Tatile çıkamamak ruh halimizi nasıl etkiler? 'Arkadaşım, akrabam tatil yapıyorsa ben neden yapmamayım...'

COVID-19 pandemisi önlemlerinin gevşetilmesiyle seyahatlerde patlamaların beklendiği 2022 yazı, Rusya-Ukrayna savaşının ve ekonomik sıkıntıların gölgesinde geçiyor. Peki tatile neden ihtiyaç duyarız ve tatile gidememek ruh halimizi nasıl etkiler?

Son Güncelleme:

Siz evinizde otururken bazı arkadaşlarınızın Çeşme ve Bodrum sahillerinden fotoğraf paylaşması canınızı sıkabilir. Metropoll'ün bu yıl için yayımladığı yurtiçi turizm beklentileri anketine göre; vatandaşların yüzde 70'i bu sene tatile çıkmayı planlamıyor. Ankete katılanların yüzde 10'u ise tatillerini memleketlerinde geçireceğini ifade ediyor. Peki Türk vatandaşları ne kadarda bir tatile çıkıyor? Uzun süre tatile çıkmamak insan psikolojisini nasıl etkiler? Tatile çıkmanın dinlenmek dışındaki faydaları neler?

'İNSANIN UFKUNU GELİŞTİRİR'

Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi'nden Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, günlük hayatın geçirildiği yerlerden uzaklaşmak, içsel huzur elde etmek, aile içi ve ikili ilişkileri güçlendirmek gibi amaçların tatile çıkmak için önemli motivasyon kaynağı olduğunu dile getirdi. Avcıkurt, tatilin ayrıca iş hayatında verimliliği ve motivasyonu artırmanın yanı sıra, stres faktörlerini de azaltarak yaratıcılığı geliştirdiğini vurguladı.

Tatile çıkmanın insanın ufkunu ve zihnini geliştirdiğini aktaran Avcıkurt, “Tatilde iletişim araçlarından uzaklaşarak, tıpkı çocukluğumuzda olduğu gibi özgürce hareket etmek ve keyifli zaman geçirmek kendimizi yeniden keşfetmemizi sağlar; özgüvenimiz gelişir” şeklinde konuştu.

Tatilin mutlaka beş yıldızlı otellerde veya lüks tatil köylerinde yapılması gerekmediğinin altını çizen Avcıkurt, bazen doğa ile baş başa kalmanın, kırsal bir alanda basit bir ahşap evde konaklamanın da iyi birer tatil seçeneği olduğun vurguladı. Avcıkurt, “Oralarda yaşayan insanlarla ortak aktiviteler yapmak, hatta bir akraba ziyareti gibi faaliyetler de insanın stresinin azalmasına ve yenilenmesine katkı sağlar” dedi. 

Avcıkurt, bu ve benzeri sebeplerle insanların bulabildikleri tüm boş zaman dilimlerini ekonomik imkanlar doğrultusunda değerlendirmek için yoğun çaba içerisine girdiklerine işaret etti. Bu noktada biraz da sosyo-psikolojik faktörlerin etkisinin görüldüğüne dikkat çeken Avcıkurt, bayram tatillerinde yaşadığımız seyahat trafiği yoğunluğunu hatırlattı. “İnsanların tatil için gittikleri Bodrum, Çeşme, Avşa Adası, Altınoluk ve Akçay gibi tatil beldelerinde konaklayacak yer ve hatta yiyecek bulamama pahasına tatillerinden ödün vermediklerini görmüştük” diyen Avcıkurt sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada, insanlarda biraz da sosyo-psikolojik faktörlerin etkisiyle komşum, arkadaşım, akrabam tatil yapıyorsa ben neden yapmamayım düşüncesi ağır basmıştı. Ancak, pandemi sonrası ekonomik koşullardan dolayı insanların tatil anlayışı veya eğiliminin büyük ölçüde değiştiği gözlemleniyor.”

'MEMLEKETE GİDEMEM SANIRIM'

Furkan T., 34 yaşında ve geçimini öğretmenlikle sürdürüyor. Bu sene maddi gerekçelerden ötürü tatil yapamayacağını söyleyen Furkan T., Muğla'ya çadır kampa gitmek istediğini ancak çadır kurmak için bile 200 TL ödemesi gerektiğini kaydetti. Memlekete gidebilmek için de biletlere 1500 TL vermek zorunda olduğunu vurgulayan Furkan T., büyük ihtimalle bu sene memleketini de ziyaret edemeyeceğini söyledi. Furkan T., tatile gitme imkanından yoksun oluşunun moralini çok bozduğunu sözlerine ekledi.

52 yaşında ev kadını N.A. ise, önceden yılda iki kere tatile çıktıklarını, fakat son iki yıldır tatile gidemediklerini belirtti. N.A, üniversitede okuyan oğlunun yurt masrafının 12 bin TL'den 24 bin TL'ye yükseldiğini, bu nedenle tatile gidemeyeceklerini ifade etti. Tatile gidememenin canını çok sıktığını vurgulayan N.A., “Yıllardır sahip olduğun bir alışkanlığından vazgeçmek çok zor. Zaten son iki sene zorlu geçti, bunun ardından insan rahatlamak istiyor” dedi.

'TATİLE ÇIKAMAMAK YILGINLIĞA YOL AÇABİLİR'

Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, yoğun iş hayatı sonrası tatile çıkmamanın ya da çıkamamanın insanlarda tükenmişlik, yılgınlık ve depresyon düzeyinde bazı sorunlara yol açtığının bilindiğine işaret ediyor. Avcıkurt bu konudaki sözlerini de, “Ayrıca, tatilin sağlayacağı sosyal, psikolojik, statü kazanımlarının yanı sıra, anılardan ve tatilde elde edebilecek yeni hikayelerden mahrum olma korkusu, insanların ruh halini olumsuz etkileyebilir” şeklinde sürdürdü.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber