Marmara Depremi'nin 21. yılı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 17 Ağustos depreminin acılarını unutmadıklarını belirterek. "Aynı acıların tekrarlanmaması için binalarımızın risk tespitini mutlaka yaptıralım, depreme birlikte hazırlanalım." ifadesini kullandı.

Son Güncelleme:

Bakan Kurum, Twitter hesabından, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 21'inci yılı nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı videoyu paylaştı.

Binalarda risk tespitinin öneminin vurgulandığı videoda, şunlar kaydedildi:

"17 Ağustos gecesini hiç unutmadık. Aynı acıları tekrar yaşamamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu güne dek 1 milyon 180 bin binanın denetimini, 650 bin riskli konut ve iş yerinin yıkımını gerçekleştirerek 24 milyon vatandaşımızın huzurla uyumasını sağladık. Standartlara uygun olmayan inşaat malzemelerine geçit vermedik, vermiyoruz ama yetmez, depreme hep birlikte daha da iyi hazırlanmalıyız. Sizler de binanızın risk tespitini yaptırarak güvenli geleceğimize katkıda bulunun."

Kurum, paylaşımda, "17 Ağustos depreminin acılarını unutmadık. Aynı acıların tekrarlanmaması için binalarımızın risk tespitini mutlaka yaptıralım, depreme birlikte hazırlanalım." değerlendirmesini yaptı.

VALi YAVUZ'DAN DEPREM ANMASINDA 'KORONAVIRÜS' UYARISI

Gölcük'te, 17 Ağustos 1999 depreminin 21’inci yıldönümü nedeniyle Gölcük Kavaklı sahilinde, depremde hayatını kaybedenler için anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğine TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir  Büyükakın, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, milletvekilleri, depremde yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve çok sayıda kişi katıldı. Törende depremde ölenler için Kur'an-ı Kerim okundu.

KORONAVİRÜS UYARISI

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz törende yaptığı konuşmada, koronavirüs salgını konusunda 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan kişilere uyarılarda bulunarak, "Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımıza sabah 07.00- 10.00, akşam da 16.00- 20.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarına binmemelerini, özellikle yoğun ortamlarda bulunmamalarını özellikle istirham ediyorum. Bununla ilgili şu ana kadar valilik olarak bir karar almadık. Ama inanıyorum ve biliyorum ki, Kocaelili büyüklerimiz bu konuda bilinçli, bu çağrılarımıza kulak verecek. Özellikle kendilerini riske atacak bir kalabalık ortama girmemeye özen göstereceklerini düşünüyorum. Eğer bu konuda yeterli bir başarı sağlayamazsak hıfzıssıhha kurulunda karar alacağız. Beklentimiz, özellikle sabah işe giden, akşam ise işten dönen kardeşlerimizin yoğunlukları var. Büyüklerimiz de bu saatlerde herhangi bir işe gitmeyecekleri için toplu taşımayı kullanmamalarını, özellikle düğün gibi büyük kalabalıklara karışmamalarını özellikle bekliyoruz" dedi.

Vali Yavuz, taziyeler konusunda ise şu uyarıda bulundu:

"Taziyeler konusundaki tavrımız net. Bizler acılarını kucaklaşarak, dokunarak paylaşan insanlarız. Toplu taziyeleri yasakladık. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre en çok bulaş maalesef taziyelerde gerçekleşiyor. Bu somut olarak, bilimsel olarak da gösterilmiş sonuçlardır. O yüzden tüm vatandaşlarımızın özellikle taziyelerde, mümkünse telefonla taziye kabul etmelerini istirham ediyoruz."

"KOVİD-19 SİZİ HASTA ETMEYEBİLİR AMA ANNENİZİ ELİNİZDEN ALABİLİR"

Gençlere ve çocuklara da uyarılarda bulunan Vali Yavuz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bunun dışında gençlerimiz, çocuklarımız lütfen mesafeye dikkat edelim. Evet, Kovid-19 sizi hasta etmeyebilir ama annenizi elinizden alabilir. Büyükbabanızın hayatına kastetmiş olabilirsiniz. Küçücük bedenleriniz o kadar büyük bir vebali kaldıramaz. Büyük bir üzüntüyü kaldıramaz. O yüzden özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin bu konuda daha hassas ve duyarlı olmalarını bekliyoruz."

21 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI 

Evlerde izole olması gereken ancak karara uymayan 21 kişi hakkında işlem yapıldığını belirten Vali Yavuz, "Kovid-19 testi pozitif olan ancak hastanede yatmasını gerektirecek semptomu olmayanları evlerde izole ediyoruz. Bu kardeşlerimizden maalesef ısrarla sokakta dolaşanlar var. Dün itibariyle emniyet müdürlüğümüz 21 tanesine işlem yaptı. Bununla ilgili de, önümüzdeki süreçte mahalle muhtarlıklarımız, imamlarımız ve öğretmenlerimiz ile yani daha dar çerçevede yoğun tedbir almaya devam edeceğiz. Buradan soruyorum. Kovid-19 pozitif olduğunu bile bile sokağa çıkıp, başkasını enfekte eden bir insanı hoş görmek mümkün mü? İdari işlemlerini, para cezası işlemlerini yapıyoruz. Dün itibariyle 21 kişiye işlem yaptık" dedi.

"DEPREM NASIL KURTARILMASI GEREKTİĞİNİ ÖĞRETTİ"

Gölcük depreminin Türkiye’ye depreme müdahale konusunda çok şey öğrettiğini söyleyen TBMM Başkanvekili Haydar Akar ise "Gölcük depremini hep birlikte yaşadık. ‘Asrın felaketi’ dedik, ‘Kocaeli yıkıldı’ dedik. Aynı gün, daha sonraki günlerde bölgeleri dolaştık, yardımlar yapmaya çalıştık. Bugün de, deprem sonrası, aynı şeyleri yapıyoruz. Gölcük depremi bize bir şey öğretti. Nasıl kurtarılması gerektiğini, nasıl yardımların yapılması gerektiğini öğretti. Bu da güzel. Öğrendik, hızlı müdahale edebiliyoruz. Ama yapmamız gereken bu değil. Bildiğimiz iki şey var. Birincisi depremin insan öldürmediğini biliyoruz. Burada hepimiz aynı şeyi söylüyoruz. Kürsülere çıkıyoruz, ‘Deprem insan öldürmez’ diyoruz. İkinci bildiğimiz şey, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğudur. 81 kentimizin 55’i deprem kuşağında. Türkiye’nin yüzölçümünün 3’te 2’si deprem kuşağında" diye konuştu.

"KARŞIMIZDA JAPONYA ÖRNEĞİ VAR"

Alınan önlemler konusunda Japonya’yı örnek gösteren Akar, şöyle konuştu:

"Gölcük depreminden sonra Türkiye’de bugüne kadar tam 170 bin deprem oldu. Yani her gün sallanıyoruz. Ama biz depremi anma günleri dışında, depremler gerçekleştiğinde kürsülerden, ‘Bir daha gerçekleşmesin’ temennilerinde bulunuyoruz. Tabii ki gerçekleşmemeli. Tabii ki 1 can bile çok kıymetli. Ama soru bu değil. Soru, depremden sonra ne yapacağımız, nasıl kurtaracağımız değil. Depremden önce ne yapmalıyız? Eğer bunun cevabını bulabilirsek ve yapılması gerekenleri yaparsak, yıkılan binalardan insanlarımızı, canlarımızı nasıl kurtaracağımızı dert etmeyiz. Çünkü karşımızda Japonya örneği var. Bunu becerebilirsek, o zaman sallanmaya devam edebiliriz. Ama can kaybına uğramayız."

DEPREMDE ÖLENLER DUALARLA ANILDI

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin, 17 Ağustos 1999 depreminin 21’inci yıldönümü nedeniyle  Adapazarı Demokrasi Meydanı’nda düzenlediği anma törenine Sakarya Vali Yardımcısı Erdoğan Ülker, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Törende, 17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenler için dua edildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan videoda vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

"BENİM DE EVİM YIKILDI, BEN DE ENKAZDAN ÇIKTIM"

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, o dönemde kendisinin Erenler Belediye Başkanı olduğunu ve depremde evinin yıkıldığını belirterek, "21 yıl önce böyle bir gecede, asrın felaketi olarak değerlendirilen bu felaketi yaşamış olduk. Takriben bölgemizde 21 bin insanımızı kaybettik. Benim de evim yıkıldı, ben de enkazdan çıktım. Ailemi yolun kenarına bırakıp görevime koştum. Oradaki vatandaşlarımızın acılarını paylaşmaya, yaralarını sarmaya gayret gösterdim"  dedi. 

Depremin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen insanların o geceyi dün olmuş gibi hatırladığını  söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise "Depremin 21’inci yılında, hafızalarımızda deprem gecesi dün olmuş gibi aklımızda. O sahne hep gözümüzün önünde canlanıyor. Gerçekten o gece yaşadıklarımız çok derin acılar bıraktı birçok ailede ve bizlerde. Allah, bir daha böyle bir acıyı bizlere yaşatmasın" diye konuştu.

DEPREMİN YILDÖNÜMÜNDE SESSİZ YÜRÜYÜŞ

17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde Yalova’da resmi rakamlara göre 17 bin 480 vatandaş hayatını kaybederken, 23 bin 781 kişi yaralandı. Depremin ardından 21 yıl geçmesine rağmen acılar halen ilk günkü gibi taze. Depremin 21. yıldönümünde hayatını kaybedenler düzenlenen etkinliklerle anılıyor. Bu kapsamda MAG-DER üyeleri de 14 yıldır devam ettirdikleri, “Sessiz Yürüyüşü” bu yılda gerçekleştirdi. Gazipaşa Caddesi üzerinde toplanan MAG’lar, Deprem Anıtı’na kadar sessiz bir şekilde yürüdüler. Burada bir açıklama yapan MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, vatandaşları afet eğitimi almaya davet etti. Karaçam konuşmasında, “17 Ağustos Marmara Depremi öncesi ile bir kıyaslama yapmak gerekirse toplumda bir hayli gelişme var. Ama bu yeterli değil. 14 yıldır sürdürülen bu sessiz yürüyüşün altında dahi halkı depreme karşı bilinçlendirmek yatıyor. Depremin ayak seslerini artık duyuyoruz uzmanlar bu konuda açıklama yapıyor. Biz vatandaşımız buna hazır olsun diye uğraşıyoruz. Vatandaşlarımızdan afet temel eğitimleri ve arama-kurtarma eğitimlerini almalarını istiyoruz. Bir can kurtarmak için bu eğitimleri alın” diye konuştu.

Yürüyüşe katılan arama kurtarma köpeği, “Gece” de vatandaşların ilgisini çekti. Vatandaşlar eğitimcisi ile birlikte yürüyüşe katılan köpekle fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber