Türkiye'de çalışanlar siesta istiyor: Öğlen 1 saat uyku hakkımız
İsveç, Finlandiya gibi ülkelerdeki 4 gün çalışma 3 gün tatil uygulamalarının yanı sıra bazı Güney Avrupa ülkelerinde verilen öğlen uyku molaları, Türkiye'de de ses getiriyor.
Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında uzun çalışma saatlerinden rahatsız olan Türkiye'deki çalışanlar sosyal medyada "Siesta uygulaması istiyoruz "kampanyası başlattı.
Peki çalışanlar neden uyku arası istiyorlar?
Birçok çalışan sıcaklar, koronavirüs ve uzun çalışma saatleri gibi nedenle tükenmişlik sendromu yaşadıklarını belirtiyor.
Sabah 9 akşam 6 çalışmanın özellikle büyük şehirlerde öncesi ve sonrasıyla daha da uzadığından dem vuruyorlar.
Ne öneriyorlar?
Sabah 9'da işyerinde olabilmek için en az 1 saat hazırlık gerekiyor. Yolu da hesaba kattığınızda güne çok daha erken başlanması gerekiyor. Aynı durum dönüş için de geçerli. Özellikle İstanbul gibi trafik sorunuyla boğuşan metropollerde çalışanların günleri yollarda geçiyor. Kaba hesapla çalışmannın öncesi ve sonrasıyla 12 saatlerine mal olduğunu belirten çalışanlar, 8 saat uykuyu da çıkarırlarsa kendilerine ve ailelerine sadece 4 saat ayırabildiklerini, daha fazla zaman ayırabilmek için uykularından fedakarlık yaptıklarını vurguluyor ve bu durumun da iş yerine uykusuz giden çalışanlar anlamına geldiğinin altını çiziyor.
Bu durumu aşmak için işyerlerinde siesta arası verilmesini isteyenlerin yanı sıra alternatif çözüm önerileri sunanlar da var.
Kimileri mesailerin 8-3 arasıyla sınırlı olmasını, öğle yemeğinin kaldırılmasını öneriyor. Boş bırakılamayacak mevkiler için ise vardiyalı çalışmayı öneriyor. Böyle daha çok kişinin çalışabileceği ve bunun da işsizliğin azalmasına neden olacağını savunanlar da var.
Bir başka öneri ise mesai saatlerinin normal olmadığı birçok sektörde insanların 12 saat çalışmak zorunda kaldığından yola çıkıyor ve mesai saatlerinin adilce düzenlenmesini talep ediyor.