Mübariz Mansimov'a bir şok daha: Palmali'nin 6 gemisine el koyma kararı

Bir banka, FETÖ'den tutuklanan Mübariz Mansimov'un Palmali Grubu'na ait 6 kargo gemisine, kuruyük gemilerinin kredi borcu taksidinin 2018'den beri ödenmemesinden dolayı el koyma kararı aldı. Banka grubun kredilerini de geri çağırdı

Son Güncelleme:

FETÖ üyeliği suçlamasıyla 15 Mart 2020 tarihinde gözaltına alınan ve ardından aynı suçlamayla tutuklanarak cezaevine gönderilen Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun Başkanı olduğu Palmali Holding'in 6 gemisine, bir banka tarafından el koyma kararı alındı. Böylece Rus Sberbank tarafından el konulan 52 gemiyle birlikte Mübariz Mansimov Grubanoğlu'nun 79 gemisinin 58'ine (yani filosunun yaklaşık dörtte üçüne), Palmali Grubu'nun uluslararası bankalara olan borçları nedeniyle el konulmuş oldu.

Deniz Haber Ajansı'nın haberine göre Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu iddiasıyla, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, 15 Mart 2020 tarihinde gözaltına alınan ve 17 Mart 2020 tarihinde tutuklanarak, Silivri Kapalı Cezaevine gönderilen Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Palmali Holding'in, son iki senedir piyasaya ve bankalara olan borçlarından dolayı bir borç sarmalın içine düştüğü öğrenildi.

Global denizcilik sektörünün büyük kreditörlerinden biri olan bir banka, Palmali Dry Holding ve Palmali Holding'e 6 kuruyük gemisinin satın alımıyla ilgili kullandırılan kredi borcunun, kalan 27 milyon dolarlık bölümünün 2018 yılından beri ödenmemesinden dolayı flaş bir karar aldı ve 2007 yapımı M/V NAKHCHIVAN, 2006 yapımı M/V MIRZAAGA KHALILOV, 2007 yapımı M/V ISMAYIL SHIKHLY, 2007 yapımı M/V SHIRVAN, 2007 yapımı M/V RIAD AHMEDOV ve 2007 yapımı AKHMED MAHMUDOV isimli 6 adet genel kargo gemilerine el koyma kararı verdi. Bankanın Palmali Denizcilik Şirketi'nden gemilerinin yönetimini bankaya teslim etmesini istendiği ortaya çıktı.

BORÇLAR 6 KEZ YAPILANDIRILMIŞ, HİÇBİRİNE UYULMAMIŞ!

Banka yetkilileri, Palmali Holding yöneticilerine resmi bir yazı göndererek 2006 yılında kullanılan kredi borçlarının bugüne kadar 5 kez yapılandırıldığı ve 2018 yılının ilk çeyreğinden beri kredi borçlarının ödenmemesiyle birlikte, Palmali Holding tarafından, hiç bir şekilde yapılan anlaşmalara uyulmamasından dolayı, 6 gemi üzerinde bulunan kredilerin geri çağrılmasına karar verildiği ve gemilerin en kısa zaman içinde bankaya teslim edilmesi gerektiği kaydedildi.

Temmuz / 2018, Mart - Nisan - Mayıs - Ağustos - Aralık / 2019 ve Ocak-Şubat / 2020 tarihlerinde banka tarafından Palmali Holding'e gönderilen 8 ayrı kredi geri çağırma yazısında, Palmali Holding'in hiç bir anlaşmaya uymadığı ve toplam 27 milyon dolar borcun ödenmemesinden dolayı, üzerinde kesin rehin bulunan 6 adet genel kargo gemisinin kontrolünün, bankaya devredilmesi gerektiği belirtildi.

FİLOSUNUN 4'TE 3'ÜNE EL KONULDU

Böylece gemi kayıt registerında 27 adet kuruyük ve petrol ile ürün taşıyıcı gemi tespit edilen Palmali Holding'in, bankaya 6 genel kargo gemisini teslim etmesiyle birlikte, filosunda gemi sayısı 21'e düşerken, taşıma kapasiteside 100 bin DWT'na indi. 

Filosundaki gemilerin büyük çoğunluğunun, küçük tonajlı nehir tankeri ve kıyı seferi yapan koster tipi kargo gemileri olan Palmali Holding'in, piyasaya olan borçları ve bankalardan kullandığı krediler nedeniyle büyük bir borç sarmalında olduğu belirtiliyor. 

Palmali Grubu'nun filosuna ilk defa el konulmuyor. Daha önce de Kasım / 2018 tarihinde Rusya Rostov Tahkim Mahkemesi, İstanbul merkezli Palmali Denizcilik iştiraki Malta merkezli Palmali Holding bünyesindeki Palmali Rostov LLC'nin Rus Sberbank'a olan 220 milyon dolara borcuna karşılık, iflasını onaylamasıyla birlikte, filosunda bulunan 52 parça gemiye el koymuştu. Rostov Tahkim Mahkemesi'nin kararıyla birlikte, Palmali Denizcilik'e bağlı değişik şirketlerin mülkiyetinde bulunan ve filosundaki 52 geminin Sberbank tarafından alacaklarına karşılık açık artırma ile satışına karar verilmişti. 

Rusya Rostov Tahkim Mahkemesi tarafından iki kez açık artırma ile satışa çıkarılan Palmali Rostov'a ait gemilerin satışı, bugüne kadar gerçekleşmezken, mahkemenin geçen hafta aldığı yeni bir kararla, el konulan 52 gemiden 46'sının tek parça olarak satışının yapılacağı, kamuoyuna açıklanmıştı. 

Yani bu bankanın da el koyma kararı vermesiyle 2 yıl içerisinde Mansimov'a ait Palmali Grubu'nun 79 gemiden oluşan filosunun 58'ine ödemediği borçlar nedeniyle uluslararası bankalar el koymuş oldu. Bu da toplam filosunun 4'te 3'ünün Mansimov'un elinden çıktığı anlamına geliyor.

Öte yandan el konulan gemilerden bir yıldır Estonya'nın Tallin Limanı'nda alıkonulan M/T BOZDAĞ ve M/T MASALLI isimli kimyasal ürün tankerlerinin, personel alacakları ve yakıt borçlarından dolayı 12 Aralık 2018 tarihinde satışa çıkarılmış ve Gazprom tarafından satın alınmıştı.

100 MİLYON DOLAR VARLIK, 600 MİLYON DOLAR BORÇ!

Müflis işadamı Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Palmali Holding'in piyasalara, yakıtçılara, tersanelere ve bankalara olan borçlarının 600 milyon dolar civarında olduğu ve borçlarını çeviremediğinden dolayı personel maaşlarını bile zamanında ödeyemediği iddia edilirken, mal varlıkları, gayrimenkuller ve gemi varlık değerlerinin 100 milyon dolar civarında olduğu kaydedildi.

Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun, 600 milyon dolarlık borcu nasıl çevireceği bilinmezken, tahmini 100 milyon dolarlık mal varlığının hepsinin üzerinde bankaların dışında, finans kuruluşu olarak bilinen tefecilerin de ipotek koyduğu öğrenildi. 

BU YILIN MART AYINDA FETÖ ÜYELİĞİNDEN TUTUKLANDI

Hatırlanacağı gibi Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu ile şirket yöneticisi Nuray Nurcihan Perker, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında gözaltına alınmış ve ardından sevk edildiği nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından FETÖ üyeliği suçlamasından tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Gurbanoğlu ve Perker'in, FETÖ üyesi olduğu ve örgütün üst düzey yöneticiyle yoğun irtibatının tespit edildiği belirtilmişti.

Sabah'ın haberine göre 667 sayılı KHK ile kapatılan Türk Rus Vakfı'nda kurucu olan Gurbanoğlu'nun HTS kayıtları incelenmesinde FETÖ'nün tepe yöneticilerinden Hamdi Akın İpek, Suat Yıldırım ve Süleyman Uysal ile yoğun telefon irtibatının olduğu, FETÖ'yle iltisaklı olduğu gerekçesiyle Rusya Hükümeti tarafından kapatılan Atlantic İnternational School'un yönetim kurulunda olduğu tespit edilmişti. Gurbanoğlu'nun, FETÖ'nün Rusya imamı olan ve hakkında yakalama kararı bulunan 'Saffet' kod adlı Ahmet Hamdi Vural'la irtibatlı olduğu, Vural'ın Gurbanoğlu'nun şirketine sık sık şirketine geldiği, Vural'ın şirkete gelmesiyle beraber sinyal engelleyici Jammer cihazını açarak tedbir uyguladıklarına dikkat çekildi. Gurbanoğlu'nun, FETÖ'nün Ahmet Hamdi Vural ile çok yoğun irtibatlı olduğu ve birlikte seyahat ve yolculuklar yaptıkları tespit edilmişti. 

Hakkında yakalama kararı bulunan FETÖ'cü Muammer İhsan Kalkavan'ın da, Gurbanoğlu'nun şirketine sık sık geldiği ve hatta şirketin ortağı gibi tavırlar sergilediği ifade edildi. Gurbanoğlu'nun, Kalkavan'la yoğun irtibatının olduğu ifade edilmişti. 

Gurbanoğlu'nun, FETÖ'nün hukuk alanındaki kozmik yapılanması olan Yüksel- Karkın-Küçük (YKK) avukatlık bürosuyla irtibatlı olduğu anlaşıldı. Soruşturma kapsamında şirket yöneticisi Nuray Nurcihan Perker'in, Gurbanoğlu'nun tüm işlerinin idaresini de yürüttüğü ve insiyatifi olduğu, tüm işlem ve eylemleri birlikte idare ettiklerinin anlaşıldığı tespit edilmişti. 

İŞTE PALMALİ'NİN EL KONULAN GEMİLERİ


Sonraki Haber