'Uzaktan çalışma yoksa biz de yokuz' diyorlar!
Fransa’da Apec (Kadroların İstihdam Derneği) tarafından yapılan bir araştırma, neredeyse her iki yöneticiden birinin (yüzde 45) uzaktan çalışmanın kaldırılması halinde istifa edeceğini gösteriyor.
Anket, "yöneticiler için geri dönüşün olmadığını" bildiriyor ve uzaktan çalışmanın azaltılması halinde yüzde 69'unun, kaldırılması halinde de yüzde 82’sinin mutsuz olacağına dikkat çekiyor.
Ankete katılan yöneticilerin üçte ikisi, haftada en az bir gün uzaktan çalışıyor ve bunların dörtte biri de haftada iki günden tele-çalışma yapıyor.
Bu da son birkaç yılda bu profesyonel kategoride tele-çalışmanın önemli ölçüde arttığını kanıtlıyor. Hatta her iki yöneticiden biri (yüzde 51) tele-çalışmanın artık bir seçenek değil, bir zorunluluk olduğunu düşünüyor. Bunlara göre, tele-çalışmaya erişimi olmayan bir şirkete katılmak kesin bir dezavantaj haline geldi.
Bu uygulama, her on yöneticiden yedisinin, görevlerini çalışma yerlerine göre organize etmesine, toplu görevler için yerinde çalışmayı tercih etmelerine (yüzde 61) ve bireysel görevler için evden çalışmayı daha fazla tercih etmelerine (yüzde 51) olanak sağlıyor.
Bununla birlikte yöneticiler, hibrid çalışma uygulamalarını optimize etmek söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken bir dizi noktayı tespit ediyor. Özellikle yeni çalışanların ekibe daha az entegre olduğuna (yüzde 48), kişisel ve profesyonel yaşam arasındaki sınırların bulanıklaştığına (yüzde 40) ve önemli iletişimleri kaçırma korkusuna (yüzde 39) işaret ediyor.
Ankete göre, tele-çalışmanın bu sınırlamaları özellikle entegrasyon ve kariyer gelişimi konularıyla ilgilenen genç yöneticiler tarafından hissediliyor.
Bununla birlikte, uzaktan çalışmayı kalıcı bir uygulama haline getirme arzusu sorgulanmıyor ve her on yöneticiden yedisi tele-çalışmanın dezavantajlardan daha fazla avantaj sunduğuna inanıyor.
Çalışma, Kasım 2023 ve Ocak 2024'te 1.000, Aralık 2023'te ise 2.000 yöneticiden oluşan bir örneklemle yapılan çevrimiçi anketlere dayanıyor.