10 bin kilometrekare şoku! Rumlar Akdeniz'de alan kaybedecek

Yeni Suriye hükümetiyle yapılması planlanan "Deniz Yetki Alanı" anlaşmasına yönelik haberler Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde endişeyle izleniyor. Libya ile yapılan anlaşmanın mimarı müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Rumların Akdeniz'de en az 10 bin kilometrekare alan kaybedeceğini söyledi. Yaycı'nın hazırladığı haritalarda kıyıdaş ülkelerin kazanacağı yetki alanları detaylı bir şekilde yer alıyor.

Son Güncelleme:

Türkiye’nin, yeni Suriye hükümeti ile Doğu Akdeniz'de "Münhasır Ekonomik Bölge" anlaşması yapacağı yönündeki açıklamalar hem Yunanistan'da hem de Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Komşuda ve adanın güneyinde yayın yapan medya kuruluşlarının manşetlerinde "şimdi ne olacak" sorusu soruluyor. Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun, Suriye ile "Deniz Yetki Alanı Anlaşması" yapılacağı yönündeki net açıklamasının ardından dikkatler Doğu Akdeniz'de oluşacak yeni denkleme çevrilirken, Haber Global Web Özel'e açıklama yapan müstafi amiral Cihat Yaycı, Rumların 10 bin kilometrekare büyüklüğünde bir deniz alanını kaybedeceğini söyledi. Libya ile yapılan Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması'nın da mimarı olan Yaycı, Suriye ile yapılacak muhtemel anlaşma ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Şam'da HTŞ lideri Colani (Ahmed eş Şara)  ile bir araya geldi. 

ANLAŞMANIN KAPSAMI

"Türkiye ile Suriye arasında, Türkiye’nin Finike ve Silifke arasındaki sahil şeridi ile Suriye’nin Akdeniz’deki sahil şeridi arasında karşılıklı kıyı ilişkisi vardır. Burada özellikle ısrarla belirtmem gerekir ki, Suriye ile yapılacak olan antlaşma kesinlikle sadece deniz yan sınırı antlaşması olmamalıdır. Hakkaniyet, coğrafyanın üstünlüğü, kapatmama, orantılılık, çevreleme prensipleri çerçevesinde bir deniz yetki alanları sınırlandırma antlaşması yapmak mümkündür."

TÜRKİYE KAZANDIRIR

"Neticede, Suriye, GKRY’nin teklif ettiği Sevilla Üniversitesi haritasında da belirtilen, alandan yaklaşık yüzde 20 daha fazla, yani 1.604 km2 deniz alanı kazanmış olacaktır. Türkiye de yaklaşık bir Kıbrıs adası büyüklüğüne yakın; yani 7.660 km2 deniz alanı kazanacaktır. Bizim çizdiğimiz Mavi Vatan Haritasına göre Türkiye ile antlaşma yapacak olan kıyıdaş devletlerin hepsi çok daha fazla deniz alanı kazanacaklardır. GKRY ve Yunanistan ile yaptıkları ya da yapmayı öngördükleri anlaşmalara nazaran Türkiye ile bir anlaşma yaparak; Libya 16.700 km2, Mısır yaklaşık 21.303 km2; Lübnan yaklaşık 1.620 km2; İsrail yaklaşık 4.515 km2; Filistin yaklaşık 8.510 km2 ve Suriye ise yaklaşık 1.604 km2 deniz yetki alanı kazanacaktır."

LİBYA ANLAŞMASI GİBİ OLUR

Suriye ile yapılacak bir Deniz Yetki Alanı Anlaşması'nın Doğu Akdeniz'de özellikle Yunanistan ile ilişkilerde nasıl bir etkisi olacağını sorduğumuz emekli büyükelçi Uluç Özülker, "Libya ile yapılan anlaşma nasıl sonuçlar doğurduysa aynısı olur" dedi. Özülker muhtemel anlaşmanın uluslararası deniz hukuku açısından boyutlarını şöyle anlattı:

Akdeniz'de kıyıdaş ülkeler Türkiye ile anlaştıkları takdirde deniz yetki alanlarını artırıyor. 

KKTC RAHATLAR

"KKTC'nin kuzeydoğusundan başlayarak Suriye'ye uzanan bir alan var. Böyle bir anlaşmayla KKTC rahatlar, Güney Kıbrıs kaybeder. Suriye sınırının bulunduğu bölgelerde öyle anlaşılıyor ki, petrol ve doğalgaz kaynakları var. Bu aynı zamanda Suriye'ye mutlaka bir avantaj sağlayacaktır. Suriye bir devlet olarak ortaya çıktığı andan itibaren bu durum Suriye'ye hukuki ve siyasi ağırlık kazandıracaktır. Böyle bir anlaşma yapılırsa Suriye de denizdeki alanını artırmış olacaktır."

"Henüz Suriye'de hiçbir şey oturmuş değil, bir devlet yok. Şu anda geçici hükümet var. 300 bin kişilik bir silahlı kuvvet kurma hususunda anlaşmaya vardılar. Ama kaynak nereden gelecek, neler olacak belli değil. Bu konu için için biraz daha bekleyerek görmek gerekiyor. Şimdiden bunu konuşarak zemini hazırlayabiliriz."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber