Ticaret savaşı kızıştı! Beklenen açıklama Trump'tan geldi

ABD'nin Çin'e ek gümrük vergileri uygulayacağını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, ticaret savaşında iyileşme sinyalleri verilmeye başlandı. Trump, Çin ile müzakerelerin başlayabileceğini söyledi.

Son Güncelleme:

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret savaşları kapsamında anlaşma yapılabileceğini düşündüğünü söyledi. Trump, Çinli yetkililerin, ABD ticaret müzakerecisini dün gece aradığını ve müzakere masasına geri gelmek istediğini söyledi.  

Trump şunları söyledi:

"Çin Devlet Başkanı Xi, büyük bir lider, bir anlaşma yapılması arzusunu memnuniyetle karşılıyorum. Bu dünya için çok pozitif bir gelişme.

Çin konusunda daha fazla açıklamamız olacak. Çin ile iki görüşme yaptık, bir ticaret anlaşması istiyorlar. Müzakerelere kısa zaman içinde başlayacağız, bir anlaşma yapacağımızı düşünüyorum."

ABD'DEN MİSİLLEME

Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Çin'in 75 milyar dolarlık ABD ihraç ürününe getirdiği ek gümrük tarifelerini artırmasını "siyasi" diye yorumlayan ABD Başkanı Donald Trump, buna karşılık 1 Ekim'den itibaren 250 milyar dolarlık Çin ürününe getirilecek yüzde 25'lik gümrük vergisini yüzde 30'a yükselttiğini açıkladı. 

Trump ayrıca kalan 300 milyar dolarlık Çin ihraç ürününe 1 Eylül'de uygulanmaya başlayacak yüzde 10'luk gümrük vergisinin yüzde 15'e çıkacağını belirtti.

GECE 6.38'E ÇIKAN DOLAR 5.80 BANDINDA SABİTLENDİ!

"TRUMP'IN TARİFE ARTIŞI ÇİN'İN ADIMINA YANITTI"

Beyaz Saray'ın Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, Trump'ın Çin'den ithalata uygulanan ve uygulanacak tarifelerin 5'er puan artırılması kararına Çin'den bir misilleme gelmesini beklemediğini söyledi.

CBS'e konuşan Kudlow, misilleme bekleyip beklemediği yönündeki soruya, "Beklemiyorum. Başkan Trump'ın kararı Çin'in eylemine yanıttı. Bunun sonrasında Çin'in başka bir adım adacağından kuşkuluyum. Resmi yanıtlarını henüz duymadım. Bekleyip görmeliyiz" yanıtını verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da, Trump'ın Çin'den ithal edilen mallar için tarifeleri daha fazla yükseltmediğine üzüldüğü belirtildi.

G7 zirvesi sırasında Başkan Trump'a yöneltilen Çin'den ithalat için tarifeleri ikinci kez yüzde 5 artırmayı düşünüp düşünmediği yönündeki sorulara cevap veren Beyaz Saray Sözcüsü Stephenie Grapham, "Başkan Trump tarifeylerin yeniden attırılmasını düşünüp düşünmediği sorularına olumlayıcı yanıt verdi, çünkü tarifeleri daha da yükseltmemiş olmaktan üzüntü duyuyor" diye konuştu.

ÇİN'DEN ABD'YE 75 MİLYAR DOLARLIK EK VERGİ

Ağustos ayının başında ABD'den tarım ürünü almayı durduran Çin Cuma günü ham petrol, küçük uçaklar ve otomobillere ek gümrük vergisi getirdiğini açıklamıştı. Ek vergilerin toplamının 75 milyar doları bulması bekleniyor. Gümrük vergilerinden bir kısmı 1 Eylül, bir kısmı 15 Aralık'tan itibaren devreye girecek.

ABD ÇİN'İ KUR MANİPÜLATÖRÜ İLAN ETMİŞTİ

ABD Hazine Bakanlığı Mayıs sonundan bu yana yalnızca 12 en büyük ticari partnerlerini değil ABD ile 40 milyar doların üzerinde ikili ticarete sahip tüm ülkeleri izleme kriteri kapsamına almıştı. ABD Pekin yönetimini yuanın değerini piyasaya müdahale ederek düşük tutmakla suçlayarak "döviz manipülatörü" ilan etmişti.


Sonraki Haber