İslam Memiş'ten gram altın yükselirken uyarı: 'Bu işin altın kuralı' diyerek açıkladı

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, gram altın fiyatlarındaki yükseliş sonrası elinde altın bulunduranlar aklındaki 'satış zamanı geldi mi?' sorusuna yanıt verdi. Memiş, çok çarpıcı uyarılar yaparken, elinde dolar bulunduranlar için bir bir 'çıkış yol haritası' değerlendirmesi yaptı.

Son Güncelleme:

Finans analisti İslam Memiş, yükselişteki gram altın fiyatlarını, düşüşteki petrolü, merkez bankalarının bu hafta alacakları faiz kararlarının piyasalara olası etkilerini değerlendirdi. Memiş, tüm gözlerin çevrildiği altın fiyatları konusunda yatırımcıları uyardı. 

"Bunlar rekor değil ki!" başlıklı videosunda, açıklamalarının yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Yoğun ve riskli bir haftaya girdik. Merkez bankalarının faiz kararları var. Döviz piyasaları, altın ve gümüş tarafı nasıl etkilenecek? Bu gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım.

Borsa İstanbul 4975 puan seviyesinde. Yüzde 3.13'lük değer kaybı ile günü tamamladı. 4950'ye kadar düşüş beklediğim, test edildikten sonra yeni yoruma ihtiyaç olduğunu ifade etmiştim. Tekrar bir yorum yapacağız ancak bu düşüş beklentimiz gerçekleşmiş oldu. Aşağı yönlü baskılanma söz konusu ama 4950'den günlük kapanış olacak mı, burayı takip ediyoruz. Borsa tarafını etkileyecek TCMB'nin açıklayacağı faiz kararı olabilir. Öncesinde Fed'in faiz kararı var. Fed'in kararı, finansal krizle alakalı sürece denk geldi, TCMB'nin kararı da depreme denk geldi. Şu anda riskler arttığı için Merkez Bankası'nın pas geçme olasılığı güçlü. Yıl içinde faiz düşürmek için bir alanı var, düşürmeli mi? Yapabilir ama riskler var. Yüzde 50-50 ihtimal var. Beklenti bu yönde. Ya 50 baz puan indirim olacak ya da pas geçilecek. Bu netlik kazanmadı. Borsa İstanbul etkileşimini şöyle görebiliriz. Faiz indirimi olursa borsada satışlar olabilir, dolarda yükseliş olabilir. Pas geçerse borsada alışlar olabilir.

Dolar ekranlarda 19.01 lira. Serbest piyasalarda 19.24-27 lira aralığında. 23 kuruşluk bir fark var. Makas aralığıyla yoluna devam ediyor. 19 lira üzerinde ama hızlı bir atak göremedik. Çünkü euro-dolar paritesi doların yükselişini frenledi. Euro dolar paritesi 1.06'ya gerileseydi daha yüksek atak görürdük. Dolar endeksi 103 seviyesine geriledi yine. Frenleme var burada. Bunu frenleyen euro-dolar paritesinin 1.07 üzerinde olması.

Euro TL serbest piyasalarda 20.58-65 lira aralığında. Euro TL kurunda da hızlı toparlanma var. Paritedeki 1.07 seviyesi var ama buradan tekrar kar satışı gelebilir ama orta ve uzun vadede pariteyi düşünenler 1.12'ye kadar yükseliş öngörümün devam ettiğini söylemek isterim."

İslam Memiş, borsa, dolar ve euro değerlendirmeleri sonrasında yükselişine devam eden ons altın ve gram altın tahmini yaptı. Memiş, elinde altın olanlar için 'altın' kural dediği, değerlendirmelerine göre yapılması gereken tek şeyi paylaştı...

Kaynak: Haber Global TV