1 milyon TL cezası var, Airbnb bitti, kiralar ne durumda?

Türkiye’de 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 110 bin 857 günlük kiralık konut bulunurken, bu tablo bir milyar TL'den fazla vergi kaybı yarattı. Güvenlik noktasında da açıkları olan sistemin yerine bir yıldır 'Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi' kullanılıyor. Bu belge halihazırda 22 bin 939 ev için alınırken, rekor ise Muğla'da. Sektör temsilcileri, Muğla'da kira fiyatlarının dengelenmeye başladığını belirtiyor. Öte yandan, bu izin belgesini almayanlar ise 1 milyon TL'ye varan ceza ödeyecek.

Son Güncelleme:

Günlük dairelerin denetimi amacıyla 1 Ocak 2024'ten itibaren konutların turizm amaçlı kiralanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Yasa ile 'Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi' bulunan ev sahipleri konutlarını yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle kiralayabilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2024'te izin belgesi alan ev sayısı 22 bin 939 oldu. Konut için turizm amaçlı kiralama izni alınırken, Muğla 6 bin 573 konutla en fazla izin belgesi alan kent oldu. İzin belgeli konut sayısı Antalya'da 4 bin 899, İstanbul'da 2 bin 250, İzmir'de 1.959, Balıkesir'de 1.161, Bursa'da 138, Çanakkale'de 535, Edirne'de 1.235, Mersin'de 356 şeklinde açılandı. Hatırlanacağı üzere, airbnb yasaklanmış ve yerine bu sistem getirilmişti. 

Airbnb gibi uygulamalar nedeniyle, turistik bölgelerde kira fiyatlarının yüzde 20-30 oranında artması, uzun dönem kiralamaları da olumsuz etkiliyordu.

TURİZM POTANSİYELİ YÜKSEK

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Bodrum İl Başkanı Sevil Ece Gümüş Kapar, kısa dönemli ev kiralama sisteminin kontrolsüz büyüyerek emlak ve turizm sektöründe fiyat artışlarına yol açtığını belirterek, yeni sistemin avantajlarını anlattı. Kapar, "Muğla’nın Türkiye'de izin belgeli konut sayısında ilk sırada yer almasının temel nedeni sahip olduğu turizm potansiyeli. Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi merkezler, yerli, yabancı turistlerin yoğun talep gösterdikleri noktalar arasında. Muğla’nın doğal güzellikleri, deniz turizmi, tarihi ve kültürel zenginlikleri bölgeyi hem yazlıkçıların hem de kısa süreli tatilcilerin gözdesi haline getiriyor. Bölgede farklı bütçelere uygun çok sayıda günlük kiralık konut bulunması, konut arzını çeşitlendiriyor ve talebi karşılıyor" dedi.

VERGİ GELİRLERİ ARTACAK

"Yeni sistemle birlikte 2024 yılı itibarıyla kısa dönem kiralamalardan yaklaşık 2 milyar TL vergi geliri bekleniyor" diyen Gümüş, "Ayrıca, kimlik kaydı ve güvenlik standartlarının zorunlu hale getirilmesiyle misafir memnuniyeti ve konut güvenliği artırıldı. Yeni sistem, sektörde denetim ve şeffaflık sağlarken, ev sahipleri için ek maliyet ve bürokratik yük getirdi. Kayıtlı konut sayısının artmasıyla sektörde haksız rekabetin önüne geçilmeye başlandı. Turistik bölgelerde fiyatların yüzde 10 oranında dengelendiği gözlemlendi" ifadelerini kullandı.

 İzin belgesi çıkartmaları için ev sahiplerine 15 günlük süre verilecek. 

TURİZM BÖLGELERİNDE PATLAMA

Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği yetkilisi Çetin Aksu, Muğla'nın özellikle sahil bölgesinde her geçen gün ilginin arttığını ve bunun da konaklama fiyatlarına yansıdığına dikkat çekti. Vatandaşların tatil maliyetlerini düşürmek için her şey dahil otel yerine müstakil evlere yöneldiklerini anlatan Aksu, "Bu talepler de doğal olarak konut sahiplerini mevzuatlara uymak şartıyla kazanç kapıları oluşturmuştur. Fakat otel harici bu tür konaklamalar, turistik yerlerde yaşayan vatandaşların barınma sorunu ve yüksek kiralar ile karşı karşıya kalmasına neden olmuştur" şeklinde konuştu.

MÜHÜR VURABİLİRLER

Gayrimenkul Hukukçusu Sinan Keskin ise Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi bulunmaksızın kiralama yapanlara yönelik cezai işlemlerini şöyle anlattı: "İzin belgesi alınmayan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacaktır. 15 gün içinde izin belgesi alınmaması durumunda, faaliyetin devam etmesi halinde 500 bin TL idari para cezası kesilecek. Bir yıl içinde aynı konutun dört defadan fazla kiraya verilmesi halinde 1 milyon TL idari para cezası uygulanacaktır. Yasal düzenlemelere göre, bazı durumlarda konutlar mühürlenebilir veya faaliyet durdurulabilir" diye konuştu. Keskin, kiralama faaliyeti izinsiz olarak sürdürülürse, yetkili makamlar tarafından faaliyetlerinin tamamen durdurulabileceğini de sözlerine ekledi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber