Ve Biontech aşısı Türkiye'de! İşte hakkında bilmeniz gerekenler

Geçen haftadan beri yaklaşık 1.4 milyon doz Biontech aşısı Türkiye'ye geldi. Yaklaşık 2 milyon vatandaş ikinci doz aşı olmayı bekliyor. Peki aşılama ne zaman başlayacak? Biontech aşısının etkinlik oranı ne? Sinovac olan Biontech de olabilir mi? Uzmanları anlatıyor...

Son Güncelleme:

Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin çiftinin başında olduğu Alman BioNTech firmasının Pfizer ortaklığında geliştirdiği Covid-19 aşısı Türkiye'ye geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen haftadan beri yaklaşık 1.4 milyon doz Biontech aşısının Türkiye'ye geldiğini, bu aşıların sırası gelen her vatandaşa yapılacağını duyurdu. Nisan ayı başında 4.5 milyon doza ulaşması bekleniyor. Koca'nın aktardığına göre, mayıs sonuna kadar toplam 100 milyon dozun Türkiye'ye ulaşması bekleniyor. Koca ayrıca, Biontech aşılarının saklama koşulları uygun olan her merkezde uygulanacağını açıkladı.

Bu aşı Türkiye'de ilk kez yapılmış olacak. Ülkede şimdiye kadar Çin merkezli Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac aşısını kullanıyordu.

Halizhazırdaki durum ise, ilk aşısını Sinovac olup, ikinci aşısını bekleyenlerin de çoğunlukta olduğu yönünde... Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 26 Mart 2021 itibarıyla ülke genelinde toplam yapılan aşı sayısı 14 milyon 400 bin 803. İki doz aşı birden olanların sayısı ise 6 milyon 215 bin 176 kişi. Yani yaklaşık 2 milyon vatandaş ikinci doz aşısını olmayı bekliyor.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

Peki bundan sonraki süreç nasıl ilerleyecek? Biontech aşıları ne zaman yapılmaya başlanacak? Akla takılan soruları İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ve Hacettepe Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova ile konuştuk.

Sağlık Bakanlığı'na ait olan bu grafik, 26 Mart 2021 itibarıyla yalnızca İstanbul'da 2 milyon 243 bin 579 vatandaşa aşı yapıldığını, 2. doz aşı yapılanların sayısının ise yalnızca 984 bin 574 kişi olduğunu ortaya koydu.

SIRASI GELEN, NİSAN AYI BAŞINDA OLACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından, BioNTech aşısının geçen hafta 5 bin 800 doz test edilmek (güvenlik testi) üzere Türkiye’ye geldiğini, bir hafta sonra ise birer gün arayla 750 bin ve 700 bin olmak üzere 1.5 milyon doz kullanıma hazır aşı getirildiğini açıklamıştı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'ye gelen Biontech aşılarının henüz güvenlik testleri yapıldığını anımsatarak, nisan ayının ilk haftasından itibaren, sırası gelen vatandaşlara uygulanmaya başlanacağını aktardı. Bu kapsamda, aşıların deneme süreci olan 15 günlük süreç, nisan ayı başında bitmiş olacak.

Aşılama, Çin aşısında olduğu gibi, iki doz şeklinde 28 gün arayla yapılacak

Türkiye'ye gelen Biontech aşısının Faz-3 çalışmaları, Çin menşeili Sinovac aşısı gibi Hacettepe Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütüldü. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova'nın verdiği bilgiye göre ise, BioNTech aşısının Faz-3 çalışması Türkiye'de yaklaşık 500 kişilik grup üzerinde uygulandı.

60-64 YAŞ DA AŞILANACAK

BioNTech aşısının öncelikle aşılamasına başlanan öğretmenlerden devam etmesi bekleniyor. En kısa sürede asker, polis gibi kritik görevlerde çalışanlarla 60-64 yaş grubunun da aşılanmasına başlanacak.

Aşı uygulanacak gruplarda öğretmenler, asker, polis, kritik görevlerde çalışanlar, zabıta, Adalet Bakanlığı çalışanları bulunuyor. 2’nci aşama A grubu olan bu kişilerin aşılanmasına yavaş yavaş başlanacağı belirtildi. 60-64 yaş, yani 2’nci aşama B grubu aşılama da önümüzdeki haftalarda başlayacak.

YÜZDE 94.5 ORANINDA ETKİLİ

Prof. Dr. Murat Akova, yaptıkları çalışmayla Biontech aşısının yüzde 94.5 civarında etkili olduğu bilgisini verdi. Ancak uyardı: "Tek doz aşının da koruyuculuğu var ama bu aşının yurt dışında değişik ülkeler tarafından kullanım onayı verilen dozu, 2 doz halinde uygulanması yönünde... Yani tek doz aşının da koruyuculuğu var ama bu koruyuculuğa uzun vadede güvenmek pek doğru olmaz. Çünkü belli zaman içerisinde tek doz aşı ile o antikor düzeyleri düşer, onun için mutlaka 2 doz yapılması lazım."

Hacettepe Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova

SİNOVAC OLAN BİONTECH DE OLABİLİR Mİ?

Aşı uygulamasında iki doz arası 28 gün sürüyor. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ilk doz aşısını olan vatandaşlar için, aynı aşının ikinci dozunun da saklandığını anımsattı. "Bu yüzden ilk doz aşısını Sinovac olanların. ikinci doz için Biontech olmalarına gerek yok" diyen Yavuz, "İki farklı aşı yapılmasının nasıl bir etki doğuracağına henüz bilinmiyor. Önce araştırılması lazım" diye konuştu.

Yavuz ayrıca, şu an Türkiye'de yeni aşı yapılma sayısının çok az olduğuna, çoğunlukla ikinci doz aşıların yapıldığına dikkat çekti.

İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz

EKSİ 20 DERECEDE SAKLANABİLİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Biontech aşılarına ilişkin "Aşı, saklama koşulları uygun olan her merkezimizde uygulanacak" demişti. Gelen her aşı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları’na sevk ediliyor ve bu aşıların 14 gün süren analiz süreçleri başlıyor. 

Biontech aşısının eksi 70-80 derecede saklanması gerekiyor. Bu nedenle aşının Türkiye'ye getirilirken bu dereceye sahip özel kutularda nakledildi. Hacettepe Üniversitesi'ndeki Faz-3 çalışmaları sırasında da eksi 72 derecedeki özel dolaplarda tutulmuştu.  

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, aşıların eksi 70 derecede saklanması gerektiği bilinirken, eksi 20 derecede de saklanabileceğini görüldüğünü aktardı. Aşıların özel paketlerde geldiğini, kendi paketlerinde de kalabildiğini ifade eden Yavuz, dağıtım organizesinin de Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını dile getirdi.

10 MİLYON DOZUN DOLUMU YAPILACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı basın açıklamasında, şu açıklamaları yaptı: "Türkiye’de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Yurt dışından getirerek kullanıma aldığımız aşı, toplamda 18 milyon dozun üzerinde. 10 milyon doza tekabül eden, dolumu Türkiye’de yapılacak aşı elimize ulaşmış durumda. Mayıs sonuna kadarsa toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaşmasını bekliyoruz."

RUS AŞISI İÇİN GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

Fahrettin Koca, şimdiye kadar aşılama sürecinin Sinovac aşısıyla yürütüldüğünü, şimdi buna Alman menşeli Biontech aşısının da dahil olduğunu söyleyerek aşılamayla ilgili bir bilgi daha aktardı. Koca, "Biontech nisan ayı başında 4.5 milyon doza ulaşacak. Buna ek olaraksa 30 milyon dozluk opsiyonlu anlaşma yapılmıştır. Kamuoyunda adı sık geçen Rus menşeli aşı Sputnik V’in gelişim süreçlerini yakından izledik. Sputnik’in tedariki için ilk görüşmelere başlanmıştır. Bu aşı, uygunluğunun kesinlik kazanmasına dönük test sürecinden sonra yaygın kullanıma alınabilecek" diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber