10 yıl uyarısı, hematolog sayısında büyük düşüş

Tıpta yan dal uzmanlıkların boş kalırken, hematologlardan da önemli uyarı geldi. 2018 yılından bu yana hematolog sayısında ciddi düşüş olduğu belirtilirken, son yan dal uzmanlık sınavı sonrası erişkin hematolojide 120 kadrodan 25'ine, pediatrik hematolojide ise 80 kadrodan 5'ine başvuru yapıldı.

Son Güncelleme:

Tıpta yan dal uzmanlıkları için açılan kadroların büyük kısmı boş kalırken, ortaya çıkan tablo sonrası Türk Hematoloji Derneği yönetiminde de önemli uyarılar geldi. Özellikle çocuk ve yetişkin hematoloji uzmanlığına başvuruların yüzde 90 oranında azaldığı belirtilirken, Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar,  Türkiye'de sadece 700 civarında hematolog olduğuna dikkat çekerek, "2018 yılından beri hematolog sayısında bir düşüş var. 10 yıl içinde hematolog bulmakta ciddi sıkıntılar olacak. Meslektaşlarımız çalışılan ortamın hastaları izlemek için yeterli olmadığını, kendilerini yalnız hissettiklerini belirtirken, yoğun çalışmaya ücretin tam karşılık gelmediğini de düşünüyorlar" dedi.

YÜZDE 10'U BİLE DOLMADI

Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özgür Mehtap da bu yıl gerçekleştirilen yan dal uzmanlık sınavlarında çocuk hematoloğu sayısının alarm verici şekilde azaldığını dikkat çekerken, "En son Yan Dal Uzmanlık Sınavı sonrası erişkin hematoloji açısından 120 kadrodan ancak 25'ine başvuru oldu. Pediatrik hematolojide de 80 kadrodan 5 başvuru oldu. Bu önemli bir sorun. Hematolojiyi tercih etme oranları oldukça düşük çıktı. En büyük sebebi yoğun iş yükü. Nüfusa oranla hematolog sayısı az. İlerde bu iş yükü daha da artacak" diye konuştu. 

MÜLTECİLERDE LÖSEMİ YAYGIN 

Türk Hematoloji Derneği Araştırma Sekreteri Doç. Dr. Neslihan Andıç ise, göç ve depremin getirdiği sağlık sorunlarına değinirken, bu alanda elde edilen son verileri paylaştı. Van'da birden çok doğum yapan ve kansızlığı olan hastaların yüzde 70'den fazlasının okuma yazma bilmediğini dile getiren Doç. Dr. Andıç, şu bilgileri verdi: "Kayseri'de yapılan bir başka çalışmada Suriyeli genç kadınların ve yaşlı erkeklerin derin ve yoğun Vitamin B12 eksikliğinin olduğu saptandı. Bin 500 hastanın tarandığı geniş çaplı geriye dönük çalışmada Suriyeli mültecilerin en sık görülen kanserlerin başında lösemi, lenfoma ve miyelom olduğu; düzenli takip ve tedavi olamadıkları için tedavi yanıtlarının daha kötü olduğu anlaşıldı."

10 KADRODAN SADECE BİR TANESİ 

Öte yandan yan dallardaki vahim tablo, Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği tarafından hazırlanan ‘Hekim ve İnsan Gücü’ başlıklı son raporda da açıkça belirtiliyor.  Raporda ilerleyen dönemde özellikle çocuk ve yetişkin yan dal branşları ile çocuk hastalıkları yan dallarında doktor açığının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. 2023 yılında 50 çocuk acil yan dal uzmanlık kadrosunda 6 (yüzde 12), 60 çocuk yoğun bakım yan dal uzmanlık kadrosunda da 6 (yüzde 10) kadroya yerleştirme yapıldığı bilgisine yer verilirken, "Her 10 kadrodan sadece birine yerleştirme yapılabilmiştir" deniliyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber