6 Soru 6 Cevap: Bu yıl tatile nasıl giderim?

Salgının gölgesinde geçirilecek ikinci yaz tatili yaklaşıyor... Seyahat kısıtlamaları ne zaman kalkar? Türkiye'nin AB tarafından tanınmayan Çin aşısını kullanması, yurt dışına çıkacak yerli turisti engeller mi? Yurt içinde ne zaman nerelere tatile gidilebilir? Uzmanları anlatıyor...

Son Güncelleme:

Pandeminin gölgesinde geçen 2020 yazından sonra, "bu yaz güvenle tatile gidebilir miyim", "hangi ülke ne gibi kriterler istiyor" ya da "yurtiçinde güvenli tatil seçeneklerim neler" soruları öne çıkmaya başladı. Şu an için Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde turistik amaçlı seyahatler acil bir durum olmadıkça yapılamıyor. Hatta çoğu ülke, bulaşma riskini en aza indirmek için yurtiçinde yapılacak tatilleri bile yasaklamış durumda.

Örneğin, İngiltere'de yurt içi tatillerin en erken 12 Nisan'a kadar yasaklandığı duyuruldu.Türkiye'de yurt içi tatillere izin var ancak yurtdışı tarafında 20 ülkeye uçuş yasağı sürüyor. Dünya ve Türkiye turizmini ilgilendiren en önemli konu ise, hangi ülkenin hangi aşıyı tercih ettiği...

Seyahat kısıtlamaları ne zaman kalkar? İzole tatil seçenekleri neler? Çin aşısının AB tarafından akredite olmaması, Türk turizmini nasıl etkiler? Yurtdışına çıkmak isteyecek yerli turist Sinovac aşısından dolayı engellerle karşılaşır mı? AB ülkeleri, Çin aşısından dolayı bu yaz Türkiye'ye gelecek yabancı turiste dönüşte 14 gün karantina uygularsa Türk turizminin kaybı ne olur?

Haberglobal.com.tr okurları için Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) yetkilileri ile konuştuk.Yurtiçindeki otellerde tam açılmanın Ramazan Bayramı'ndan sonra, yani mayıs ayı ortasından itibaren olması bekleniyor.

1- YURT DIŞI SEYAHATLER NE ZAMAN YAPILIR?

Şu an dünya genelinde devam eden seyahat kısıtlamalarının mayıs ayı sonundan itibaren açılması bekleniyor. Türkiye ilk olarak Çin, Güney Kore, İran, Irak ve İtalya’ya uçuş yasağı getirmiş; ardından Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda'ya yapılan seferler karşılıklı olarak durdurulmuştu. Son olarak ise İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan, Mısır, İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne getirilen yasaklarla ülke sayısı 20’ye yükseldi.

2- GÜNEY OTELLERİ SEZONU NE ZAMAN AÇACAK?

Marmara, Ege ve Akdeniz’deki otellerde kademeli açılış 9 Nisan’da başlayacak. Ancak tam açılmanın Ramazan Bayramı'ndan sonra, yani mayıs ayı ortasından itibaren olması bekleniyor.

3- TÜRKİYE'NİN ÇİN AŞISINI TERCİH ETMESİ YERLİ VE YABANCI TURİSTİ NASIL ETKİLER?

ETİK: Turizm sektörümüzde iki tane ciddi sorunumuz var. Birincisi, Türkiye'de yaygın kullanımı devam eden Çin menşeli Sinovac aşısının Avrupa Birliği (AB) tarafından akredite olmaması, Türkiye'den gideceklerin virüs bulaştırma riskine karşın 14 gün karantinada bekletilmesine yol açabilir. Aynı şekilde Türkiye'ye gelecek yabancı turistler de dönüşte 14 gün karantinaya mecbur bırakılabilir. Bu da bizim için bir kabus, çöküş olur.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın yaptıkları çalışmalarla bir an önce bu aşının akredite edilmesinin sağlanmasını istiyoruz. Aynı şekilde, yurt dışındaki üniversitelerle bazı tıp fakültelerimizin kendi aralarında yaptıkları protokollerle bu aşının onayının sağlanması gerekir ki Yunanistan ve İspanya, Türkiye'ye gelecek olan turistleri engelleyici haklı bir sebep olarak bunu kullanmasınlar. 

TÜROFED: AB ülkeleri, nüfuslarının önemli bir bölümünü aşılamaya devam ediyorlar. Örneğin toplam nüfusun yüzde 30'unu aşılayan ülkeler var. Türkiye olarak biz Covid-19 ile mücadeleyi daha iyi yönettik. Aşılamada da onlardan geride kalmamamız gerekir. Mayıs ayı sonunda seyahat kısıtlamaları kalktığı zaman bizdeki aşılamanın nüfusa oranı düşük kalırsa, bu da yabancı turistin bize gelmesini engelleyici bir sebep olarak gösterilebilir. Çünkü TL'nin değer kaybetmesiyle bu iki rakip ülkeden Türkiye'ye yönelim olacağını onlar da biliyor. Türkiye'de aynı kaliteli hizmeti daha ucuza alacakları için Türkiye'ye talep artacaktır. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Avrupa Bağışıklama Teknik Uzman Grubu üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, bu hafta DHA'ya yaptığı açıklamada Türkiye’nin dijital aşı platformuna dahil olabilmesi için Sinovac aşısısının Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) başvurup onay alması gerektiğini, bunun için yaklaşık 3 ay vaktin kaldığını söylemişti. 

4- TÜRKİYE, YABANCI TURİSTTEN HANGİ ŞARTLARI İSTİYOR?

TÜROFED: Türkiye yabancı turistten şimdilik yalnızca PCR testi istiyor.

ETİK: İlerleyen aylarda aşı şartının da getirilmesi bekleniyor.

5- HANGİ ÜLKELER SEYAHAT İÇİN HANGİ KRİTERLERİ İSTEYECEK?

Guardian'ın haberine göre, Almanya'da hükümete danışmanlık yapan bağımsız bir yapılanma, aşı olanlara herhangi bir ayrıcalık tanınmaması yönünde görüş bildirdi.

AB içinde ise aşı pasaportu hazırlığı var... Danimarka, şimdiden dijital aşı pasaportu uygulaması başlatmaya hazırlandığını duyurdu.

İsveç, uluslararası standartlar sağlandığı takdirde, yaz ayları itibarıyla dijital aşı pasaportu uygulamasına geçeceğini söylüyor.

Fransa'da ise aşı belgesinin insanları aşıya mecbur etmenin yolu olarak görülebileceği yolunda yaygın itirazlar dile getirildi ve Başbakan Jean Castex bunun yasal sorunlar doğurabileceğini söyledi.

Birleşik Krallık'ta aşıdan sorumlu bakan yardımcısı Nadhim Zahawi, hükümetin, insanların başka ülkelere seyahat edebilmesi için bir aşı pasaportu uygulaması düşünmediğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, imzaladığı ilk kararnamelerden birinde aşı belgelerinin dijital olarak temin edilmesinin araştırılmasını istemişti.

Bu yaz da geçen yaz gibi yat, tekne tatillerinin öne çıkması bekleniyor.

6- BU YAZ İÇİN ÖNE ÇIKAN İZOLE TATİL SEÇENEKLERİ NELER?

ETİK: Her şey dahil otel konseptinde ciddi düşüş var. Bu yıl da geçen yaz gibi bungalov evler, villalar, özel yatlar, tekne tatilleri öne çıkacak. Mümkün olduğu kadar doğayla iç içe, denize sıfır, butik yerler tercih ediliyor. Bu da daha çok Ege'de mümkün. İç pazar kendini Ege'de konuşlandıracaktır. 

TÜROFED: Bu yaz yurt dışına tatile çıkmak isteyenler "orada bana virüs bulaşırsa karantina ve hastane maliyetleri ek yük olur" kaygısıyla yurt içinde tatil yapmak isteyecekler. Öngörümüz bu yönde. Vatandaşların tercihi ise Akdeniz ve Ege olacaktır. 

EDİTÖRÜN NOTU: 2020 ve 2021'i "kayıp yıl" olarak niteleyen turizm sektörü, bu yılki turizm hareketliliğinin geçen yıldan daha canlı olacağını, 2019 rakamlarının ancak 2022'de yakalanacağını öngörüyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber