500 TL'den başlıyor... Büyü yapan da yaptıran da yandı!
Büyü ve büyücülük, üniversitelerde bilimsel çalışmaların konusu olmaya başladı. Birçok kişinin geleceği bilme hevesiyle kapısını çaldığı büyücülerin fiyatı ise 500 TL'den başlıyor. Hukukçular, büyünün davalarda kusur kabul edildiğini belirtirken, ilahiyatçılar ise "dinde yeri yok" diyor.
Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’nde ‘Büyü ve Tabiatüstü Güçlere Başvurma Nedenleri Üzerine Saha Araştırması' yayınlandı. Bu araştırma, kişinin neden doğaüstü güçlerde yardım aradığını da örnek olaylarla ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, birçok kişi geleceği bilme, belirsizliği giderme, başarısızlıklarına neden bulma, hastalıklarının sebebini büyüyle ilişkilendirmeye çalışıyor. Sosyal medyada da büyü piyasası oluşmuş durumda. Kimisi eski sevgilisini geri getirmek istiyor, kimisi akrabalarının yaptığını düşündüğü büyünün bozulmasını istiyor. Büyü piyasasındaki rakamlar ortalama 500 TL'den başlıyor ve on binlerce liraya ulaşabiliyor. Peki, büyüye inanmanın kişiye ve çevresine verdiği zararlar neler, bunun hukuki yaptırımı nasıl?
"BÜYÜNÜN KURAN'DA YERİ YOK"
Süleymaniye Vakfı Başkanı İlahiyatçı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, "Büyü, insanları duygusal yönden etkileyip zihinlerini başka taraflara kaydırmak için yapılan bir eylem. Kur'an-ı Kerimde büyünün gerçek dışı olduğu ve insanları aldatan bir şey olduğu ifade ediliyor" diyor.
Kuran'da sihri gerçek gibi gösterenlere bozguncu denildiğini anlatan Prof. Dr. Bayındır, sihrin gerçek yönünün olmadığını ve kişinin duygularını sömürerek mallarını elinden almak isteyenlerin uydurduğunun altını çiziyor.
"BOŞANMA DAVALARINDA BÜYÜ KUSUR KABUL EDİLİYOR"
Avukat Kevser Yıldırım ise özellikle, boşanma davalarındaki büyü ile ilgili detayları sorduğumuzda şunları söylüyor: "Büyünün yada muskanın yapıldığına dair evde bir ibare buluması, boşanma davalarında kusur kabul edilmiş ve güven sarsıcı davranış olarak Yargıtay kararlarında değerlendirilmiştir."
2 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Sosyal medyadaki sanal falcıların kişinin inançlarını istismar ederek dolandırdıklarının altını çizen Yıldırım, büyü yapmak, büyü bozmak, TCK 158/1-a maddesine göre; dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğunu ve cezasının 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile 5 bin TL'ye kadar adli para cezası olduğunu kaydediyor.
HAKSIZ KAZANÇ
"TCK’ya göre bu kapsamda işlenen suçlarda hapis ve adli para cezası dendiği için kişi hem hapis cezasına çarptırılır hem de para cezası ödemesi gerekir" diyen Yıldırım, "Bu sebeple büyü- fal- muska yoluyla kişilere vaatlerde bulunan ve dolandırıcılık yapan kişilerin savcılığa şikayet edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde suça konu sitelerin kapatılmasının talep edilmesi ve bu sitelerden haksız kazanç sağlayan, kişileri dolandıranların da cezalandırılması sağlanacaktır" ifadelerini kullanıyor.
YAZ KIŞ YANAN SOBA
Araştırmada büyü yapan bir kişi ile yapılan görüşme de yer alıyor. Örneğin; büyü yapan bir kişi odasında yaz kış soba bulundurmasını, "Arkasında iz bırakmama" şeklinde açıklıyor. Yine aynı araştırmada, bir anneye kızıyla ilgili, "Kısmet pınarlarının kapalı olduğu ve cuma öğle ezanından önce yazmış olduğu kâğıdın ıslatıldığı suyu 7 defa okuması gerektiği ve kızın bu suyu hem içmesi hem de banyo yapması gerektiği" söylenmiş. Karşılık olarak da "Gönlünden geçeni ver" deniliyor.
"BÜYÜ DEĞİL İNSANLARA YARDIM EDİYORUM"
Araştırmacı, neden büyü yaptığı sorusuna da büyü yapan bir kişinin, "Benim yaptığım şey büyü yapmak değil. Allah’ın bana vermiş olduğu ilmi yardıma muhtaç insanlar için kullanıyorum. Kuranın lanetlediği büyü bu değil" şeklinde kendini savunduğunu da belirtiyor.
Kaynak: Web Özel