Merkez Bankası bugün ne yapacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) bugün politika faiz kararını açıklayacak. Hafize Gaye Erkan'ın başkanlık edeceği toplantıda politika faizinin 500 baz puan artırılması bekleniyor.

Son Güncelleme:

TCMB'nin bugün açıklayacağı faiz kararı pozitif faize ne kadar yaklaşılacağını da gösterecek.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yaptığı açıklamalarda "Dezenflasyonu tesis etmekte kararlıyız. Tüm araçlarımızı enflasyon tek haneye gerileyene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz." mesajını veriyordu. Bu doğrultuda TCMB'nin bugünkü toplantıda politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35'e yükseltmesi bekleniyor.

Hem Anadolu Ajansı Hem de Reuters'in anketlerinde ekonomistlerin neredeyse tamamı politika faizinde artış bekliyor. 

Mayıs ayındaki seçimlerin ardından görevin başına geçen TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, o günden bu yana gerçekleşen 4 toplantıda politika faizini 2,150 baz puan artırarak yüzde 8,5'ten yüzde 30'a çıkardı. 

Merkez Bankası'nın bankacılık sektöründeki piyasa faiz oranlarını yakalamaya çalıştığını söyleyen Medley Advisors Piyasa Araştırma Başkanı Nick Stadtmiller "Etkin politika duruşu zaten politika faizinin önerdiğinden daha sıkı, bankalar müşterilerin lira mevduatları için yaklaşık yüzde 45 ödüyor." dedi. Stadtmiller "TCMB'den 500 baz puan artırım bekliyorum" diyor. 

Yabancı ekonomistler, TCMB'nin politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 40'a yükseltmesini bekliyor. Yıl sonuna kadar Kasım ve Aralık toplantıları var. 

Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısından sonra enflasyon beklentilerini açıklayacağı yılın son enflasyon raporu tanıtım toplantısı var. Toplantı 2 Kasım tarihinde yapılacak. 

"POZİTİF FAİZE YAKLAŞMIŞ DURUMDAYIZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz ay gerçekleşen IMF toplantısında "Pozitif reel faiz enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmazımız, buna yaklaşmış durumdayız" açıklamasını yapmıştı. 

TÜİK'in açıkladığı son rakamlara göre 9 aylık enflasyon yüzde 61,53 düzeyinde bulunuyor. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber