3 bölgedeki ormanlara dikkat! En ufak ihmal felaket olur

Rekor sıcaklıklar beklenen yaz döneminde orman yangınlarının önüne geçmek için tedbirler arttırıldı. Ancak nüfus yoğun 3 bölge olan Marmara, Ege ve Akdeniz ormanlarında en ufak ihmal ve bilinçsizliğin felaketle sonuçlanma riski bulunuyor.

Son Güncelleme:

Dünya tarihinde sıcaklık rekorlarının kırılması beklenen 2023 yaz döneminde küresel ölçekte orman yangınlarının artması da bekleniyor. İki yıl önce yıl yaşanan yangın felaketlerinin ardından, bu yaz dönemi birçok bölgede ormanlara girişler tedbir amaçlı ekim ayına kadar kısıtlansa da uzmanlar, özellikle nüfus yoğunluğu fazla 3 bölgede olan Marmara, Ege ve Akdeniz ormanları için halen endişeliler. 

Nüfus yoğun kent ve bölgelerde denetim ve önlemlerden en ufak taviz verilmemesi gerektiği belirtiliyor

3 BİNE ÇIKTI 

Son yıllarda, yıllık yangın sayısı 2 bin 500’lerden 3 binin üzerine çıktığı uzmanlar tarafından gündeme getirilirken, özellikle tarla, bağ, bahçe ve sera artıklarının temizlik amaçlı yakılması halihazırda önüne geçilemeyen bir sorun olarak kabul ediliyor. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde daha sık orman yangını görüldüğüne dikkat çekilirken, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ise, artan nüfusun da bazı kentlerdeki yangınların artışına neden olduğunu belirtirken, "Nüfus yoğun kent ve bölgelerde denetim ve önlemlerden en ufak taviz verilmemesi gerekir" diyor.  

NÜFUS ATIŞI BÜYÜK SORUN 

Nüfus artışının yoğun olduğu Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerine özellikle dikkat çeken Uçan, "Yaz aylarında sıcaklıkların artması, rüzgârların, nem oranının düşmesi, tarım ve turizm hareketliliğinin artması sonucu orman yangınları yoğun olarak görülür. Orman yangınlarının yüzde 90’ının insan, yüzde 10’unun ise doğal kaynaklı olması insan faktörünün çok önemli olduğunu gösteriyor. Nüfus yoğun alanlarda ormanlara giriş, çıkışlar çok fazla olduğundan büyük riskler söz konusu" uyarısında bulunuyor. 

Yanan ormanların yeniden yeşermesi 30 ile 50 yıllık bir süreyi kapsayabiliyor.

 'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ DURDURMANIN YOLU...'

Orman yangınlarının doğal sebeplerini tetikleyen iklim değişikliği konusunada  dikkat çeken Dr. Uçan, “İklim değişikliğini durdurmanın yolu var. Karbon ayak izini minimuma indirmeli, halkın bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi konusunda çalışmalar yapmalıyız. Yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesi ve fosil kaynaklardan enerji kullanımının sınırlandırılması da gerekli. Ayrıca orman içi imarsız yapı ve tesislere izin verilmemeli. Orman alanları içerisinde ve sınırında orman muhafaza memuru, orman bekçisi ve kolluk kuvvetleri özellikle yangın sezonunda arttırılmalı” bilgisini paylaşıyor.

İKLİME GÖRE AĞAÇLANDIRMA 

Muğla İtfaiye Daire Başkanı Mehmet Karyağdı ile birlikte Muğla’daki itfaiyeci adaylarına eğitim veren  İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı  Abdurrahman İnce ise, orman yangınlarının söndürülmesinin Orman Genel Müdürlüğü uhtesine verildiğinin altını çizerken, yanan yerlerin durumuna ilişkin, “Yanan alanların ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları arazi yapısı ve iklim göz önünde bulundurularak yapmalı. Yanan alanların ormanlaştırma çalışmalarına hızlıca geçilmeli ve bu alanların denetimleri sıklaştırılmalı. Tüm kamu ve özel sektör üzerine düşen sorumluluklar orman genel müdürlüğü ile koordineli, sürekli ve iş birliği içerisinde yerine getirilmeli" dedi. 

YÜZDE 6'SI SABOTAJ 

Öte yandan Akdeniz ülkesi sayılan Türkiye orman yangın karnesi açısından en kötü durumdaki ülkeler arasında bulunurken, Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 90’dan fazlası anız yakma, sigara, piknik, çoban ateşi ve çöp yakmadan kaynaklı ihmal ve hatalardan kaynaklanıyor. Yapılan son araştırmalara göre yangınların yüzde 6’sının ise kasıt veya sabotaj kaynaklı çıktığı, yüzde 5’inin yerleşim alanı ya da tarla açmak amacıyla meydana geldiği belirtiliyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber