Rusya'da eleman yok! Mahkumlar bile çalışabilir...
Rusya tarihinin en büyük işçi krizlerinden birini yaşıyor. İnşaatlarda çalıştıracak göçmen bulmakta zorlanan ülke demiryolu inşaatlarında mahkumları çalıştırmak dahil pek çok seçeneği düşünüyor...
Covid-19’un ardından bütün dünyada büyük bir hayat pahalılığı yaşanıyor. Türkiye de bu hayat pahalılığını kendi iç ekonomik sorunlarından da dolayı hissediyor. Küresel ekonominin başka sorunu ise arz problemi. Hemen hemen her alanda yeterli ürün, mal ve hizmet bulmak zor.
Ürün ve mallar bulunsa bile lojistikte yaşanan aksamalar pahalılığı artırıyor. Enerji fiyatlarının da artması iş dünyasının önünü görmesini güçleştiriyor. Ayrıca gelişmiş ülkelerde pandemi sonrası devlet yardımları öyle iyi seviyede ki iş hayatına dönerse yardım hakkını kaybedecek insanlar çalışmıyor.
ZAM OLSA DA İŞÇİ YOK
Rusya’nın ise özel bir durumu var. Ülke pandemi dolayısı ile sınırlarını kapatmadan önce pek çok göçmen işçi ülkeyi terk etti. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, “Boş kalan işleri doldurmak için ya bu göçmenler geri gelmeli ya da işçileri bölgeler arasında ihtiyaca göre değiştirmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.
Ülkenin en büyük tarım şirketlerinden Ros Argo’nun CEO’su Maxim Basov, “Yeteri kadar işçi bulamıyoruz, maaşlara yüzde 10 zam yaptık, işçi bulamadığımız alanlar için biçerdöver yatırımlarını artırdık” değerlendirmesinde bulundu. Bazı şirketler işçi açığını kapatmak için askerleri, öğrencileri hatta hapishaneden yeni çıkmış mahkumları bile işe alıyor.
Birleşmiş Milletler’e göre; Rusya dünyada göçmenlerin en fazla bulunduğu dördüncü ülke. Ülkedeki göçmenlerin büyük bir kısmı eski Sovyet ülkeleri olan Orta Asya topluluklarından. Ülkedeki göçmenlerin sayısı pandemide 4.5 milyondan 3 milyona inmiş. İşçi krizi de ağırlıklı olarak bu sebepten yaşanıyor.
YARIM MİLYONA YAKIN KAYIP
Rusya’da halkın yüzde 40’ı çift doz aşısını oldu. Ülkede yarım milyona yakın insan Covid-19’dan hayatını kaybetti. Pandemi ülkesinin nüfusu artırmak için yoğun çaba içinde olan Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hesaplarını şaşırttı.
Rusya’da 1990’lı yılların getirdiği ekonomik bunalımlar ve kötü yaşam tarzının etkisi (alkol sigara kullanımı ve halkta genel olarak spor yapmaya olan isteksizlik) nüfus planlamasını güçleştiriyor.
Rusya’da işsizlik tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 4.3’te. Ülkenin en büyük finans kuruluşlarından Sberbank’a göre ortalama maaşlar yüzde 9 arttı, bilgi işlem teknolojileri ve finans gibi sektörlerin ücretleri pandemiden bu yana yüzde 13 artış gösterdi. Bu ücret artışı enflasyon olarak topluma geri döndü. Yüzde 8.1 ile son beş yılın en yüksek enflasyon oranına ulaşıldı.
Ülkenin en büyük online iş bulma mecralarından SuberJob’un başkanı Alexei Zakharov, “Taksi şoförü bulmak için savaş var” değerlendirmesinde bulundu. Teslimat yapan kurye ihtiyacında ise yüzde 900’lük bir açık var.
MAHKUMLARI ÇALIŞTIRMAYI DÜŞÜNÜYORLAR
Göçmen işçilerin ülkeye geri dönmesi için yeni kurallar getirildi. Çalışma belgesinde eksiklik olan işçilerin ülkeye dönmesi durumunda çalışmalarına izin verilecek. 8 Ekim tarihinde İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; ülkeye girmesi yasak olan 150 bin Tacik ve 150 bin Özbek işçinin ülkeye girişlerine izin verildi. 2013 yılında çıkan bir kanuna göre göçmen işçilerin gerekli görüldüğü takdirde üç yıl boyunca Rusya’ya girişleri yasaklanabiliyordu.
Bu giriş yasakları, park cezası almak ve yanında kimlik bulundurmamak gibi basit durumlarda bile uygulanıyordu Son günlerde hapishane mahkumlarının demiryolları inşaatlarında çalıştırılması gündemde.
İŞÇİ AÇIĞINDA BÜYÜK ARTIŞ
Analist Madina Khrustaleva ülkedeki işçi krizini şu sözlerle açıklıyor: “Gelecekte Rusya’da iki problem olacak. İşçi olmaması ve 40 yaşın altında az işçi olması.”
Başbakan Yardımcısı Marat Khusnullin geçen temmuz ayında özellikle inşaat sektöründe büyük açık olduğunu söyleyerek 1,5-2 milyon işçiye ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti. Özellikle lojistik sektöründe işçi açığının pandemi öncesine göre yüzde 136 arttığı belirtiliyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Göçmen sayımız ciddi şekilde azaldı, hırslı planlarımızı uygulayabilmemiz için bu göçmenlere ciddi şekilde ihtiyacımız var” diyor.
Kaynaklar: Bloomberg Businessweek, The Diplomat, Financial Times
Kaynak: Web Özel