Rusların yurt dışı seyahatinde Türkiye ilk sırada

Rusların yurt dışına yaptıkları seyahatlerde Türkiye yüzde 9,4 artış ile yine ilk sırada yer aldı.

Son Güncelleme:

Rus yayın kuruluşu RBC, Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) sınır-gümrük istatistiklerini değerlendirdi. Buna göre, Ocak-Haziran 2024'te Rus vatandaşları yurt dışına 12,6 milyon seyahat yaptı. Bu yıl yurtdışına yapılan seyahatlerin sayısı Ocak-Haziran 2023'e göre yüzde 9,4 artış gösterdi.

Ziyaretin tüm amaçları dikkate alındığında, yılın ilk yarısında sayısında mutlak lider geleneksel olarak Türkiye oldu. Ocak-Haziran 2024'te Rusların Türkiye'ye akışı geçen yıla göre yüzde 9,4 artarak 2,5 milyon sefere ulaştı.

Rusya'dan Çin'e olan akış, yıllık bazda üç kat, 793,4 bin sefer gibi gözle görülür bir artış gösterdi. Ayrıca en çok ziyaret edilen ilk on ülke arasında Tayland (seyahat sayısı yüzde 30 arttı) ve Mısır (artı yüzde 15) yer aldı.

TURİZMDE DE TÜRKİYE ÖN SIRADA

Turistik gezilere gelince, 2024 yılının sadece altı ayında Ruslar turizm amaçlı 4,9 milyon yurt dışına seyahat gerçekleştirdi. Bu, bir yıl öncesine göre yüzde 20 daha fazla (4,1 milyon seyahat).

2024 yılının ilk yarısında Rusların turizm amacıyla en çok seyahat ettiği ülkeler arasında Türkiye, BAE, Mısır, Tayland ve Çin yer aldı.

Çin'e yılın ilk yarısında Rus turistlerin seyahat sayısında çok sayıda artış görüldü. Bu ülkeye giriş sayısı geçen yıla göre 14 kat artarak 405,3 bin sefere çıktı. Bu rakam, Rusların turizm amaçlı Çin'e 391,4 bin ziyaret yaptığı 2019 rekor yılının ilk yarısındaki rakamdan yüzde 3,5 daha fazla. Rusya'dan Çin'e seyahat, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılması ve ülkeler arasında organize turistler için vizesiz değişimin yeniden başlamasının ardından kademeli olarak toparlanmaya başladı.

Küba'ya yapılan turist ziyaretlerinin sayısı da önemli ölçüde artarak geçen yıla göre yüzde 60 artarak 80,4 bine yükseldi. Ayrıca Rusya'dan Azerbaycan'a yapılan turist ziyaretlerinin sayısı da önemli ölçüde artarak 109,5 bine (artı yüzde 59) çıktı. Rusya'dan BDT ülkelerine turizm amaçlı seyahatlerin sayısındaki artışa rağmen, bu ülkelere giden akış genellikle turist dışı nitelikte, bu nedenle Tur Operatörleri Birliği'ne göre klasik turistlerin payını belirlemek son derece zordur.

YABANCILARIN RUSYA'YA SEYAHATİ

FSB verilerine göre Ocak-Haziran 2024'te yabancıların Rusya'ya yaptığı seyahat sayısı, ziyaretin tüm amaçları dikkate alındığında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 arttı. 2024 yılının altı ayı boyunca yabancılar Rusya sınırını 7,9 milyon kez geçti; geçen yılın ilk yarısında ise giriş sayısı 7,1 milyona ulaştı.

2024'ün ilk yarısında, yabancıların Rusya’ya gelişi daha çok komşu ülkelerden yapıldı. Yılın ilk yarısında Rusya'ya giriş açısından mutlak lider Özbekistan oldu. Bu ülkenin sakinleri 1,8 milyon kez giriş yaptı, bu geçen yıla göre yüzde 6 daha fazla. Ayrıca giriş açısından ilk üçte geleneksel olarak 1,5 milyon seyahatle (artı yıllık yüzde 8) Kazakistan vatandaşları ve 977 bin (eksi yüzde 8) ile Tacikistan vatandaşları yer alıyor.

BDT dışı ülkeler arasında Çin, raporlama döneminde vatandaşları Rusya'yı en sık ziyaret eden ilk on ülke arasında yer aldı. Bu ülkeden yapılan seyahatlerin sayısı 2,7 kat artarak 700,6 bin seyahate (bir yıl önce 263,8 bin seyahat) yükseldi.

Yabancıların turizm amacıyla Rusya'ya en çok geldiği ülke arasında Çin de yer aldı. FSB istatistikleri yalnızca altı ayda 301,8 bin seyahat kaydetti. Bu, bir yıl öncesine göre dokuz kat daha fazla (32,3 bin seyahat), ancak yine de pandemi öncesinden önemli ölçüde daha az. Daha sonra Çin vatandaşları altı ayda Rusya'ya 591,9 bin turist gezisi yaptı; bu sayı şu ana kadarkinin iki katı.

Pandemi öncesinde Rusya'ya yabancı turistlerin çoğunluğu Çin'den geliyordu. Turizm sektörünün Çinli turistlerin geri dönüşü konusunda büyük umutları vardı.

2024'ün ilk yarısında Çin'e ek olarak, Rusya'ya yapılan yabancı turist gezilerinin sayısındaki liderler arasında Türkmenistan vatandaşları 31,2 bin gezi (yıllık bazda iki kat), Türkiye - 26,7 bin gezi (artı yüzde 30) ve Almanya - 24,1 bin (artı yıllık %38) yer alıyor. Ancak uzmanlar daha önce bu ülkelerin sakinlerinin Rusya'ya eğlence amaçlı değil, çoğunlukla akrabalarını ziyaret etmek veya çalışmak için turist vizesiyle geldiklerini açıkladı.

Sonraki Haber