Nebati: Enflasyonu tek haneli seviyelere getirmeyi hedefliyoruz
Katıldığı canlı yayında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ekonomi tedbirleri hakkında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, " Enflasyonu tek haneli seviyelere getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yeni ekonomi modeli, kurdaki son gelişmeler ve genel ekonomik gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
ŞİMDİ NORMALE DÖNDÜK
Bakan Nebati, "Hem bir model öne sürüyoruz hem sayın Cumhurbaşkanımız adeta bir manifesto yayımladı. Birçok şey değişti. Bu değişim bir normalleşme. Şimdi normale döndük. Artık kişiler, kurumlar, kamu yönetimi, siyasetimiz her şeyin normal seyrettiği bir sürece giriyoruz. Reel sektörün önünü görmeye gayret eden aktörlerin önünü görebileceği çok önemli sürece girmiş olduk.
ORTA GELİR TUZAĞINDAN ÇIKMAK İSTİYORUZ
Gelişmiş olan ekonomiler 1990'larda yüzde 65, gelişmekte olan yüzde 35'ti. Daha sonra ise gelişmekte olan ülkelerin dünyadaki ticaretin büyük kısmını almaya başladıkları, bazı ülkelerin öne çıktığını görebiliyoruz. Sıcak paranın ne zaman geleceği belli, ne zaman gideceği belli değil. Giderken ne tür bir tahribat yapacağı belli değil. Türkiye'nin nitelik insan kapasitesine sahip ülkelerden biri olması önemli. Biz orta gelir tuzağından çıkmak istiyoruz.
Bu ekonomik model Türkiye'nin şartlarına uygun hale gelirse özgün ve özgür olacak. Bu 20 yılda çok önemli işler becerdik. Küresel ekonomiden aldığımız pay yükseldi. İhracattan aldığımız pay da yükseldi. Tarihinde ilk defa 1,1'e geldi. Son bir yılda aslında bir büyüme yok, sıçrama var. Her alanda bir sıçrama var. Türkiye'nin en önemli özelliklerinden bir tanesi, herhangi bir düşüş yaşandığında çok hızlı bir şekilde toparlanabiliyor.
Cari işlemler dengemize baktığımızda, ülke büyürken cari açık üst seviyede. Bir kolerasyon yaptık, 1990'lardan bugüne. Artık bir model geliştirmemiz gerekiyordu. Enflasyonu tek haneli seviyelere getirmeyi hedefliyoruz.
Cari işlemler dengemize baktığımızda, ülke büyürken cari açık üst seviyede. Bir kolerasyon yaptık, 1990'lardan bugüne. Artık bir model geliştirmemiz gerekiyordu. Bütün dünya küçülürken, aldığımız tedbirlerle bir istisna geliştireceğiz dedik. Türkiye'yi küçülecek ülkelerin başında geleceğini söylüyorlardı. Ama salgın döneminde büyüyen ülkeler arasında yer aldık.
GELECEĞİ ÇOK İYİ ŞEKİLDE PLANLIYORUZ
Bir psikolojiyi iyi yönettik ama birileri kötüye gidiyor dedi. Kötüye giden bir ülkede işletme sayısı azalır. Ama bir insan bir dükkandan bir fabrikaya kadar bir işe girişiyorsa geleceği yönelik olarak bir umudu, güveni olduğu için yapar. Türkiye de 2020 yılında 18 bin artarak 103 bine çıkıyor. Kapanan şirket sayıları çok düşük bir oranda, yüzde 14'ten 15.9'a çıkıyor. Bilgiler bize şunu söylüyor: 2021'de de biz büyüyoruz, umudumuz var ve geleceği çok iyi şekilde planlıyoruz.
İhracatta ülke çeşitliliği 1 milyar doların üstüne çıkan ülke sayısı 46. İhracatta ülke çeşitliliği 1 milyar doların üstünde olan ürün çeşitliliği de 48. Türkiye geldiği noktaya kadar bu şekilde geldi. Bundan sonra yapılması gereken katma değeri yüksek, ihracatın artırılmasına katkı sağlayacak ürünleri üretme vaktini yakaladı. Dünya cari açıkla, bütçe açıklarıyla uğraşırken Türkiye yüzde 3.5'un altında bir bütçe açığıyla gidiyor.
BÜYÜME HEDEFİNDE ÇİFT HANEYE DOĞRU GİDİYORUZ
Büyüme ile ilgili yıl sonu tahmininde, hedeflerimizin üstünde gidiyoruz. Çift haneye doğru gidiyoruz. Türkiye'de büyük bir canlanma var. İhracatımız çok kuvvetli. Bütçe açığımız ise yüzde 3,5'in altında.
Cumhurbaşkanımızın açıklaması piyasa deyimiyle "satın alındı". Büyük bir heyecan var, bazı internet siteleri kilitlendi. Çünkü doğruların ve gerçeklerin olduğu ana geldik. Cumhurbaşkanımızın söylediği bir şey mutlaka karşılık buluyor. Türkiye Cumhuriyeti'nde Merkez Bankası'nda başkanlık yapmış bir beyefendi çıkıp diyor ki "Bu bir müdahaleyle yapılmıştır." Kesinlikle, hiçbir şekilde müdahale olmadı. "Bireyler saldırmaya başladı" ifadesini kullanıyor. Bu spekülatif değil de nedir? Diyor ki "Bu bir alım fırsatıdır. Piyasa Erdoğan'ın bu söylemlerini 'satın almadı'." Anında aldılar, kürsüden indiğinde fiyatlar düşmeye başladı. Bir köpüktü, bu köpüğün gitmesinin zamanı dün akşamdı.
TÜRKİYE MODELİ GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE GELİYOR
Türkiye modeli güçlü bir şekilde geliyor. Bu ülkede bölünmüş yollar 6 binden 28 bin km'ye çıkmış. Otoyol uzunluğu iki katına çıkmış. 56 tane havalimanımız var, 4 tane daha geliyor. Türkiye'yi, dünyanın havalimanı merkezi haline getirdik. 2053, 2071 vizyon belgemiz var.
Türkiye sağlık alanında dünyanın en güçlü ülkelerinden biri oldu. Bu salgında dünyaya örnek oldu.
Modelimizin temeli yüksek büyüme ve düşük cari açık.
TÜSİAD'A TEPKİ: MUHALEFET SİZİ YARI YOLDA BIRAKACAK
Sevgili TÜSİAD, sakın muhalefetin gazına gelmeyin. Muhalefet Haziran 2023'te sizi yarı yolda bırakacak.
FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI
Döviz fiyatları yüzde 100'e yakın artmıştı. Şimdi bu artışı, siz her şeyi dövizle satmıyorsunuz. Maliyet artışının döviz kurundaki artış kadar mı olması lazım? Döviz fiyatları yüzde 100 arttı, onlar da fiyatları yüzde 100 artırdı.
Canlı yayında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, sosyal medya hesabından da 'Türkiye Ekonomi Modeli' detaylarına ilişkin bir şablon yayımladı.
Kaynak: Diğer