Piyasa TCMB'nin pas geçmesini bekliyor

Merkez Bankası'nın (TCMB) Mart ayında bir haftalık repo faizini yüzde 45'te sabit bırakması bekleniyor. Yüksek enflasyon ile birlikte yılsonundan önce faiz indirimi yapılacağı yönündeki beklentiler ötelenirken faiz artışı ihtimali ise beklentilere girdi.

Son Güncelleme:

Reuters anketine katılan 22 ekonomistin neredeyse tamamı politika faizinin 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlerin öncesinde, bu ay sabit tutulacağı konusunda hemfikir. Sadece iki kurum TCMB'nin 250 baz puan faiz arttırmasını bekliyor.

Ankette yer alan soruya cevap veren 8 ekonomist yılın geri kalanında faiz artışı beklediğini, 4 ekonomist ise faiz artışı beklemediğini belirtti. Bir önceki ankette yılsonunda 500-750 baz puan arasında faiz indirimi bekleniyordu.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini 3,650 baz puan yükseltti. Ocak ayında politika faizinin Yüzde 45'e çıkmasıyla birlikte ise banka yeterli sıkılığa ulaştığını söyledi. Şubat ayında faizi sabit tuttu.

TCMB, enflasyonun ana eğiliminde bozulma olması halinde para politikasında daha da sıkılaştırma yapabileceği uyarısında da bulundu.

Yılbaşında yapılan fiyat artışları ve TL'nin değer kaybı etkileriyle Ocak ve Şubat ayında beklenenin üzerinde seyreden enflasyonun Mayıs ayında zirve yapması, yıl sonunda da TCMB tarafından tahmin ettiğinden daha yüksek bir seviyeye düşmesi bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Kanal 7'ye yaptığı açıklamada gelecek 12 aylık enflasyona bakıldığında TL mevduat faizlerinin reel getiri sunduğunu söyleyerek ekledi:

"Şimdi gelecek 12 ay piyasa Yüzde 36.7 görüyor. Gelecek 24 ayda ise Yüzde 20'li rakamları konuşuyoruz. Piyasadan bahsediyorum. İlave maliye politikasıyla birlikte belirsizlik bandı içerisinde olacağımıza inanıyorum. Olmayacağımıza inanırsak ilave tedbirler alırız. Bu da Merkez Bankasının uhdesinde olan bir konu."

TCMB, Mart ayında TL likiditeyi sıkılaştıracak yeni zorunlu karşılık adımları atmasının yanı sıra iç talebin yavaşlaması için kredi kartı ve nakit avans limitleri ve taksit sayıları konusunda düzenlemeye gitti.

Capital Economics yayınladığı araştırma notunda dezenflasyon sürecinin Şubat ayında bir adım geri atması ile birlikte TCMB'nin sıkılaştırma döngüsüne yeniden dönüş riskinin arttığını belirtti.

"Enflasyon Şubat'ta beklenenden daha güçlü seyretti...TCMB 'enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi' halinde faiz artışı yapabileceğini açıklamıştı...31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerin ne kadar yakın olduğu göz önüne alınırsa bu hafta bir faiz artışı çok olası değil. Ancak PPK açıklaması şahin tonunu koruyacak ve Nisan ayında 250-500 baz puan arası bir faiz artışı daha olası hale geldi."

Goldman Sachs, makroihtiyati tedbirler ve zorunlu karşılıklara yapılan düzenlemelerle zaten daha sıkı hale gelen politikaya ilave olarak rezervler ve TL üzerindeki baskının TCMB'yi Mart ayında 250 baz puanlık bir artışa sevk edebileceğini tahmin etti ve şöyle dedi:

"Bu faiz artışının amacının TCMB'nin kendi söylemleriyle uyumlu şekilde ihtiyaç halinde faiz arttırabileceğini göstermek ve alınan makroihtiyati tedbirlerin alışılagelmişin dışındaki politika çerçevesine dönüş olarak yorumlanması riskini engellemek olacağını düşünüyoruz."

Yerel seçim sonrası faiz artışı beklentilerinin akabinde Reuters anketinin medyanına göre politika faizi yıl sonunda Yüzde 45 seviyesinde bekleniyor. Anketin ilgili bölümüne yanıt veren 12 kurumun tahminleri Yüzde 37.5 ila Yüzde 50 bandında yer alıyor.

Şubat ayında yapılan ankette TCMB'nin yılsonuna doğru faiz indirimi yapması bekleniyordu ve yılsonu politika faizi medyanı Yüzde 37.75 seviyesindeydi.

TCMB faiz kararını 21 Mart Perşembe günü saat 14:00'da açıklayacak.

Sonraki Haber