TCMB'nin net uluslararası rezervleri eksiye geçti!
TCMB'nin net uluslararası rezervleri, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan sonra devam eden döviz talebine paralel olarak 2.48 milyar dolar daha azalarak 19 Mayıs itibarıyla -151.3 milyon dolara geriledi.
TCMB'nin toplam rezervleri seçim döneminde gittikçe artan döviz talebiyle geçen hafta da 3.5 milyar dolar daha gerileyerek 101.6 milyar dolara düştü.
Veriler ithalat kısıtları sonrası başlayan altın satışlarının geçen hafta da devam ettiğini net rezervlerin de 2002'den beri ilk defa eksiye düştüğünü gösterdi.
Net uluslararası rezervler geçen hafta 2.48 milyar dolar daha azalarak 19 Mayıs itibarıyla -151.3 milyon dolara geriledi. TCMB'nin net rezervleri seçimlerin ilk turundan önceki haftada da 4.45 milyar dolar ile keskin düşüş kaydetmişti.
Net rezervler böylece yılın başından beri geçen 20 haftanın 14'ünde geriledi. Yıl başından bu yana net rezervlerdeki toplam düşüş 27.7 milyar doları buldu.
TCMB'nin brüt döviz rezervleri 2 milyar dolar azalarak 58.83 milyar dolara düştü. Brüt rezervlerdeki yılbaşından beri düşüş 24 milyar dolar oldu.
Altın rezervleri ise geçen hafta 1.55 milyar dolar daha gerileyerek 42.77 milyara düştü. Böylece altın rezervlerinin ithalat kısıtlarıyla beraber kullanılmaya daha belirgin başladığı dönem olan Nisan sonundan bugüne düşüş 10.6 milyar dolara ulaştı.
Yıl başından bu yana toplam rezervlerde kaydedilen düşüş, altın satışlarının da etkisiyle 19 Mayıs'a kadar 27.2 milyar dolara ulaştı. Seçimlerin öncesindeki hafta toplam rezerv kaybı 9 milyar dolar olmuş bankacılar tarihi bir döviz talebi olduğuna dikkat çekmişlerdi. Rezerv yeterliliği piyasalarda önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.
Hükümetin istikrarlı TL, piyasanın ise kamu kontrollü olarak tanımladığı bu politikalarla dolar/TL sınırlı kayıplarla 19.95'e yaklaşdı. Son dönemde TL günlük olarak oldukça sınırlı değer kaybetse de son 5 yılda yüzde 80 kayıp ile en kötü para birimlerinin başında geliyor. TL'nin daha çok değer kaybetmesi gerektiğine ilişkin artan beklentiler ise TCMB rezervlerini her geçen gün daha da zorluyor.
TCMB'nin rezervlerinin yanı sıra geçen yıldan beri ihracatçılardan ve turizmden döviz alımı, KKM, vatandaşlık işlemleri vb uygulamalarla düzenli gelirleri bulunuyor.
Türkiye yılda 250 milyar dolarlık ihracat yapıyor ve bu adım 12 ayda düzenli 100 milyar dolarlık rezerv kazanımı anlamına geliyor. Dolayısıyla TCMB'nin kendine ait döviz rezervi ekside bulunmasına rağmen döviz piyasalarında kontrol sağlayabiliyor.
Rezervler geçen yıl gördüğü dip seviyeden sonra TCMB'nin aldığı çok sayıda rezerv artırıcı ve döviz talebini azaltıcı önleme rağmen dalgalı bir toparlanma sergiledi. Rezervlerde kazanımlarını Şubat ayındaki depremden sonra kazanımları geri verdi.
Kaynak: Reuters