5 Soru 5 Cevap | Mu varyantı nedir?
Evet, yine bir varyant ile karşı karşıyayız. Bu kez adı 'Mu'. Kolombiya varyantı olarak da bilinen Mu varyantı hakkında şu an tek bildiğimiz varyant hakkında çok bir şey bilmediğimiz. Yine de eldeki bilgilere bir göz atalım...?
Delta varyantı dünyada hızla yayılmaya devam ederken ilk olarak Kolombiya'da tespit edilen, Güney Amerika ve Avrupa'da da görülen Mu varyantı Türkiye'de de iki kişide tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Mu varyantını yakından takip ettiklerini duyurdu.
Mu varyantı Türkiye'de görülmesinin ardından merak konusu oldu. Bu varyantla ilgili en çok merak edilen konuların başında aşılara karşı etkili olup olmadığı ve yayılma hızı geliyor.
haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar, Mu varyantının az görülüyor olmasının az olduğu anlamına gelmediği ve dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Türkiye'de de görülmeye başlayan Mu varyantıyla ilgili sorulamızı cevaplayan uzmanlar şunları söyledi:
1-MU VARYANTI NEDİR?
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek: Mu varyantı şu anda Güney Afrika'daki ve diğer varyantlardan farklı olan ama biraz daha ağır seyretme potansiyeli olan farklı bir varyant. Şu an hakkında çok şey bilmiyoruz.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Ergör: İlk olarak Kolombiya'da ocak ayında görülen bir varyant. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) bunu izlemeye aldı. 40 kadar ülkede görüldüğünü biliyoruz. Türkiye'de de görüldüğünü Sağlık Bakanı açıkladı.
2-DİĞER VARYATLARLA BELİRTİLERİ AYNI MI?
Tükek: Korona virüslerin hepsi aşağı yukarı hepsi aynı belirtileri gösterir. Virüs üst solunum yolu ile burun ve ağızdan girerek akciğeri ve bütün organları tutan bir enfeksiyon yapıyor.
Ergör: Diğer varyantlarla belirtileri aynı. Belirtiden bunun Mu varyantı olup olmadığını ayırt etmek mümkün değil.
"Aşısızlar yeni varyantlara davetiye çıkarıyor"
3-YAYILMA HIZI NEDİR?
Tükek: Mu varyantının çok hızlı bulaşıp bulaşmadığından emin değiliz. Virüs çıktıktan sonra sizin onu tanı testlerinde serolojik olarak hazırlamanız lazım. Hazırladıktan sonra hızla vaka sayısı artabiliyor. Şu anda az gözüküyor olması da hastalığın az olduğu anlamına gelmeyebilir. Bir çok ülke Mu varyantına yönelik test yapmıyor olabilir. Bunun farkına varıldıkça PCR testleri güncellenecektir. O zaman daha çok görebiliriz.
Ergör: Türkiye'de iki kişide görüldü. Bu çok doğru bir ifade değil. Çünkü herkese varyant bulaştı mı, herkesin virüsünün tipi ne ona bakmıyoruz. Görülmüş olması bir haber. Ama 2 tane görülmüş olması çok önemli bir haber değil. Bakılsa daha fazlada bulabiliriz. Bunun yayılma hızıyla ilgili çok fazla bilgi yok. DSÖ'de bununla ilgili bir uyarıda bulunmadı. Delta'dan daha kötü diye bir şey yok. Delta halen en hızlı yayılan virüs.
4-AŞILAR ETKİLİ Mİ?
Tükek: Aşıların etkili olup olmayacağı gündeme gelecek. Onu aşı üreticilerinin test edip bakması gerekiyor.
Ergör: Bu virüsle hastalananların aşılı olup olmadığının incelenmesi için çok sayıda kişinin bu hastalıkla hastalanması lazım. Daha o kadar bir bilgi yok. Ama DSÖ tarafından büyük bir tehlike uyarısı yok.
5-DAHA ÇOK KİMLERİ, NASIL ETKİLİYOR?
Tükek: Daha üst yaş grubu etkinir ancak şu anda bütün hekesi etkiliyor. Gençlerde de ağır seyredebiliyor bu hastalık. Artık ilk zamanki görüşümüzü biraz revize ettik. Çünkü hastalığı tanıdıkça ve gördükçe bütün yaş grupları ağır geçirebiliyor. Yoğun bakıma düşebiliyor, solunum yetmezliğine girebiliyor. Henüz az vaka olduğu için net bir şey söyleyemiyoruz. Bilmediğimiz için endişe ediyoruz.
Ergör: Hangi yaş gruplarını ve aşılıları etkileyip etkilemediğini şu an bilemiyoruz. Şu an dünya da çok yaygın bir durumda değil.
gokhan.kam@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel