Ünlü analistler altın tahmininde fena halde yanıldı!

Fed'in faiz oranlarını yükseltmesiyle, tahvil getirilerinin artması ve doların yukarı yönlü seyri ile yatırımcının altına yönelik iştahının azaldığını belirten analistler, doların altın önünde engel olduğuna işaret etmişti. Aslında bu söylediklerinde haklıydılar. Merkez Bankaları bilerek ve isteyerek altını frenliyordu.

Analistler, “Jeopolitik risklerin ve sürekli enflasyonun aşağı yönlülüğü koruduğunu görüyoruz ve altının önümüzdeki altı ay içinde 1,900$/ons seviyesinden desteklenmesi gerekiyor” demişti.

Analistler aslında kısmen tahminlerinde başarılı oldular ancak, rakamı tutturamadılar. Ons altın bırakın 1900'lü seviyeleri aşıp 2000'lere ulaşmayı, gün itibariyle 1800 doların altında.

Aradan geçen altı ay ons altın için pek hayırlı olmadı. Son günlerde yükseliş trendini devam ettirse de ons altının çıkabildiği seviye 1762 dolar oldu.

O dönem finansal analist İslam Memiş de bu konuya dikkat çekmiş ve Fed 'in altını baskılama politikası nedeniyle altının yerini paranın alacağını söylemişti. Ancak İslam Memiş gram altına dikkat çekmiş ve ilerleyen zamanda 900 liranın altında alım yapılamayacağını öngörmüştü. Gram altın gün itibariyle 1055 liradan işlem görüyor.

Kaynak: Diğer