Merkez Bankası bir gözü ile kura bir gözü ile enflasyona bakıyor
Politika faizi beş aydır yüzde 19. İki yılın zirvesindeki enflasyon ve dalgalanan kur Merkez Bankası'nın 12 Ağustos toplantısı öncesi işini zorlaştırıyor. Faizler ne zaman inişe geçer? Kurdaki son durum ne söylüyor?
Önce politika faizi neden önemli bunu tekrar hatırlayarak başlayalım. Bankalar vatandaşa kredi verir, kendileri de borçlarının bir kısmını Merkez Bankası'ndan alırlar. Merkez Bankası'nın bankalara verdiği kredinin faizi sizin vatandaş olarak bankaya kredi çekmeye gittiğinizde gördüğünüz faize de yansır. Veya mevduatlarınıza aldığınız faizlere...
Salgın sonrası yükselen fiyatların da etkisiyle enflasyon 26 ayın zirvesine çıkarken temmuz ayında yüzde 18.95 ile beklentilerin üzerinde yükseldi. Enflasyon son 26 ayın zirvesine çıkarken Merkez Bankası’nın beş aydır sabit tuttuğu politika faizine ne olacağı merak ediliyor.
Son rakamlarla Merkez Bankası’nın politika faizi ile enflasyon eşitlendi.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu politika faizinin enflasyonun üzerinde olacağını sıklıkla vurguluyordu. Böylece önümüzdeki hafta açıklanacak faiz oranları merakla takip ediliyor.
KURDA DALGALI SEYİR
Dolar/TL dün hariç yaklaşık 1.5 aydır sakin ve aşağı yönlü bir seyir izliyordu. Kur 8.75'li seviyelerden, önce 8.6, geçen hafta itibarıyla 8.4'e, dün ise 8.2950'ye kadar geriledi. Kurun buralardaki seviyesi kalıcı olmadı ve yönünü tekrar 8.40’ın üzerine çıkardı. Şimdi Merkez Bankası faiz kararı alırken bir gözü dolar kurunun seyrinde bir gözü ise enflasyonda…
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Profesör Cem Başlevent’e göre piyasalar Merkez Bankası'nın geçen aylardaki başkan değişimine sert tepki verdiği için beş aydır politika faizi sabit.
Başlevent uzun süredir dolar kuru belli bir bantta gittiği için yeni faiz indirimleri yapılamadığını söylerken, “Ancak enflasyonun yüzde 19'a ulaşmasıyla birlikte tekrar bir faiz artırımı konuşulmaya başlandı” ifadelerini kullandı.
Dolar ve Euro'da son durum
ABD İLE İLİŞKİLER AYRINTISI
Başlevent’e göre bu sıralar düzeldiği düşünülen ABD-Türkiye ilişkileri de kur üzerinde bir baskı unsuru olabilir. Profesör Başlevent, “Bu aralar düzelmiş gibi görünen Türkiye-ABD ilişkilerine ya da iç siyasete dair gelişmeler Merkez'in işini daha da zorlaştırabilir” ifadesini kullanıyor.
Rahip Brunson gerilimi ve sonrasında S-400 hava savunma sistemleri üzerine yaşanan gelişmeler dolar/TL kurunu direkt olarak etkilemişti. Bugün ise ABD'nin Afganistanlı vatandaşların üçüncü ülkelerden yapacağı sığınma başvurularını alacağını açıklaması Türkiye'nin büyük tepkisine neden oldu.
Ünlü Menkul Değerler’den Gökhan Uskuay Merkez Bankası’nın enflasyon seviyesi sebebiyle üç ay daha politika faizini indirmesini beklemiyor.
Uskuay, “Önümüzdeki üç ay içerisinde yüzde 19-20 aralığında enflasyon tepe yapabilir. TCMB’nin Enflasyon raporunda enflasyon ufkunda en üst sınır yüzde 19 olarak belirlenmişti” değerlendirmesinde bulunuyor.
YABANCILAR NE DİYOR?
Uluslararası kuruluşlar da Türkiye’de faiz indirimi tahminlerini yüksek enflasyon dolayısıyla ötelediler. Yatırım Bankası JP Morgan enflasyonun temmuz ayında 26 ayın zirvesini görmesinin ardından yayımladığı notta, “Temmuz verisinin ardından, ilk faiz indirimi beklentimizi geri çektik. Şimdi sadece bu yılın son iki ayında 50'şer baz puan indirime gidilmesini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Scope Ratings ise yüksek seyreden enflasyon nedeniyle Türkiye'ye ilişkin faiz indirimi beklentisini düşürerek, daha önce politika faizi için yüzde 16 olarak açıkladığı yıl sonu tahminini yüzde 17 olarak değiştirdi.
Bürümçekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucu Ortağı Haluk Bürükçekçi ise Reuters’a yaptığı açıklamada yıl sonunda enflasyonun en iyi ihtimalle yüzde 17-18 aralığında olmasını bekliyor. Bu Merkez Bankası’nın faiz indirimi için önünde ne kadarlık bir cephe olduğu konusunda ipuçları verebilir.
IMF'den tarihi karar! 650 milyar dolarlık onay
ENFLASYON BODRUM'DAKİ HESAPLARA NASIL YANSIYOR?
Öte yandan son 26 ayın en yüksek enflasyonu olan Temmuz 2021 rakamları incelendiğinde yıllık bazda en fazla fiyatı artan ürün grubunun ‘gıda ve alkolsüz içecekler’ (yüzde 24,92) olduğu görülüyor. Son zamanlarda Bodrum’da ödenen yüksek hesaplar tartışma konusu olurken bu rakam da maliyet artışı noktasında bir fikir veriyor. Yıllık bazda en fazla fiyat artışı yaşanan ikinci grup ise ulaştırma oldu. Onu ev eşyası ve lokanta otel fiyatları takip etti.
Kaynak: Web Özel