının yaş gözetmeksizin aşılandığının altını çizen Eryazgan, “Sağlık Bakanlığı nasıl ihtiyaç olduğu için istifayı yasaklıyorsa 65-72 yaş arasındaki hekimlere geri dönüş yolunu açıyor olmanın da sebebi aynı” diyor.
Başvuru ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı!
“65-72 YAŞ HEKİMLER İÇİN BÜYÜK RİSK”
Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, 65-72 yaş arasındaki hekimlerin geri dönüşünü kendileri için risk oluşturduğunu söylüyor. Bu hekimlerin ön saflarda bulunmaması gerektiğini söyleyen Bacaksız, “Salgın nedeniyle geri planda durmaları gerekiyor. Mutlaka salgın nedeniyle hizmetlerine devam edecekler ancak daha genç yaşta hekimlerimizi buralarda kullanabiliriz” açıklamasında bulunuyor.
merthan.sumbelli@habergobal.com.tr
Kaynak: Web Özel