50+1'den sonra yeni adım... Dönüşümde gaza basıldı

Binaların hızlı yenilenmesi için getirilen 50+1 uygulamasının ardından kentsel dönüşüm yeniden organize ediliyor. Gayrimenkul uzmanları, “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı” ile daha hızlı konut üretileceğini söylüyor.

Son Güncelleme:

Deprem riski olan kentlerde dönüşümü hızlandırmak için son dönemde birbiri ardına yeni adımlar atılıyor. Binalarda dönüşüm kararı almak için gerekli olan “kat maliklerinin 3/2'sinin onayı” şartı 50+1'le sınırlandırılırken şimdi de dönüşümün organizasyonu tek bir başkanlık çatısında toplanıyor. Afet riski altındaki alanlarla bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yeni kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca yapılacak.

YENİ YÖNETMELİK GELİYOR

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, afet riski altındaki alanlarla bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamalarını yürütecek. Başkanlık yakında dönüşüme ilişkin yeni mevzuatı hazırlayacak.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın hangi esaslara göre çalışacağının yer aldığı yeni yönetmelikler hazırlanıyor. 

3 GENEL MÜDÜRLÜK OLACAK

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın yapılanması da şekillendirildi. Başkanlığın altında üç genel müdürlük olacak. Bu genel müdürlüklerden bir tanesi İstanbul başta olmak üzere sadece Marmara Bölgesi'ni takip edecek, diğeri ise tüm Türkiye’yi düzenleyecek. Bir genel müdürlük de kaynak oluşturmakla görevli olacak.

RİSKSİZ ALANDA YENİ ŞEHİRCİLİK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kaynak oluşturma konusunda ise Hazine'ye yük olmayacak formüller üzerinde duruyor. Hazine arazilerine işaret eden Bakan Mehmet Özhaseki, “Devletin hazine arazileri var. Önce bunların planlanması lazım. Planlandıktan sonra fonksiyon yüklenmesi lazım ve bunların dışarıya halka açık bir şekilde arz edilmesi lazım. Bu satıldığında kaynak gelecek. Burada biriken bütçeyle siz kentsel dönüşümü takip edeceksiniz” demişti.

İSTENİLEN HIZA ULAŞILAMADI

Gayrimenkul hukuku uzmanı Ali Güvenç Kiraz oluşturulan başkanlıkla ilgili Haber Global Web Özel'e şunları söyledi: “Kentsel dönüşüm uygulamaları 10. yılını doldurdu ama yine de bu alanda istenilen sayılara ulaşılamadı. Geçmiş dönemlerde kentsel dönüşümle ilgili şura toplantıları yapılıyordu. Bu kapsamda alınan kararlar var. Bu kararlar teknik ve idari olmak üzere uygulamaya konuluyor. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı da özellikle kentsel dönüşümle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ayrı bir birimi olarak kuruldu. Bu işin yönetimi için yetki devirleriyle istediği şekilde bir hıza ulaşamıyordu.”

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın, yeni konut üretimi ile mevcut binaların dönüştürülmesini hızlandıracağı belirtiliyor. 

DOĞRUDAN MUHATAP BİR KURUM VAR

Güvenç, “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı sadece bu konuda çalışan uzmanların olduğu bir kurum olarak kendilerine ulaştırılan konularda daha hızlı kararların alınacağı bir mekanizma oluşturacak. Tabii bu yetkilerin neler olacağını bununla ilgili yönetmelik çıktığı zaman öğreneceğiz. Açık artırma süreci, risk alanları yönetimi süreci, kiralar, güçlendirme kararları ile bu kurum ne şekilde kolaylaştırıcı bir işlev görecek bunu göreceğiz. Ama şu anda doğrudan muhatap olan bir kurum oluşturulması olumlu” dedi.

YERİNDE DÖNÜŞÜME ÖNCELİK

İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün ise, yeni oluşturulan başkanlıkla kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanabileceğini belirterek, “Kentsel dönüşümde 20 yılda alınacak mesafe çok daha kısa sürede alınabilir. Örneğin 1 milyon konuta ihtilaç varsa, bu hemen birkaç yıl içinde üretilebilir” dedi. Akgün, hazine arazilerinin dönüşümde kullanılmasıyla ilgili de, kentlerde yerinde dönüşümün öne çıkması gerektiğini söyledi. Akgün “büyükşehirlerde yıkılıp yenilen yapılması gereken yüzbinlerce bina var” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber