Prof. Dr. Cevdet Akçay: Türkiye'de göreli fiyat kaosu var, benim korkum...

Ekonomist Prof. Dr. Cevdet Akçay, "Türkiye'de göreli fiyat kaosu var" diyerek bunu açıkladı. Akçay, yüksek enflasyona ilişkin korkusunu da dile getirdi.

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız

Ekonomist Prof. Dr. Cevdet Akçay, Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu.
Akçay, özellikle yüksek seyreden enflasyon ve hayat pahalılığına ilişkin değerlendirmeleri ile dikkat çekti.

Dünya gazetesinden Burcu Göksüzoğlu'na konuşan Akçay, “Şu anda Türkiye’de göreli fiyat kaosu var" diyerek bunu açıkladı.

Akçay, şunları söyledi: "Temel bir problem görüyorum. Bizde Fed’in yaptığının tam tersini görüyoruz. Yönetim enflasyon konusunda daha endişesiz ve sanki piyasayı da kendi endişesizliğine çekmeye çalışıyor gibi fakat işe yaramıyor. Çünkü bu enflasyon hem yaşanan bir şey hem veri ve rakamlarda görünen bir şey, bir de insanları gerçekten korkutan bir şey. Dolayısıyla bence önce bizim Merkez Bankası’nın da en az piyasalar ve insanlar kadar endişeli olması gerekiyor, enflasyon konusunda.

3 ayda Merkez Bankasının enflasyon beklentisi, çift haneli rakamlardayken 20’lerdeyken 40’lara çıkması ortada bir program olamaz dedirtiyor zaten size. Çünkü programın çerçevesi içinde, böyle hareketler zaten pek olamaz. İkincisi program dediğiniz şeyin zaten exit’i (çıkış) olur. Yani hangi değerler hangi kriterlere ulaşıldığında biz bu programdan exit edeceğiz diye biliyor olmamız lazım. Herhangi bir exit de yok. Söylemek istediğim şey şu, ben yönetimin yerinde olsam.

Eylüle dönsünler, faiz artışlarının devreye sokulmadığı ama indirimin yapıldığı. Bunu yaptığımız dönemdeki kura, faize ve Türkiye’nin o tarihten itibaren 2-3 senelik olası enflasyon/kur patikasını bir tahayyül edebilsinler. İhracat odaklı gitmeye çalışıyoruz ya biz ve bugün geldiğimiz noktada dolar/TL 16’yı zorluyor. Enflasyon patladı fena halde ve daha da yukarı gidecek gibi gözüküyor.

Bu enflasyon dinamiği ve bu kur düzeyi ile bunu bir yerde tutmaya çalışmak zorundalar. Ve bunu heterodoks politika yüzünden yani kuru bırakamazsınız burada. Çünkü kurun kontrolü üzerinden giden bir politika bu. Kuru tutmak zorundasınız, faizi fena halde kontrol edip bastırmış ve yanlış yere sürüklemiş durumdasınız. Böyle bir durumda, kuru böyle tutarken enflasyonunuz koptu gidiyorsa, TL reel bazda ciddi değer kazanıyor aslında. İhracatçıysanız zayıf TL istiyorsanız, bugün Türkiye’de kendinizi eylül ayına ışınlarsınız. İhracatçı için eylüldeki kur enflasyon dinamikleri çok daha iyiydi bugünkünden. Swap’ı öldürdük, yabancı bırakmadık iki piyasada da. Ki hala kalan yabancı çıktığında darbe vurabiliyor. Onu da gördük bu arada. Biraz günlük takılınıyor, her gün bazı mikro çözümler bulup gidiyoruz gibi biz.

Bunun da sıkıntısı şurada. Aslında her mikro çözüm, bir konuda getirdiğiniz. İlla başka tarafta çözüm bekleyen bir şeyi daha kötü hale getirir. Yani karar alma/çözüm bulma dediğiniz şey şöyle bir durum değildir. 5 tane problem var. 1 tanesi çözüm buldum. Geri kalan aynı yerde duruyor. Bu böyle değildir, ekonomide. Şöyledir; hangi problemi daha öncelikli görürseniz ona bir çözüm getirirsiniz ama bilirsiniz ki o başka bir problemi daha kötü bir hale getirecek. Ama buna razısınızdır"

Enflasyondaki kur ve ÜFE baskısına dikkat çeken Akçay, asıl korkusunu da dile getirdi...

Kaynak: Haber Global TV