Yazın doğalgaz faturası yok ancak klimalı bir elektrik faturası?

Elektrik ve doğalgaz faturaları son ayların en çok konuşulan konularından biri. Yakında doğalgaz faturasından kurtulacağız ancak klimanın düğmesine basarken bu yaz bir başka düşünebiliriz.

Son Güncelleme:

Bu kış elektrik ve doğalgaz faturaları gündemden hiç düşmedi. Döviz kurlarının geçen yıl yüzde 80’den fazla değer kazanması ancak Kur Korumalı Mevduat hesabı ile kontrol altına alınabilmesiyle enerji fiyatlarında büyük artış yaşandı. Elektrikte geçilen kademeli tarife daha sonra revize edilse dahi faturalar vatandaşı düşündürüyor.

Ay sonuna doğru hava sıcaklıklarının artması bekleniyor. Nisan ayının sonunda vatandaşın önceki aylara göre daha hesaplı bir doğalgaz faturası ödemesi muhtemel. Mayıs ayından itibaren de bir sonraki soğuklara kadar doğalgaz faturası yavaş yavaş hanelerin gündeminden çıkacak.

HAZİRANDA REKOR KIRILDI AĞUSTOSTA TAZELENDİ

Bu oldukça iyi bir haber ancak yaz aylarında elektrik faturasının son zamlarla birlikte ne olacağı şimdiden merak ediliyor. Türkiye’de her zaman günlük elektrik tüketim rekoru yaz aylarında kırılır. Elektrik tüketiminde rekor 29 Haziran 2021 tarihinde kırılmıştı.

Sıcaklıkların yükselmesine bağlı olarak klima ve bunaltıcı havalar ile soğuk içecek talebinin patlamasıyla buzdolabı kullanımları artınca 1 milyon 19 bin 758 megavatsaat elektrik tüketimi gerçekleşti. Söz konusu tarihte elektrik üretiminde yüzde 34 payla doğalgaz santralları birinci olmuş, onu yüzde 16,1 ile hidroelektrik santralları, yüzde 14,8’lik pay ile kömür santralları izlemişti. Bu tarihten kısa bir süre sonra 4 Ağustos 2021’de rekor 1 milyon 148 bin 473 kilovatsaat olarak tazelendi.

Peki bu yaz bizi nasıl bir elektrik faturası bekliyor? Özellikle AVM’ler ve işyerlerinin faturaları klimadan ötürü daha yüksek gelebilir. Elektrik Mühendisleri Odası eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya, "Yaz aylarında klimaların devreye girmesi, konutlardaki elektrik tüketimini doğal olarak artıracaktır. Günlük tüketimi 8 kilovatsaatin üzerine çıktığı zaman, aylık 240 kilovatsaat'in üzerine çıktığı zaman zamlı tarifeden işlem görecek. Dolayısıyla klimaların tüketiciye böyle bir olumsuz etkisi olacak” demekte.

Klimaların diğer ev aletlerine göre daha fazla enerji tükettiğini söyleyen Sakarya yaz aylarında buzdolaplarının da daha fazla çalıştığını ifade ederken, “Çünkü yaz aylarında daha çok soğuk içecek ve yiyeceğe ihtiyaç duyulduğundan buzdolapları daha çok açılıp kapanır” ifadelerini kullanıyor.

Sakarya aylık 240 kilovatsaat üzerinin zamlı tarifeye geçtiği bilgisini verirken, “Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde kış aylarında da ısınma amaçlı klima kullanıldığından bu sorun kış aylarında da devam edecektir” ifadelerini kullandı. Sakarya sözlerini, “İnsanlar hangi ölçüde konforlarından bunu sakınacaklar ekonomik güçleriyle ilgili bir konu" diyerek noktaladı.

TÜRKİYE'DE KAÇ EVDE KLİMA VAR?

Marketing Türkiye için Pulside’ın 600 kişi ile gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre Türkiye’de hanelerin yüzde 21,7’sinde klima bulunuyor. İstanbul’da dört evden birinde klima varken, Türkiye genelinde her beş haneden birinde klima bulunuyor. Türkiye’de evlerde en fazla klima olma oranına sahip bölge yüzde 28,8 ile Akdeniz. Vatandaşların yüzde 35,2’si klima alırken enerji tasarrufuna, yüzde 25,5’i ise önce markasına baktığını belirtiyor.

Evinde klima olan hanelerin yüzde 79,2’sinde bir adet, yüzde 17,’sinde ise 2 adet klima bulunuyor. Klimaların yüzde 91,7’si oturma odasında. Geçen yıl koronavirüsün gölgesinde bir yaz geçirmiş, klima çarpan pek çok kişi kendini koronavirüs kapmış zannederek acillerin yolunu tutmuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber