1,6 milyon yıl önce konuştuk! Dillerin tarihi bilinenden eski
İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nden uzmanlar insanlığın dil gelişiminin bilinenden 8 kat daha eski olduğunu ortaya çıkardı. Yeni araştırmaya göre insanlar, ilk olarak 1,6 milyon yıl önce konuşarak iletişim kurmaya başladı.
Yeni araştırmalar, insanların tarihin erken dönemlerinde konuşmaya başlamış olabileceğini ortaya koydu. İngiliz arkeolog Steven Mithen tarafından yürütülen bir araştırma, ilk insanların temel dili yaklaşık 1,6 milyon yıl önce; Doğu veya Güney Afrika'da kullanmaya başlamış olabileceğini gösteriyor. Şimdiye kadar insan evrimi konusunda çalışan uzmanların büyük çoğunluğu, insanların yaklaşık 200 bin yıl önce konuşmaya başladığını düşünüyordu. Ancak Mithen'in bu ay yayınlanan son araştırması bu düşünceye karşı radikal bir şekilde meydan okuyor. Steven Mithen'in araştırmasına göre temel insan dili önceden düşünülenden en az sekiz kat daha eski...
2 MİLYON YIL ÖNCE
Arkeolog Steven Mithen bu sonuca arkeolojik bulguları, antik kemikleri, genetik verileri, beyin çalışmalarını ve dil araştırmalarını ayrıntılı bir şekilde inceledikten sonra ulaştı. Yayınlanan tüm deliller, 1,5 ila 2 milyon yıl önce insanlığın dil gelişiminin başladığına ve insanın evriminde bu doğrultuda değişiklikler olduğuna işaret ediyor. Araştırmaya göre Milattan Önce 2 milyon civarından başlayarak insan beyni büyümeye başladı. Özellikle MÖ 1,5 milyondan sonra büyüme hız kazandı. Bu büyümeyle birlikte beynin dahili organizasyonunda da değişiklikler meydana geldi.
Beyindeki en önemli değişikliklerden biri, ön lobda "Broca alanı" adı verilen belirli bir alanın ortaya çıkmasıydı. Beynin bu kısmının dilin hem üretimi hem de anlaşılmasıyla yakından bağlantılı olduğu belirtiliyor. Bilim insanları, Broca bölgesinin, ilk insanların el ve kol hareketleriyle iletişim kurmak için kullandığı eski beyin yapılarından evrimleştiğine inanıyor.
BELLEK GELİŞİMİ
Son bilimsel çalışmalar, Broca alanının gelişiminin, cümle kurmak için gerekli olan çalışma belleğindeki gelişmelerle bağlantılı olduğunu öne sürüyor. Bununla birlikte, diğer bazı evrimsel değişiklikler de temel dilin ortaya çıkmasında hayati bir rol oynuyor. Araştırmada, "Yaklaşık 1,8 milyon yıl önce, iki ayaklılık olarak bilinen bir dik yürüme biçimi ortaya çıktı. Bu değişiklik, insan kafatasının şeklindeki değişikliklerle birlikte muhtemelen ses yolunun şekli ve konumunda da ayarlamaları başlattı. Bu ayarlamalar konuşmayı mümkün kılmak açısından önemliydi" deniliyor.
HOMOEREKTUS DETAYI
Okan Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nden antropolog İlker Çayla, dil gelişimiyle ilgili Reading Üniversitesi'nin araştırmasıyla uyumlu olabilecek farklı bilgiler verirken şunları aktardı: "2019'da yapılan bir konferansta bir arkeolog buna yakın görüşler dile getirdi. Biz antoropologlar olarak dilin gelişiminin 200.000 bin yıl önce homo sapiensle başladığını düşünüyorduk. Bu arkeolog homo erektusların Afrika'dan göçlerin mercek altına aldı. Homo erektusların Endonezya'ya yakın adalara gittiğine dair bulgular var. Bu araştırmada denildi ki; homo erektusların adalara gitmesi için sal benzeri yüzer araçlar yapması gerekiyor; denizde bu araçlarla en az 15-20 kişi yol almak için iletişim yeteneğinin olması gerekiyor. O yüzden homo erektuslarda dilin geliştiği var sayıldı. Homo erektusların varlığı da aşağı yukarı 1,9 milyon yıl önceye tarihleniyor."
Kaynak: Web Özel