Satılamayan konutlardaki artışa rağmen neden fiyatlarda düşüş beklenmiyor?

Geçen yaz başlayan kampanyalardan bugüne konut fiyatları ülke genelinde ortalama yüzde 40 zamlandı. Özellikle yazlık evlerdeki fiyat artışları yüzde 100'ü buldu. Yüksek faizlerin etkisiyle kredili satışlarda da yıllık yüzde 71'lik düşüş var. Yine de fiyatlarda düşüş beklenmiyor. Peki neden?

Son Güncelleme:

Pandemi döneminde yapılan kampanyalar sonrası ciddi zamlanan ev fiyatlarında, faizler düşse de ucuzluk beklenmiyor. 

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin 'İnşaat Sektörü Analizi' raporunda, konut talebindeki artış nedeniyle fiyatlarda kayda değer bir düşüşün beklenmediği belirtildi. 

Rapora göre, Türkiye’de konut sahipliği 2019'da yüzde 58.8 iken geçen yıl yapılan kampanyalara rağmen yüzde 57.8'ye düştüğü için konut stoku yükseldi. 2020 sonunda 1 milyon 464 bin 331 olan konut stoku, 2021’in ilk çeyreğinde 1 milyon 543 bin 255'e çıktı.

Türkiye'de şu an yaklaşık 1.5 milyonluk konut stoku varken, konut satışları da 'iyi gitmiyor'. TÜİK'in açıkladığı son verilere göre, ülke genelinde konut satışları 2021 Haziran'da yıllık bazda yüzde 29.1 azalarak 134 bin 731 oldu. Kredili satışlar olarak nitelenecek ipotekli konut satışları ise yıllık yüzde 71.5 azalarak 28 bin 878 olarak gerçekleşti.

Peki talepteki düşüşün üzerine eklenen faiz indirimi beklentileri neden fiyatları düşürücü bir etki yapmaz? 

Haberglobal.com.tr'ye konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa fiyatların seyrini, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren maliyetlerdeki artışı anlattı.

Nizamettin Aşa

"KİMSENİN YÜZÜNE BAKMADIĞI EVLER 600 BİN TL'YE ÇIKTI"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Geçen yılki kampanya döneminden bugüne konut fiyatları ülke genelinde yaklaşık yüzde 50 arttı. Bazı bölgelerde bu oran yüzde 100'e varıyor" dedi.

"İstanbul'dan Tekirdağ Şarköy'e olan bölgede kimsenin yüzüne bakmadığı yazlık evler 200-300 bin TL'den 500-600 bin TL'ye çıktı" diyen Aşa, "Bugün Kadıköy Göztepe, Suadiye ve Bostancı'da 3+1 evleri 2.5-3 milyon TL'den aşağı bulamazsınız" diye konuştu.

Geçen yıl fiyatlarda oluşan şişkinlikten dolayı talebin duracağını söylediklerini anımsatan Aşa, "Alıcıya hitap etmeyen bir piyasanın statik bir döneme girileceğini söylemiştik. Dediğimiz oldu, satışlar düştü. Önümüzde talebi artıracak herhangi bir gelişme de yok. Hem fiyatlar yüksek hem faizler alıcı için cazip değil" değerlendirmesinde bulundu.

"FİYATLARDAKİ KÖPÜK SÖNMELİ"

Aşa, faizlerin sonbahar aylarında düşecek olmasına ilişkin beklentilerin konut fiyatlarını nasıl etkileyeceğine ilişkin ise şunları söyledi:

"Faiz oranları tabii önemli ama fiyat öne çıkacağı için faiz ikinci planda kalır her zaman. 500 bin TL'lik evi 900 bin TL'ye aldıktan sonra faiz sıfır olsa ne olur? Faizden ziyade fiyatlardaki köpüğün sönmesi lazım. Hiçbir sebep yokken fiyatların ikiye katlamasının en büyük sebebi kampanyalar döneminde oluşan yoğun talep idi. Şimdi fiyatlar nasıl seyreder, göreceğiz. Piyasayı belirleyen alıcı ve satıcıdır."

 M. Erdal Eren

"MALİYETLERDE KUR İLE AÇIKLANAMAYAN BİR ARTIŞ VAR"

Öte yandan, inşaat maliyetlerindeki artış sürüyor.

TÜİK'in konut satış istatistikleri ile aynı gün açıkladığı 2021 Mayıs İnşaat Maliyet Endeksi verilerine göre, inşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 4.41, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39.56 arttı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, inşaat demirinde yüzde 116’yı bulan fiyat artışının yanında çimento fiyatları da inşaat sektörünü zora soktuğuna dikkat çekiyor. Çimento fiyatlarında yüzde 60’ın üzerinde artış olduğunu dile getiren Eren, "Yaşanan yüksek fiyat artışını aynı dönemde gözlenen döviz kuru yükselişi ve ÜFE ile açıklamak mümkün değil" diye konuştu.

Eren ayrıca, Kamu projelerindeki maliyet artışlarının karşılanabilmesini teminen, gerçekçi bir fiyat farkı ve şarta bağlı olmayan tasfiye hakkının tanınmasını içeren düzenlemeye olan ihtiyacımızı bir kez daha yineliyoruz” ifadelerine yer verdi.

gamze.bal@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber