Memur ve memur emeklileri için hükümetin zam teklifi belli oldu

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, hükümet ilk zam teklifini açıkladı: 2024 ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9; 2025 ilk 6 ay yüzde 6, ikinci 6 ay yüzde 5.

Son Güncelleme:

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos'ta başlayan süreç devam ediyor.

Belirlenen çalışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ait tekliflerin tasnifi ve kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresiyle ilerleyen süreçte, müzakere aşamasına geçildi. Müzakerelerde kritik sürece girilirken, bu kapsamda hükümet kamu görevlilerinin geneline ilişkin ilk zam teklifini sözleşme masasına sundu.

7'inci dönem toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, şunları söyledi: 

Masaya taraflar olarak değil paydaşlar olarak oturduk. Kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresi yapıldı. Müzakere aşamasına gelmiş bulunmaktayız. 967 madde üzerinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz.

Merkez Bankası'nın 2023 yılı enflasyon tahmini dikkate alındığında kamu görevlilerimize dönem zammına ilave olarak ocak 2024'te yüzde 25 civarında enflasyon farkı vereceğimizi öngörüyoruz. Oluşacak bu enflasyon farkının 2023 yılında verilen zamların ilave refah payı olarak verilmesinden kaynaklandığını da vurgulamak isterim.

2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerimiz çerçevesinde kamu işveren heyeti olarak 2024 yılı ilk altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9, 2025 yılı ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı oy olarak yüzde 5 teklifimizi açıklıyorum.

Böylece 2024 ocak ayında enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda kamu personelimize yüzde 42'yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci altı aylık dönem zammı ile birlikte kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır. 

MEMUR-SEN: TEKLİF REVİZE EDİLMELİ

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen'in Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin zam teklifine ilişkin açıklama yaptı.

Yalçın şunları söyledi: "Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Bu açıdan tavsiyemiz, teklifin revize edilmesidir. Kiralara ilişkin kamu görevlileri zorlanmakta. Masaya bu konuda bir teklifin de gelmesini bekliyorduk. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin henüz cümle kurulmadı. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin 10 puan gerisinde olan teklifle masanın açılmasını yadırgıyoruz." 

KAMU-SEN: İNŞALLAH TALEBİMİZ KARŞILIK BULUR

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise "Yüzde 10’luk refah payı talebimiz vardı. Bu konuda bir gelişme olmadı. Bayram ikramiyesi talebimizde de bir gelişme olmadı. Bu toplu sözleşme sürecinde müjdeli bir haber vermek istedik ama olmadı. Önümüzdeki süreçte inşallah talebimiz karşılık bulur" dedi.

KESK: KABUL ETMİYORUZ, İŞ BIRAKIYORUZ

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de "Bu masa bu teklifle yok hükmünde olduğunu ortaya koymuştur. Bu teklifi kabul etmemiz asla ve asla mümkün değildir." açıklaması yaptı.

Kira, eş ve çocuk yardımının yapılamadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini belirten Yeşil, "Bütün kamuoyuna sesleniyoruz; gelin bu masanın gerçek yetki sahibi biz olalım ve sözümüzü söyleyelim. 16 Ağustos’ta KESK olarak iş bırakıyoruz." diye konuştu.

MEMUR-SEN ÜÇER AYLIK ZAMLAR İSTEMİŞTİ

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber