Berat Albayrak: Yastık altındaki altını ekonomiye kazandırarak tarihi bir rekora ulaştık

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: "Hazine olarak gerçekleştirdiğimiz altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları ile tarihi bir rekora ulaştık" açıklamasında bulundu

Son Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, twitter hesabından yaptığı açıklamayla, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları ile rekor kırıldığı açıkladı. Albayrak, "Hazine olarak gerçekleştirdiğimiz altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları ile tarihi bir rekora ulaştık ve 82,3 ton altını ekonomiye kazandırdık. İhraçlarla, hem dış finansman ihtiyacını hem de finansmandaki faiz yükünü azalttık" dedi.

Bakan Albayrak'ın dikkat çektiği 82.3 ton altının bugünkü piyasa değeri 3 milyar 968 bin 753 doları buluyor.

ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI NEDİR?

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından ihracı gerçekleştirilen ve fiziki altını olan vatandaşların bu altınları üzerinden getiri elde edebilmelerini sağlayan bir yatırım aracı.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, faiz getirisi elde etmek istemeyen yatırımcılar için 2012 yılından itibaren kira sertifikaları ihraç ediyor. Altına Dayalı Kira Sertifikası da yurtiçi piyasada ihraç edilen diğer Kira Sertifikalarında olduğu gibi gayrimenkul alım satımına ve söz konusu gayrimenkulün kiralanmasına dayalı bir yatırım aracı.

Altına Dayalı Kira Sertifikası, sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtıyor. Altına Dayalı Kira Sertifikasında kira geliri kira sözleşmesi uyarınca altın fiyatına endeksli olarak belirleniyor, yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi bir kira getirisi sağlıyor. 

Altın Tahvilleri ise, diğer Devlet Tahvillerinde olduğu gibi, arkasında her hangi bir gayrimenkul işlemi olmayan, yatırımcısına, satın aldığı Tahvil karşılığında altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi faiz geliri sağlayan bir yatırım aracı.

TÜRKİYE'DE YASTIK ALTINDA NE KADAR ALTIN VAR?

Yastık altındaki altın miktarının en muhafazakar tahminlere göre yaklaşık 2200 ton (100 milyar ABD Doları) olduğu tahmin ediliyor. Hazine, Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraçları ile bu değerin ekonomiye kazandırılmasını ve ülke rezervlerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.

Peki bu enstrümanlara yatırım yapmanın avantajları neler?

Devlet güvencesi: Altınlar çalınma, kaybolma riski ve saklama masrafı olmaksızın Devlet güvencesinde 1 kilogramlık külçelere dönüştürülerek saklanıyor.

Ek getiri imkanı: Yastık altında ya da banka kasalarında hiçbir getiri olmaksızın tutulan altınlara 6 ayda bir yüzde 1,20 (yıllık yüzde 2,40) ek getiri veriliyor. 

Vergi avantajı: Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 0 olarak belirlenmiş olup elde edilecek olan getirilerden stopaj vergisi alınmıyor. 

Vadeden önce nakit imkanı: Nasıl ki yastık altındaki altınlar piyasada satılarak nakde dönüştürülebiliyorsa vatandaş dilediği zaman Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını kendi aracı bankasına satarak ihtiyaç duyduğu nakde ulaşabiliyor. 

Vade sonunda fiziki altın imkanı: Yatırımcı vade sonunda, rafineri tarafından üretilen “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” veya Darphane tarafından üretilen “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” alma hakkına sahip oluyor.

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından sadece bireysel yatırımcılar (gerçek kişiler) yararlanabiliyor. Kurumsal yatırımcılar (tüzel kişiler) söz konusu Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına yatırım yapamıyor.

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikaları sadece T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilan etmiş olduğu talep toplama dönemlerinde, özellikleri T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen fiziki altınları teslim etmek suretiyle alınabiliyor. Talep toplama dönemleri dışında aracı bankalardan alınamıyor.

2017 yılının ekim ayından itibaren altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı başlatıldı.  

Bireysel yatırımcılara yönelik Ekim 2017 döneminde yaklaşık 2,5 ton, Nisan 2018'de 1,9 ton, geçen yılın eylül-ekim talep toplama döneminde 2,1 ton altına dayalı senet ihracı yapıldı.  

Söz konusu ihraç süreci geçen yılın aralık ayında başlayan ve bu yılın şubat ayına kadar devam eden talep toplama dönemi sonunda 1,1 ton altın karşılığı senet ihraçlarıyla devam etti. Altın ihraçları, bireysel tasarruflar açısından güvenilir bir yatırım imkanı sağladı.  

Bu yıl bireysellerin yanında kurumsal yatırımcılara yönelik de altına dayalı senet ihraçlarına başlandı. Bu kapsamda şubat, haziran, eylül, ekim ve kasım aylarında ihraçlar gerçekleştirildi. Kurumsal yatırımcılara ihraçlar şubatta 26,1 ton, haziranda 8 ton, eylülde 20,8 ton, ekimde 15,6 ton ve kasımda 10,3 ton oldu. 

Bu sayede piyasadaki Türk lirası likidite koşullarını olumsuz etkilemeden finansman imkanı sağlandı. İhraçlarda Hazine finansmanı oldukça önemli ve etkin bir kaynak haline geldi. 

Bu ay ki son ihraçta ilk kez 995/1000 saflıktaki 1 kilogramlık külçe olanlar dışındaki farklı ağırlıkta saflık derecesi bulunan altınlar da kabul edilerek, altın ihraçlarının kapsamı en geniş boyuta taşındı. 

Bununla birlikte, altın ihraçlarında 2017 yılında yüzde 2,4 düzeyinde olan yıllık kupon ve kira oranları, bu yıl yapılan son ihraçta yüzde 1,5 seviyelerine kadar geriledi ve böylelikle borçlanma koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunuldu. 

Sonraki Haber