Suudi Arabistan'a yönelik saldırıdan sonra petrol fiyatlarında yüzde 18'lik rekor artış

Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'ın doğusunda yer alan ve devlet petrol şirketi Aramco'nun tesislerine yönelik saldırısının ardından petrol fiyatları, yüzde 18 ile Körfez Savaşı'ndan bu yana en yüksek artışı gördü.

Son Güncelleme:

Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'ın doğusunda yer alan ve devlet petrol şirketi Aramco'ya ait Abkayk ve Hureys tesislerine yönelik saldırısının ardından petrol fiyatları, büyük artış gördü. Brent petrol varil fiyatları yüzde 18 değer kazanarak 71 doları geçti.

Analistler Suudi Arabistan'ın tam petrol tedarik kapasitesine geri dönmesinin haftalar alabileceğini söylerken, Suudi Enerji Bakanlığı yetkilileri, ülkenin petrol üretiminin yarısının yangın hasarı nedeniyle durdurulduğunu ve durum değerlendirmesinin bugün yapılacağını bildirdi. 

DÜNYANIN EN BÜYÜK PETROL İŞLETMESİ

Cumartesi günü sabah saatlerinde saldırıya uğrayan Abkayk, dünyanın en büyük petrol işleme tesisi ve günde 7 milyon varilden fazla petrol işleme kapasitesine sahip. Hureys ise, günde yaklaşık 1.5 milyon varil işleme kapasitesine sahip ve ikinci en büyük petrol sahası. Analistler, Abkayk tesisinin krallığın petrol üretiminde kilit önem arz ettiğini belirtiyor.

1990'DAKİ SALDIRININ ARDINDAN EN BÜYÜK SALDIRI

Husilerin üstlendiği saldırı, 1990 yılında Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak'ın düzenlediği füze saldırılarından bu yana krallığın petrol altyapısına yönelik en büyük saldırı olarak öne çıkıyor.

Hesaplara göre Suudilerin petrol üretimini yarıya düşürmesi, dünyanın günlük petrol üretiminin yüzde 5'ini etkiliyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin son rakamlarına göre, Suudi Arabistan ağustos ayında, günlük 9.85 milyon varil petrol üretti.

Halihazırda petrol, krallığın ihracat gelirlerinin yüzde 70'ini ve ülkenin GSYİH'sinin yarısından fazlasını oluşturuyor.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan'ın iki büyük petrol rafinerisine silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) saldırı düzenlendi. Saldırıyı Suudi Arabistan'ın komşu Yemen'de askeri operasyonlarla hedef aldığı Husi milisleri üstlendi. Selman, Bıkayk ve Hırays petrol tesislerinde üretimin geçici olarak durdurulduğunu, üretim kaybının stoklardan karşılanacağını ifade etmişti.

Türkiye, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait tesislere düzenlenen saldırıları kınamıştı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki ayrı tesise insansız hava araçlarıyla düzenlendiği bildirilen saldırıları kınıyoruz. Bu vesileyle bölgede ve Körfez'de güvenlik ve istikrara zarar verecek her türlü provokatif adımdan kaçınılmasının önemini tekrar vurguluyoruz." ifadesine yer verilmişti.

ABD iki petrol tesisine yapılan saldırı konusunda İran'ı suçluyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in diplomasi yapıyormuş gibi davranırken, Tahran'ın Suudi Arabistan'a yönelik 100'e yakın saldırının arkasında olduğunu savundu. 

Pompeo, "Tüm tansiyonu azaltma çağrıları arasında İran şimdi dünyanın enerji arzına eşi görülmemiş bir saldırı başlattı. Saldırıların Yemen'den geldiğine dair bir kanıt yok" ifadelerini kullanmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, "Genel Sekreter, Cumartesi günü Suudi Arabistan'ın Doğu bölgesinde bulunan Aramco petrol tesislerine Husiler tarafından yapıldığı iddia edilen saldırıları kınıyor" denmişti.

Sonraki Haber