12 yıl sonra bir ilk! Sisi Türkiye'de

Mısır lideri Sisi 12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyareti gerçekleştirdi. Peki ikili ilişkiler 12 yılda nereden nereye geldi?

Son Güncelleme:

Mısır lideri Sisi 12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyareti gerçekleştirdi. Peki ikili ilişkiler 12 yılda nereden nereye geldi?

‌Ankara’da resmi protokol ile karşılanan Sisi, Mısır’ın seçimlerle iş başına gelen ilk lideri olan Muhammed Mursi’yi 3 Temmuz 2013’te askeri darbeyle devirmiş ve daha sonra devlet başkanı olarak onun yerine geçmişti. Türkiye ile Mısır arasında bu tarihte başlayan gerilim 2020’de başlayan normalleşme çabalarına kadar sürdü ve tarafların karşılıklı olarak büyükelçi atadıkları 2023 senesinde normalleşme resmen başladı

‌Peki iki ülke arasında artık dostane devam eden bu ilişkilerin diplomasi anlamımda getirisi ne olacak?

‌Taraflar, çatışmaların seyreldiği Libya’da seçimlerin bir an önce yapılması için iş birliğinin devamı konusunda mutabakat halinde olduklarını kaydediyorlar. İsrail’in Gazze soykırımı, gerginliğin bölgenin kalanına sıçraması tehlikesi, Somali ve Etiyopya arasında Türkiye’nin sürdürdüğü arabuluculuk ve Sudan’da yaşanan gerilim masadaki en önemli konular.

‌Yine Doğu Akdeniz'deki enerji, başta savunma sanayi ve turizm olmak üzere olası karşılıklı ticaret konuları hem Türkiye hem de Mısır için çok daha öncelikli konular arasında. Özellikle Doğu Akdeniz'deki enerji politikalarından kaynaklı gerilimler tüm bölgedeki dinamikleri bir anda sarsabilme gücüne sahip.

Unutmamak gerekir ki Türkiye ve Mısır, Orta Doğu'daki en güçlü iki merkez. Yani iki ülkenin yakınlaşması Orta Doğu'da bölgeye sıçrama noktasına gelen çatışmanın noktalanması için büyük katkı sağlayabilir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber