Türkiye Varlık Fonu nedir, ne iş yapar?
Türkiye merkezli bir şirket olan Türkiye Varlık Fonu'ndan Türk Telekom hamlesi geldi. Türkiye Varlık Fonu ve LYY Telekomünikasyon AŞ arasında, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak için sözleşme imzalandı. Peki Varlık Fonu nedir, ne iş yapar?
Türkiye'nin en büyük telekominikasyon şirketlerinden birisi olan Turkcell'de de en büyük hisseye sahip olan Varlık Fonu'nun Türk Telekom şirketinin de yüzde 55'ini aldı. Bununla birlikte Türkiye'de ki en büyük iki telekominikasyon şirketinin büyük çoğunluğuna sahip olan Varlık Fonu da nihayetinde vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Varlık Fonu nedir, ne iş yapıyor? Türkiye Varlık Fonu şirketleri hangileridir?
VARLIK FONU NEDİR?
Varlık Fonu, Türkiye devletine ait olan şirketleri etkin ve verimli bir biçimde işletilmesi, yeni iştirakler için de kaynak sağlamak, hali hazırda bulunan kaynakların konjektürel değişikliklerini yerine getirmek, yeni birimler oluşturmak, bu şirketlere ya da yeni kurulacak olan iştiraklere kaynak sağlamak, dış ticaret hareketliliğini sağlama isteğiyle kurulmuş olan bir şirket olarak ifade edilebilmektedir. Varlık Fonu, devletin bir şirketidir ve doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlıdır.
VARLIK FONU NASIL ÇALIŞIR?
Varlık Fonu'nun çalışma sistemleri devlet kuruluşları ile sınırlı değildir. Devletin kayyum yolu ile ya da direk olarak el koymuş olduğu iştiraklerde Varlık Fonu'na devredilir. Varlık Fonu bir özel şirket mantığı ile yönetilir ve bu sebeple de Sayıştay denetimine tabi değildir. Özel hukuk ve hükümlerine göre denetimi gerçekleştirilir.
VARLIK FONU NE İŞE YARAR?
Devletin sahibi olduğu ya da hissedar olduğu firmaların yönetilmesi ve temsil edilmesi Varlık Fonu'nun görev ve yetkileri arasında sayılabilir. Ek olarak Varlık Fonu, hissedar olduğu ya da sahibi olduğu şirketler için direk olarak menkul kıymet çıkarabilmektedir. Bu şirketlerin da kapsamlarını genişletmek Varlık Fonu'nun yetkisi altındadır.
TÜRKİYE VARLIK FONU İŞTİRAKLERİ NELER?
- Borsa İstanbul A.Ş - %80,6
- BOTAŞ - %100
- Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü - %100
- Eti Maden İşletmeleri - %100
- Halkbank - %75,3
- Kayseri Şeker - %11,1
- Platform Ortak Kartlı Sistemler A.Ş. - %20
- PTT - %100
- Turkcell - %26,2
- Türksat - %100
- Türk Hava Yolları - %49,12
- Türkşeker - %100
- Türk Telekom - %6,68
- Türkiye Denizcilik İşletmeleri - %49
- Türkiye Hayat Emeklilik A.Ş. - %100
- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı - %100
- Türkiye Sigorta A.Ş. - %81,10
- TVF Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. - %100
- TVF Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. - %100
- TVF Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. - %100
- VakıfBank - %36
- Ziraat Bankası - %100
- İstanbul Finans Merkezi - %100
- İzmir Limanı - %100