Gündem yine yaptırımlar... Rusya'dan çıkmayan şirketlerin listesini tutuyor!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından pek çok Batılı şirket bu ülkedeki faaliyetlerine son verdi. ABD'deki Yale Üniversitesi'nden bir profesör ise Rusya'daki şirketlerin son durumunu liste halinde yayınladı.

Son Güncelleme:

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, çarşamba günü ABD Kongresi'ne seslendi. Zelenski Kongre'ye Pearl Harbor baskını ve 11 Eylül gibi Amerika'nın tarihindeki kara günleri hatırlattı. ABD'den daha fazla yardım ve NATO'nun uçuşa kapalı bölge ilan etmesini talep eden Ukrayna Devlet başkanı sürpriz bir talepte daha bulundu.

Zelenski kongreden Amerikan şirketlerinin derhal tüm Rusya operasyonlarını durdurmasını ve Rusya'ya yardım eden kuruluşların ürünlerine boykot uygulanmasını rica etti. Zelenski “Bütün Amerikan şirketleri Rusya'dan ayrılmalı. Pazarlarını derhal terk edin, çünkü bizim kanımızla dolu” dedi ve "Barış, kârdan daha önemlidir" diye ekledi. 

LİSTESİNİ TUTUYORLAR

Bu konuşma öncesinde birçok ABD'li şirketler olmak üzere dünya üzerindeki birçok büyük firma Rusya pazarından çekildi ya da operasyonlarını askıya aldı. Amerika'daki Yale Üniversitesi Profesörü Jeffrey Sonnenfeld, Rusya'daki operasyonlara son veren, geçici olarak durduran, faaliyetlerini küçülten ya da hiçbir adım atmayan 436 şirketin (17 Mart tarihinden itibaren) listesini yayımladı.

150 ŞİRKET OPERASYONLARINI DURDURDU

Rusya operasyonlarına son veren 150 kuruluş arasında Airbnb, BP, BA Tobacco, Daimler, Deloitte, ICBC, Netflix, Shell, Spotify, Moody's, Exxon, Fitch, eBay, DB Schenker, FIFA, Formula One gibi dev şirketler göze çarpıyor.

Sonnefeld'in listesine göre; geçici olarak faaliyetlerini askıya alanlar ise şöyle: Adidas, Adobe, Airbus, Alphabet (Google çatı grubu), Amazon, Alstom, Apple, Bank of China, American Express, Amway, Boeing, Aston Martin, Bombardier, Burger King, Cisco, Coca-Cola, Dell, Deutsche Bank, Citi, Chanel, Commerzbank, Disney, Ford, Ferrari, FedEx, Harley-Davidson, Hyundai, Honda, Intel, Ikea, IBM, L'Oreal, Maersk, Mastercard, McDonald's, Nike, SAP, Samsung, Twitter, Volkswagen, Volvo

Kararların açıklanmasından sonra Mc Donald's, Nike, Ikea gibi şirketlerin şubeleri önünde Rus halkı uzun kuyruklar oluşturdu. Şubeler tamamen kapanmadan önce mağazada bulunan tüm ürünlerin tükendiği belirtildi. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda Ikea'da rafların bomboş oluğu görüldü. İnsanların McDonald's menüleri ve hamburgerlerini stokladığı ve bu hamburgerlerin kara borsaya düştüğü belirtiliyor.

BAZILARI ÇIKMADI

Zelenski'nin bu açıklamasından sonra gözler faaliyetlerini azaltan ama son vermeyen ya da yaptırım uygulamayı reddeden firmalara çevrildi. Sonnenfeld'in listesine göre Rusya pazarında operasyonlarını azaltmadan devam eden 34 şirket bulunuyor (17 Mart). Bu şirketler arasında başta Koch Industries ve Cargill gibi ABD'nin iki dev şirketi de yer alıyor.

Koch Industries, enerji, enerji dağıtımı ve kimya gibi bir çok sektörde faaliyet yürütüyor. Şirketin CEO'su Charles Koch, 60 milyar dolarlık kişisel servetiyle Forbes dergisine göre dünyanın en zengin 20'inci kişisi konumunda. Şirketin 2020 yılında elde ettiği gelir 115 milyar dolar. Cargill ise dünyanın en büyük gıda şirketlerinden biri. Şirket birçok ülkede tarımsal, kimyasal ürünler gıda ürünleri pazarında operasyonları yürütüyor. 

2020 yılı verilerine göre; dünyada en çok şubesi olan ikinci fast food zinciri Subway de Rusya'da faaliyetlerine devam ediyor. 100'ün üzerinde ülkede 43 binden fazla restoranında 410 bin çalışanı bulunan şirketin Rusya'da 446 şubesi mevcut. 

Sonnenfeld'in listesine göre, Allianz, BNP Paribas, Bosch, Credit Suisse, Danone, Dunkin Donuts, Goldman Sachs, Colgate-Palmolive, Henkel, Hilton, HSBC, Mars, Michelin, Pfizer, Philip Morris, P&G, Renault, Siemens ve Unilever'in de içinde bulunduğu 74 şirket ise Rusya'daki faaliyetlerini azalttı.

*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin bir bölümü Washington Post'dan Dana Milbank imzası ile yayımlanan, ‘Zelensky says ‘peace is more important than profit.’ Koch Industries disagrees.’ isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: Washington Post, Forbes, Yale University School of Management, Haber Global

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber