4 soru 4 cevap / Devlet neden kuyumculardan yarım kilo altın isteyecekti?
Kuyumcuların kamu bankalarına işletme başına 500 gram altın (210 bin TL) yatırma düzenlemesi büyük tartışma yarattı. Düzenlemeden neden vazgeçildi? Devlet neden 40 bin kuyumcudan altın toplamak istedi?
Ülkedeki 40 bin kuyumcunun kamu bankalarına yarım kilo altın vermesini öngören madde, ilgili yönetmelik taslağından çıkarıldı.
Dün 10 ilin kuyumcu odası başkanı, yarım kilo altın teminatının taslaktan çıkarılmasına ilişkin taleplerini iletmek için Ankara'ya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüşmeye gitmişti.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Kuyum Ticareti Hakkında Taslak Yönetmeliği'nde kuyumculardan talep edilen gündemdeki 500 gram altın teminatı şartının Pekcan’ın direktifiyle taslak metninden çıkarıldığını duyurdu. Kimi kuyumcular ise sektörde kuyumculuk dışında faaliyet gösteren ve mesleği hakkıyla yapmayan isimlerin bu düzenleme ile sektörden ayıklanacağını ifade ediyordu.
Sektör temsilcileri işletme başına 500 gram altın yatırılması taslağının ardından soluğu Ankara'da aldı.
Söz konusu yönetmelik taslağı yasalaşsaydı, ülkedeki 40 bin kuyumcunun her biri kamu bankalarına yarım kilo altın, yani 210 bin TL teminat verecekti. Bu da toplamda 20 ton altına tekabül ediyor.
İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk ve İstanbul Altın Rafinerisi Stratejisti Haluk İzzet Mutlu, söz konusu yönetmeliği Haberglobal.com.tr okurları için değerlendirdi.
15 maddeden oluşan taslağın diğer maddeleri neler? Sektör temsilcileri ne diyor? Kuyumcu olmak için hangi şartlar aranıyor? İşte detaylar...
1-Ticaret Bakanlığı’nın kuyumculuk faaliyetlerine düzenleme getirmek üzere hazırladığı ‘Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı'nda neler var, taslak ne öngörüyor?
Mehmet Ali Yıldırımtürk: Ustalık belgesine sahip olanların kuyumcu olabileceği yasayla sabit. Ancak söz konusu yasa çalışmadığı için önüne gelen kuyumcu açabiliyor. Hatta başka sektörlerde olmasına rağmen, sırf silah temini için kuyumcu açıp da faaliyetiymiş gibi gösteren insanlar var. Bu yüzden bir düzenleme gerekiyor. Söz konusu taslağın 15 maddesi var, bunun 5-6'sı gerçekten ihtiyacımız olan maddeler. Bazı yaptırımlar öngörüyor. Lise mezunu şartı isteniyor. Yetki belgesi verilmesinde gerekli maddeler.
Mevcut ticareti kısıtlayan maddeler de mevcuttu. Taslak, ülke genelinde faaliyet gösteren tüm kuyumcuların, kamu sermayeli bankalara veya kamu sermayeli katılım bankalarına kuyum işletmesi adına açılan hesaba 500 gram altın teminatı yatırılmasını öngörüyordu. Çok yanlış olan bu madde, kaldırılmış oldu.
Bunun dışında, cadde mağazalarının 20 metrekareden küçük olması gibi şartları da öngören bu taslakta düzenleme talep ediyoruz.
Ülke genelinde kuyumcular mesleki denetleme mekanizmalarının daha gelişmiş olmasını talep etseler de 500 gram altın yatırma düzenlemesine büyük tepki gösterdi. Fotoğraf: iStock
2- Kuyumcuların kamu bankalarına 500 gram altın teminatı yatırması yasalaşsaydı, sonuçları ne olurdu?
Mehmet Ali Yıldırımtürk: Böyle bir teminatın yatırılması için para alıp satan bir müessese olmanız gerekir. Ama biz ticaret yapıyoruz. Bir emtiayı işliyoruz, katma değer oluşturuyoruz, değerli taşlarla süslediğimiz zaman ÖTV ve gelir vergisi oluşturmuş oluyoruz. Maliye'ye kayıtlıyız, kuyumcular odasına ve ticaret odasına kayıtlıyız. Buna rağmen kamu bankalarına Teminat vermemiz demek, kamu bankalarının bir şubesi ya da temsilcisi olmamız demek.
Gümüş takı sektöründeki sermayeler 10 bin TL ile 100 bin TL arasında. Bunlardan yarım kilo altının yani 210 bin TL'nin istenmesi demek, faaliyetlerini sürdürememeleri demek. O işletmelerin kapanması demek. İstihdam sağlamaya, katma değer yaratmaya çalıştığımız bu zorlu dönemde sektörü zora sokmuş olursunuz.
Haluk İzzet Mutlu: Silah ruhsatı almak için kuyumcu açan kişiler var. Yarım kilo altın istenmesi demek, sektörle ilgisi olmayan böyle kişilerin kuyumculuğu bırakması demek. Böyle kişilerin ayıklanması için bir düzenlemeye ihtiyaç var. Ancak bu düzenleme ortaklaşa kararlarla alınmalı. Sektör paydaşlarının da katılımıyla ortak bir karar alınması gerekiyordu.
3- Kaç ton altın kamu bankalarına yatırılmış olacaktı?
Mehmet Ali Yıldırımtürk: Benim hesabıma göre 20 ton. Ancak bazı hesaplamalarda 17.5 ton olduğu hesaplanıyor.
Haluk İzzet Mutlu: Ülke genelinde görünürde 40-45 bin arasında kuyumcu var. Ancak bunların ne kadarı gerçek kuyumcu belli değil. Ne kadar toplanacağını hesaplamak da şu an için sağlıklı değil.
4- Şu an kuyumcu olmak isteyen bir esnaftan herhangi bir teminat alınıyor mu?
Mehmet Ali Yıldırımtürk: Hayır alınmıyor. Ustalık belgesi olması gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı Kuyumculuk Çıraklık Eğitim Merkezi'nden verilen imtihana giriyorsunuz. 1995'te yürürlüğe girmişti.
Kaynak: Web Özel