Yüksek enflasyon tüketiciyi ikinci ele ve yenilenmiş ürüne yöneltti

Nasıl Bir Ekonomi'den Yener Karadeniz'in haberine göre, Bin 700 terziyi temsil eden İstanbul Terziler Odası Başkanı Turan Aydoğdu, tüketicilerin alım gücünün düşmesi nedeniyle sektörde işlerin ikiye katlandığını belirtirken, Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Lütfü Soylu da sıfır cep telefonu satışlarının hızla azaldığını, buna karşın bu yıl 250 bin adet olması beklenen yenilenmiş cep telefonu satışlarının önümüzdeki 2 yılda milyonu aşacağını öngördüklerini söyledi.


Bu arada, sıfır beyaz eşya satışları da ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 7,3 milyon adede gerilerken, yapılan araştırmalar ikinci el satışların ise arttığını ortaya koydu. Öte yandan giyim ve ayakkabıda yenileme hizmetini ilk başlatan şirket olan Nivogo, ağustostan bu yana 500 binden fazla ürünü yeniledi. Başta süregelen gelir erozyonunun devam edeceği endişesi olmak üzere artan sürdürülebilirlik bilincinin de etkisi ile önümüzdeki yıllarda yenileme ekonomisinin katlanarak büyümesi bekleniyor.

"TERZİ SAYISI ARTIYOR"

Tam olarak yenileme olmasa da tamir ve tadil, son dönemde Türkiye’de işlerin ikiye katlandığı alanlardan biri olarak öne çıktı. Hali hazırda markalı giyim ve ayakkabıda birçok ürünün asgari ücretin yarısına yakın fiyatla satılması, terziler ve ayakkabıcılarda işlerin katlanmasına yol açtı. Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Hazır Giyim Sanatkarları Federasyonu Başkanı Ali Safa Şen, kıyafette son dönemde yaşanan ciddi fiyat artışlarının vatandaşları tadilata yönlendirdiğini söyledi. Bu nedenle terzilerde işlerinin tadilat ve tamirat yönünde hızla arttığını dile getiren Şen, “Yaşanan enflasyonist baskı, tüketicilerin zorunlu ihtiyaçlar dışındaki gereksinimlerini ötelemesine yol açtı. Giyim ihtiyaçlarını ise eski kıyafetlerini bedenine göre tadil ve tamir ettirerek kullanmaya başladılar. Bu tarz işler katlandı. Geçmiş yıllarda fast fashion akımının etkisi ile terzilerde işler çok düşmüştü. Şimdi, terziler eski altın günlerine dönmeye başladı. Hali hazırda terzilerin yüzde 20’si sipariş yani kumaştan ürün yapanlardan oluşurken kalanı tamir ve tadilat işleri yapıyor” dedi. El sanatlarının da bu anlamda ciddi anlamda önem kazanmaya başladığını aktaran Ali Safa Şen, “Gerek üniversiteler gerekse meslek liselerinde çok ciddi terzi yetiştirmemiz lazım. Biz de federasyon olarak bunun için uğraşıyoruz” diye konuştu. Peki, bu durum terzi sayısının artmasına yol açtı mı? Şen, bu konuda ise şu ifadeleri kullandı: “Federasyonumuz bağlı 151 oda var ve bunun 102 tanesi terziler odasından oluşuyor. Yani artış oluyor. İstatistik olarak kesin veriler elimizde yok. Bunların incelemesini yapacağız ama gözlemlerimiz artış olduğu yönünde.”

Kaynak: Haber Global TV