Rusya: 1 karar 9 sektör!
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sonrasında dünya piyasaları yönünü arıyor. Batının yaptırım kararının ardından Rusların büyük üretici olduğu petrol, kereste, nikel, kömür gibi emtia fiyatlarında büyük artışlar yaşandı. Türkiye'de akaryakıta zam üstüne zam geliyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden tam iki hafta geçti. Zelenski, NATO’dan beklediği desteği alamamaktan şikayetçi, Putin ise geri adım sinyali vermiyor. Taraflar üçüncü tur müzakerelerini gerçekleştirdi. Henüz bir sonuç yok. İki ülkenin dışişleri bakanları yarın Antalya'da bir araya gelecek.
Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi küresel bir enerji krizine de sebep oldu. Brent petrolün fiyatı 2014 yılından sonra 130 doları aşarak rekor kırdı. Dünya piyasaları yaşananların etkisi ile sallanırken emtia fiyatlarında büyük artış yaşandı... İşte yönünü arayan ürünler👇
PETROL
Rusya dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi. Dünya petrol üretiminin yüzde 12’sini bu ülke yapıyor, günlük üretim 10 milyon varil ila 12 milyon varil arasında değişiyor. Üretimin yüzde 60’ı OECD Avrupası’na satılıyor. Petrol ihracatının üçte ikisi deniz yoluyla gönderilirken gerisi boru hatları ile iletiliyor.
DOĞALGAZ
Avrupa doğalgazının yarıya yakınını Rusya’dan alıyor. 2021 yılında AB, Rusya’dan 155 milyar metreküp doğalgaz aldı. Avrupa Birliği tükettiği doğalgazın yüzde 40’ını Rusya’dan alıyor. Almanya ve Türkiye Avrupa’da doğalgazda Rusya’ya bağımlılığı ile dikkat çekiyor. Almanya doğalgazının yüzde 35’ini, Türkiye ise doğalgaz tüketiminin yüzde 45’ini Rusya’dan karşılıyor. Almanya buna rağmen yaptırımlar kapsamında Kuzey Akım 2 boru hattını askıya aldı.
ALTIN
Rusya Avustralya ve Çin’den sonra dünyanın en büyük üçüncü altın üreticisi. Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre ülke geçen sene 350 tonluk değerli metal ihraç etti. Dünya Altın Konseyi’nin baş araştırmacısı Juan Carlos Artigas, “Tarihi böyle jeopolitik olaylardan sonra, volaliteye rağmen altının kazançlarını birkaç ay daha koruduğunu göstermiştir” ifadelerini kullandı. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş ise gram altın için yıllık bazda verdiği 1450 TL öngörüsünü erkene çektiğini açıkladı.
KÖMÜR
Rusya dünyanın en büyük üçüncü kömür üreticisi. Çin Rusya’nın en büyük petrol alıcısı olurken, geçen yıl bu ülkeden 50 milyon tonu aşkın kömür satın aldı. Enerji danışmanlık şirketi Wood Mackenzie’ye göre; Avrupa termal kömürünün yüzde 60’ını Rusya’dan satın alıyor.
BUĞDAY
Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz Türkiye’deki ayçiçeği yağı fiyatlarını da artırırken, buğday gıda anlamında Türkiye’yi etkileyen ikinci büyük konu olarak ortaya çıktı. Rusya geçen yıl 75.5 metrik ton ile dünyanın en fazla buğday üreten ülkesi oldu. ING’ye göre; dünya buğdayının yüzde 17’sini Rusya ihraç ediyor.
NİKEL
Endonezya ve Filipinler’in ardından Rusya dünyanın üçüncü büyük nikel üreticisi. Toplam nikel üretiminin yüzde 7’si bu ülkede gerçekleşirken nikel özellikle elektrikli araçlar için hayati bir maden çünkü batarya üretiminde kullanılıyor. Rystad Enerji şirketinin analizine göre Rusya’nın finansal sistemden dışlanması bu nikel ödemelerinin nasıl yapılacağı konusunda da soru işaretleri doğuruyor ve küresel çelik üretiminin etkilenebileceği düşünülüyor.
PALLADİUM
Bir ons palladiumun fiyatı 3 bin 180 dolara kadar çıktı geçen yıl bu güne göre fiyatı yüzde 75 daha pahalı. Rusya, Güney Afrika ile birlikte dünyanın en büyük palladium üreticisi. Bu piyasada herhangi bir bozulma otomobil piyasası için hayati önemde zira, bu maden otomobillerin emisyon değerlerini düşürmek için kullanılıyor.
BAKIR
Kablo sanayi için hayati bir maden olan bakırın küresel piyasalardaki fiyatı yıllık yüzde 10.41 arttı. Rusya dünya bakırının yüzde 3.5’ini ihraç ederken fiyatlar çok uzun süredir Çin’deki düşük talep yüzünden zaten aşağıdaydı.
KERESTE
Rusya dünyanın en büyük kereste üreticisi. Sadece geçen yıl bu üründen 12 milyar dolarlık gelir elde etti. Rusya Ukrayna’yı işgalini durdursa bile bu piyasada işler bir anda durulmayacak çünkü özellikle ABD’deki yeni konut ihtiyacı ve buradan doğan talep fiyatların düşmesine izin vermiyor. Kereste fiyatları geçen yıla göre yüzde 25 daha yüksek.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Insider’da Hamza Fareed Malik imzasıyla yer alan 'Too big to sanction'? 10 key facts about Russia's oil and commodity exports’ isimli makaleden alınmıştır.
Kaynak: Web Özel