'1 Mayıs'a dikkat' diyen İslam Memiş uyardı: Gram altın 15 günde...

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, 1 Mayıs'ı işaret ederek altında beklediği rekor seviyeyi açıkladı. İslam Memiş, 'alınabilir' dediği altın türünü de paylaştı.

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, 'Jeopolitik riskler altını nasıl etkileyecek?' sorusuna yanıt verdi. Dünya piyasaları İsrail-İran gerilimine gözleri dikmişken bunun emtialar üzerindeki etkilerinin ne ölçüde olacağı merak ediliyor.

Altın odaklı yaşanan gerilimi değerlendiren İslam Memiş, "Biz tatildeyken neler oldu neler. Bayram tatilinde, bayramdan önce işaretleri gelen İsrail-İran gerilimi gerçekleşti. Bir misilleme geldi İran tarafından. Küresel piyasalarda kargaşa yaşandı. Bundan sonraki süreçlerde artık finansal piyasalar, buradan gelecek haber akışlarını izleyecek" dedi. 

Sürecin öncesindeki diğer etkenleri de masaya yatıran Memiş, "Ondan öncesi de var. Merkez bankalarının politikası. Mesela ABD'de enflasyon rakamları vardı. Sonuca baktığımızda her gelişmede güncelleme yapmamız gerekli.

ABD'de enflasyon yüzde 3.5 olarak açıklandı. Enflasyonla mücadelede Fed ve diğer merkez bankalarının başarılı olmadığını görmüş olduk. Yüksek bir enflasyon var. Yüksek faiz ekonomileri olumsuz etkiliyor. Dünyanın gündeminde enflasyon var. Haliyle piyasaları kontrol altına alan merkez bankaları var. Burada yatırımcıların da ciddi anlamda dikkat etmesi gerekiyor." diye konuştu.

İslam Memiş, şöyle devam etti:

"Yüzde 3.5 açıklanan enflasyondan sonra Fed'in yıl sonuna kadar 3 kez faiz indirimi yapacak uyarılarımız vardı ama iş beklediğimiz gibi olmadı. Fed faiz indirimi olasılığını bire indirdi. Mayıs itibarıyla indirim beklentisi de vardı. Gözlerimiz 1 Mayıs tarihinde. Genel kanı faizlerde değişiklik olmayacağı yönünde. Ancak ondan sonraki toplantılarda değişiklik olacak mı olmayacak mı diye takip edeceğiz.

Dolar endeksinde toparlanma gördük. 107'yi hedef aldı. Karşısındaki enstrümanlarda da geri çekilme gördük. Euro ve sterlinde özellikle. Şimdi Fed devreye girdi yükselişleri frenledi. Tekrar 1'e mi gerileyecek, 1.15 geçerli mi? Belirsizlik havası var. İstedikleri de bu. Herkes kenarda bekliyor.

İran misillemesi sonrasında jeopolitik gerilim tırmandı. Burada da olumsuzluklar var. Petrol fiyatlarının yükselmesi. 92 dolara kadar yükselmişti petrol. Yüksek petrol yüksek enflasyon demek. Demek ki burada da kaygılar artacak. Dolar endeksi yükseliyor, petrol yükseliyor, emtia fiyatları yükseliyor ama faizler düşmüyor. Ciddi kafa karışıklığı var."

İslam Memiş, bu değerlendirmelerinin ardından altın için yeni bir rekor fiyatı verdi...