14 yaşındaki Türkmen sporcu Süleyman Tursunbayev'in dövülerek öldürülmesiyle ilgili yeni gelişme

Türkmenistan'da şike yapmayı reddettiği için dövülerek öldürülen 14 yaşındaki Süleyman Tursunbayev sosyal medyada sarsıntı yarattı. Genç sporcunun kaldığı yatılı okul ise Süleyman'ın diş çekimi sonucu oluşan kanama nedeniyle öldüğünü iddia etti.

Son Güncelleme:

Henüz çocuk olan Süleyman Tursunbayev'in öldürülmesi haberinin sosyal medyada yayılmasının ardından dünyanın dört bir yanından tepki geldi.

Aktivistlerin bugün New York'taki Birleşmiş Milletler binası önünde gösteri yapması bekleniyordu ancak yoğun kar yağışı nedeniyle gösteri iptal edildi.

Genç sporcunun aydınlatılamayan ölümünün ardından Türkmenistan hükümetinden herhangi bir açıklama yapılmadı.

Okuluna göre ölüm nedeni diş çekimi sonrası başlayan kanama

Süleyman Tursunbayev'in eğitim aldığı yatılı okulun baş öğretmeni Shemshat Orazkulieva ise  olayla ilgili TurkmenNews'in sorularını yanıtladı.

Okuldan yapılan açıklamada Süleyman'ın dişini çektirmek için yatılı okulun revirine gittiği ve burada kan kaybetmeye başladığı öne sürüldü.

Açıklamada genç sporcunun bir gün pansiyonda yatırıldıktan sonra akrabaları vasıtasıyla evine gönderildiği belirtiliyor ve Süleyman'ın okulda öldüğü iddiası ise reddediliyor. 

Ancak okulun diş çektirme sonucu kan kaybetmeye başladığını öne sürdüğü Süleyman'ın hastanede çekilen görüntülerinde dışkısının kanla dolu olduğu, damarının patladığı görülüyor. (Youtube'da yayınlanan görüntüleri rahatsız edici olduğu için kullanmadık.)

Öte yandan Orazkulieva, Tursunbayev'in judocu değil güreşçi olduğunu ve Süleyman'ın okulun dışında bir yarışmaya katılmadığını savunuyor. Açıklamada koronavirüs nedeniyle temaslı spor eğitimlerinin karantina mesafesinin ihlali nedeniyle iptal edildiği belirtiliyor.

Süleyman'ın resmi olmayan bir turnuvaya katılıp katılmadığıyla ilgili olarak ise Orazkulieva tüm öğrencilerin sürekli gözetim altında oldukları yurtta kaldığını ve hiçbir öğrenciye yaz ya da kış tatilleri için izin verilmediğini anlattı. 

Ayrıca genç judocuyla birlikte koçunun da dövüldüğü açıklanmıştı. Ancak okula göre eğitimcilerin dövüldüğüne dair bir kanıt da yok.

Türkmenistan İnsan Hakları için Helsinki Vakfı ise raporunda Süleyman'ın 20 Ocak'ta yarışmaya katıldığını, 2 gün sonra ise hastaneye kaldırıldığı ve 27 Ocak'ta da vefat ettiğini açıkladı. Vakfın iddiasına göre Süleyman'ın dişi işkence amacıyla çekildi ve genç sporcu sistematik olarak dövülüyordu. 

Ne olmuştu?

TurkmenNews'in ortaya çıkardığı habere göre Süleyman Tursunbayev katıldığı turnuvada finale kaldı. Organizatörler Süleyman'dan maçı kaybetmesini istedi. Genç sporcu bunu reddedince sokakta birkaç kişi tarafından öldüresiye dövüldü. Çocuğu bulan bir bekçinin çağırdığı ambulansla Aşkabat'ta bir hastaneye kaldırılan genç sporcu, hastaneye kabul edilmedi. 500 kilometre uzaktaki bir başka hastaneye götürülen Süleyman yapılan tüm müdahalelelere rağmen kurtarılamadı. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber