11 ülkeden tam 300 kişi... Şahmeran yılında buluştu

Uzun yıllar boyunca pek çok medeniyete eşlik eden efsaneler şehri Tarsus... Bu şehirde en dikkat çeken yer ise Yedi Uyurlar Mağarası. Kent, açık hava müzesini andırırken, bu sene festival heyecanı da yaşanıyor. Tarsus Uluslararası Festivali'ne 11 ülkeden 300 katılımcı gelirken, kente ünlü yağdı.

Son Güncelleme:

Tarsus... Uzun yıllar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan eden efsaneler şehri. Son olarak gizemli kazıları ile günlerce kamuoyunu meşgul eden bu şehirde pek çok tarihi nokta mevcut. Bunlardan en dikkat çekeni ise Yedi Uyurlar Mağarası. Efsaneye göre; tek Tanrıya inandıkları için eziyet edilmekten kaçan Hıristiyan dinine mensup yedi genç, Putperestliğe dönmemek için bu mağaraya sığınırlar.

Yedi Uyurlar Mağarası

Allah tarafından kendilerine bu mağarada 300 yıl süre bir uyku verilir. İlk uyanan, yiyecek almak için kente gider ama elinde bulunan zamanı geçmiş para yüzünden yakalanır ve yalnız olmadığını yedi arkadaşıyla beraber mağarada kaldığını söyler. Yakalayanlar onunla birlikte mağaraya geldiğinde yedi yavru kuşun tünediği bir yuvadan başka bir şey göremezler. 

Taşkuyu Mağarası ve Kleopatra Kapısı

AÇIK HAVA MÜZESİ 

Bu mağaranın dışında şehirde Taşkuyu Mağarası, Kleopatra Kapısı, Roma Hamamı, Şahmeran Anıtı, Ulu Cami, Tarsus Müzesi gibi pek çok alan da ziyarete açık durumda. Şehri gezerken adeta açık hava müzesinde geziyormuş hissine kapılıyorsunuz. Şehrin yerel yemekleri arasında ise humus, fındık lahmacun ve tarsusi isimli çay bardağında ikram edilen bir kahve yer alıyor.

Tarsus Uluslararası Festivali'nin bu yılki teması Şahmeran.

11 ÜLKEDEN 300 KATILIMCI

Bu şehirde iki yıldır ayrı bir heyecan var. Geçen yıl Kleopatra teması bu yıl da Şahmeran teması ile düzenlenen Tarsus Uluslararası Festivali. Ziyaretimizde bu festivale de tanıklık ettik. Festival kapsamında 11 ülkeden 300 katılımcı ülkelerine özel dans gösterileri sergilediler. Festivalde dikkat çeken bir diğer şey ise, 'havana' isimli şahmeran kurabiyeleri ve kadınların el emeği ürünleri oldu.

Festivalden bir görüntü

FESTİVALE ÜNLÜ AKINI

Festivale gelen konuklar arasında Haldun Dormen, Masterchef Mehmet Yalçınkaya, Masterchef Somer Sivrioğlu, Nebil Özgentürk, Fırat Neziroğlu, Derya Baykal, Barış İnce, Chef Sinem Özler Kırangeçen, Buket Uzuner, Ahmet Yeşil, Ezo Sunal, Şermin Yaşar, Masterchef Yarışmacısı Batuhan Bayır, Tuluhan Tekelioğlu yer aldı. 

Haldun Dormen, festivalde tiyatroya duyduğu aşkı anlattı.

TİYATRONUN MERSİNLİ DUAYENİ HALDUN DORMEN

Mersin doğumlu tiyatronun duayen ismi Haldun Dormen, tüm meslek hayatı boyunca başından geçenleri, tiyatroya ve işine duyduğu aşkı sahnede onu izlemeye gelenlerle paylaşarak "Yaşlanmaya vaktim yok" dedi. Söyleşi sonrası Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından usta oyuncuya ‘Festival Onur Ödülü’ takdim edildi. Seçer, “ Tarsus’un her tarafı tarih, kültür ve dünya tarihinin sembolleriyle dolu. Tarsus medeniyetler ve uygarlıklar kenti. Bundan sonra da böyle olacak’’ diye konuştu.

Vatandaşlar, ünlü şeflerle lezzet sırlarını paylaştı.

ŞEFLER LEZZET SIRLARINI PAYLAŞTI

Masterchef Mehmet Yalçınkaya ve Somer Sivrioğlu ise yerel lezzetlerin ve yerel üreticilerin önemini, keşfedilmemiş lezzet sırlarını paylaştı. Şefler ürünlerin doğru kullanımları, mutfakta yapılan hatalar ve yemekleri küçük dokunuşlarla daha da lezzetlendirecek ipuçlarını paylaştı. Festivalde minik misafirler için de Ezo Sunal eşliğinde ‘Lalala’ konseri gerçekleştirildi.

 Fırat Neziroğlu, 'Şahmeran Dokuma Atölyesi' ile festivalde yerini aldı.

Ünlü dokuma ustası Fırat Neziroğlu, "Şahmeran çok önemli bir sembol ve mitimiz. Bu dünyada başka hiçbir yerde yok. Yılan aslında sağlık ve şifa demek. Dünyada mutsuzluğun ve kötülüğün çoğaldığı bir dönemde bu festivalin tekrar şifanın ortaya çıkmasını sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber