Merkez Bankası faizleri ne zaman düşürür?

Merkez Bankası, haziran ayı faiz kararını 20 Ağustos tarihinde açıkladı. Enflasyon beklentilerinin gerilemeye başladığı bir dönemde TCMB'nin alacağı kararlar merak ediliyordu. Peki, Merkez Bankası faizleri ne zaman düşürür?

Son Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 50’ye çıkardığı politika faizini bugünkü toplantısında da sabit tuttu. TCMB Başkanı Fatih Karahan ve yardımcısı Cevdet Akçay, para politikasının uzun bir süre daha sıkı kalacağı mesajını ayrı ayrı ortamlarda belirttiler. Bugün açıklanan karar da bu doğrultu da gerçekleşti. Peki, Merkez Bankası faizleri ne zaman düşürür? İşte merak edilen sorunun yanıtı...

MB FAİZLERİ NE ZAMAN DÜŞÜRÜR?

Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Böylece politika faizi üst üste beşinci ayda sabit kalmış oldu. Bu açıklamanın ardından faizlerin indirileceği veya indirilip indirilmeyeceği araştırılıyor. Merkez Bankası'nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

"Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılmaya devam edilecektir."

Sonraki Haber