Ons ne demek, kaç gram? Ons altın nasıl alınır?

Kökeni İngilizce olmakla birlikte ounce librenin on ikide biri olan tartı birimi kelimesi ve Latince uncia yani "bir" anlamında kullanılmaktadır. Altının yükselmesi ile özdeşmiş olan ons kelimesi oldukça sık kullanılır olmuştur. Peki, Ons nedir, kaç gramdır? Ons altın nasıl alınır?

Son Güncelleme:

Ons farklı ülkelerde farklı rakamlarla da kullanılmaktadır. Altın fiyatları ile ilgili açıklamalarda konuyla ilişkin olan ons kelimesi bu alanda oldukça çok kullanılmaktadır.

ONS NEDİR?

Ons altın, gram altının Türk Lirası karşılığını hesaplamak için kullanılır. Ardından gram altın fiyatı üzerinden çeyrek altın ve yarım altın hesaplanır. Ons bir kütle birimi olarak ifade edilir. Ons hikayesi ilk olarak Avrupa'da başlamıştır. İlk olarak orta çağ dönemlerinde Fransa'nın Trayes şehrinde kullanılmaya başlanılmış bir ağırlık birimidir. Sıklıkla gümüş, altın ve platin gibi kıymetli metallerin ya da elmas, yakut gibi değerli taşların kütlelerinin ölçülmesi için kullanılır.

Ons altın dünya üzerindeki tüm yatırımcıları ilgilendiren bir konu olarak ifade edilir. Özellikle merkez bankaları ons altın konusuna bir hayli fazla ilgi göstermektedirler. Ons altın fiyatlarının azalıp artması dolar kuruna bağlı olacak bir şekilde değişkenlik göstermektedir.

ONS KAÇ GRAMDIR?

1 Ons altının kaç gram olduğu dünya piyasalarında sabitlenmiştir. Dünya standartlarına göre 1 ons altın 3.103 gram olarak hesaplanır. Tüm finansal hesaplamalarda 1 Ons altın 31.10 gram olarak hesaplamalara dahil edilir ve bu değer baz alınır.

ONS ALTIN NASIL ALINIR?

Yer altından çıkarılan ve oldukça da değer kazanan altın emtia piyasaları içerisinde işlem gören madenlerden birisidir. Altın çıkarılmasının ardından belli işlemlerden geçmesinden sonra satılır hale gelmektedir. Ons altın esasında has altın anlamına gelmektedir. Ons altın borsa üzerinden fiziki olarak da alınıp satılması gayet mümkündür. Bu işlemler ülkemizde Borsa İstanbul üzerinden Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar piyasasında gerçekleşmektedir. Ancak bireysel olarak işlem yapmanız mümkün değildir.

İster fiziki bir şekilde kuyumcudan alınarak yapılır ister küresel piyasalarda fiyatlarındaki değişimlere göre ons altın alınır. Ons veya gram altın, dolar karşılığında işlem görmektedir. Burada devreye giren çift yönlü işlemler, altının fiyat hareketinin yönü yükseliş eğilimini gösteriyorsa değerli maden alım, dolar ise satış yönünde çift taraflı pozisyonda işlem görmektedir. Banka üzerinden ons altın alımı yapmak isteyen kişiler öncelikle vadesiz altın hesabı açtırmalıdır. Daha sonra açılan hesap üzerinde ons altın alım işlemi yapılabilir.

Sonraki Haber