4 vesikalık 300 TL, fiyatı duyanın suratı düşüyor

"Gülümse çekiyorum" sözü maziye karışıyor. Artık kimse fotoğraf çektirmek istemiyor, albümler ise çoktan unutuldu. Vesikalık fotoğraflar da mecbur kalındığında çekiliyor. 4 adet vesikalık fotoğraf ise 300 TL. Fotoğrafçılar, rakamların artmasını kiralara ve malzemelerin dövizle alınmasına bağlıyor.

Son Güncelleme:

Bir dönem herkesin cüzdanında taşıdığı vesikalıklar, yerini artık dijitalleşmeye bıraktı. Kimse cüzdanında ne kendisinin ne de sevdiklerinin fotoğrafını taşımıyor. Artık tek tuşla onlarca fotoğraf çekilebiliyor Fotoğrafçıların 'Gülümse çekiyorum' sözü ise mazide kalırken, birçok kişi  ayakta durabilmek için çareyi zam yapmakta buldu. Geçen sene ortalama 150-200 TL arasında olan 4 adet vesikalık/biometrik fotoğraf çekimi halihazırda 300 TL oldu. Dijital vesikalığın mail ya da USB bellek ile aktarılması durumunda ise ekstra 100 TL daha talep ediliyor. 8 adet fotoğraf 400 TL, 12 adet 550 TL, 16 adet 650 TL, 20 adet 750 TL, 24 adet 850 TL, 28 adet 950 TL'den satılıyor.

32 yıllık fotoğrafçı Vahap Toğrul, geçinebilmek için dükkanında bal satıyor. 

ALBÜMLER ÖKSÜZ KALDI

Kağıthane'de fotoğrafçılık yapan Vahap Toğrul, vatandaşların son yıllarda sadece mecbur kaldıkları zaman vesikalık çektirdiklerini söylüyor. Toğrul, "Artık kimse albüm yaptırmak için fotoğraf çekmiyor hatta artık albüm bile satılmıyor" dedi.

"Dijital çıktı biz yok olduk" diyen Toğrul, tutunabilmek için üç dükkanından ikisini kapattığını anlattı ve ekledi: "Eskiden 6-7 elemanım vardı şimdi tek başıma çalışıyorum, çırağım bile yok. 4 adet vesikalık 300 TL ancak maliyetleri düştüğümüzde 50 TL ancak kar edebiliyorum. Maliyet kalemlerim arasında kira, elektrik, su, vergi, stopaj yer alıyor."

BAL SATAN FOTOĞRAFÇI

Fotoğrafçılıktan geçinemeyince dükkanının bir bölümünde organik bal satışına başlayan Toğrul, "Bal satmasam fotoğrafçılık yapamam. Ürünlerin fiyatı, 600 ile bin 600 TL arasında fiyatları değişiyor" dedi.

Baskı makinesinin de masraflı olduğunu anlatan Toğrul, "İçinde 6-7 toner var ve adeti 45 euro. Döviz arttıkça toner fiyatları da artıyor. Bu makinelerin senede bir beyninin değişmesi gerekiyor ve bu da 25-30 bin TL arasında değişiyor. Fotoğraf esnasında kullanılan ışıkların tanesi 2 bin dolar" ifadelerini kullandı.

Sektör temsilcileri, mesleklerinin korunması çağrısında bulundu.

MESLEK KORUNMALI

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dijitalleşmenin fotoğrafçıların zanaatini yok ettiğini söyledi. Palandöken, "Fotoğraflar artık pazarlarda antika olarak satılıyor, bu mesleğin korunması lazım" dedi.

İstanbul Profesyonel Foto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Dilek Camcı ise fiyat tarifelerini nasıl belirlediklerini şu sözlerle anlattı:

"Kiralar, dövize bağlı malzemeleri da baz almamız gerekiyor. Özellikle oda aidatlarında asgari ücret oranında zam geldi ve bu da fiyatlara yansımış durumda. Fotoğrafçının sadece dükkan kirası TL bazında kalan her şeyini döviz olarak alıyor. Çalışanın sigortası, pos cihazının vergisi derken rakamları tüketiciye yansıtmak zorunda kalıyoruz ve bu rakamlara rağmen fotoğrafçının vesikalıktan kazancı yüzde 20'lerde."

Fotoğrafçılar, fotokabinlerin işlerini etkilemesi nedeniyle kaldırılmasını istiyor.

FOTOKABİNLER KALDIRILMALI

Camcı, sektördeki sorunları da şöyle sıraladı:

"Kamu kurumlarındaki fotokabinler kaldırılmalı.

Bebek ve doğum fotoğrafçıları hastanelere alınırken, yeterlilik belgeleri, odaya kayıtlı olup olmadıkları incelenmeli.

Gelin, damat çekimlerine düzenleme getirilmeli. Kayıtlı 2 bin 500, kayıtsız 5 bine yakın İstanbul'da fotoğrafçı bulunuyor, bu çekim platoları da dahil olmak üzere denetlenmeli."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber