Pekin Borsası'nda 'tıkanma endişesi': Büyük hissedarların hisse satması engellendi

Yüksek büyüme potansiyeli barındıran Çinli şirketlerin halka arz edildiği Pekin borsası, yeni bir politikaya göre büyük hissedarların hisse satmalarını fiilen engelledi.

Son Güncelleme:

Konuya yakın üç kaynağın verdiği bilgiye göre, Pekin borsası olası büyük hisse satışları nedeniyle borsadaki uzun zamandır beklenilen yükselişi duracağı endişesiyle bu politikayı uygulamaya başladı.

"Küçük devler" olarak adlandırılan yenilikçi küçük şirketlerin finanse edilmesi için iki yıl önce kurulan Pekin borsası, yatırımcıların yeterli ilgi göstermemeleri nedeniyle gözden düşmüştü.

Fakat borsanın gösterge endeksi .CSI899050 yetkililerin yakın zamanda açıkladıkları tedbirler sonrasında bu ay %46 yükseldi.

Bu tedbirler arasında bir yatırımcının yatırım yapmak için hisse senedi hesabında bulundurması gereken fon miktarının düşürülmesi, işlem mekanizmalarının iyileştirilmesi ve yatırım fonlarının piyasaya katılmaya teşvik edilmesi yer alıyor.

Çin'deki borsa kurallarına göre, bir şirkette %5 veya daha fazla hisseye sahip olan ve hisse satmadan önce ilgili borsaya başvurması gereken kişiler "büyük hissedar" olarak tanımlanıyor.

İsmini açıklamak istemeyen kaynaklar, Pekin borsasının bu başvuruları reddettiğini belirttiler.

Kaynaklar, bu yeni kısıtlamanın ne kadar süre yürürlükte kalacağının belli olmadığını da belirttiler.

Pekin borsası ve Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu soruları yanıtsız bıraktı.

Borsa, Reuters'ın haberinden önce bu sabah yaptığı açıklamada, normal piyasa düzenini sağlamak için işlemleri yakından izlediğini duyurmuştu.

Pekin borsası şu anda 366 milyar yuan (50 milyar dolar) toplam piyasa değerine sahip 232 şirketi bünyesinde barındırıyor.

Buna karşılık, Şangay borsası toplam 47 trilyon yuan değerinde 2,256 şirketi kapsarken, Şenzen borsasına kote yaklaşık 3,000 şirketin toplam piyasa değeri 31.9 trilyon yuan düzeyinde.

Kaynak: Reuters

Sonraki Haber