Yasak bitti! Şimdi de işsizlik korkusu başladı
Yasak bitti! Şimdi de işsizlik korkusu başladı. Salgın döneminde 3 milyon kişi ücretsiz izne çıkarıldı. Şimdi ise 3 milyon kişi işe dönüp dönemeyeceğini düşünüyor.
İşten çıkarma yasağı, ücretsiz izin uygulaması ve kısa çalışma ödeneği dünden itibaren sona erdi. İşten çıkarma yasağının kalkmasıyla son aylarda ücretsiz izne çıkartılanlar başta olmak üzere büyük bir işsizlik dalgası riski ortaya çıktı.
Ücretsiz izne çıkartılan işçi sayısı aylık bazda 1 milyon 267 bin ile 629 bin kişi arasında gerçekleşirken, mayıs ayında 996 bin 727 kişi oldu. Mayıs ayında kısa çalışma ödeneği alan işçi sayısı ise 1 milyon 176 bin 817 kişi oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işten çıkarma yasağına rağmen nisan ayında işsiz sayısı bir önceki aya göre 275 bin, bir önceki yılın aynı ayına göre de 531 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin kişi oldu. Manşet işsizlik oranı önceki aya göre 0.9 puan artışla yüzde 13.9 olarak gerçekleşirken, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü (geniş anlamda işsizlik) oranı 1.7 puan artışla yüzde 27.4 oldu.
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, İşsizlik ödeneği alabilmek için işçinin son 3 yılda en az 600 gün priminin bulunması ve son 120 gündür hizmet akdiyle çalışması gerekiyor. İşsizlik ödeneği, son üç yıl içindeki prim gün sayısı 600 gün olanlara 6 ay; 900 gün olanlara 8 ay; 1080 gün olanlara da 10 ay veriliyor.
Pandemi dolayısıyla kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulları yumuşatılarak son üç yılda en az 450 gün prim ve son 60 gün hizmet akdi ile çalışma olarak değiştirildi.
Ücretsiz izin ve kısa çalışmada geçen dönemlerde işçinin sigorta primi yatırılmıyor. Ücretsiz izne çıkartılan işçiler kısa çalışma ödeneği alma koşullarını dahi sağlayamayanlardan oluşuyor. Bu nedenle, ücretsiz izinde gösterilip işten çıkartılan işçiler işsizlik maaşı alamayacak.